- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ilyen specifikációkkal érkezhet a 2025-ös ThinkPhone
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
humilislupus
tag
Sziasztok. Betettem egy ssd-t a gépembe és pendrivról telepitettem rá a windowst,miután kivettem az ssd-t ,nem tudom elinditani a gépet csak ha visszarakom az idegen ssd-t...Akkor megkérdezi melyik windowst inditsa,és szépen elindul bármelyik... A biosban a boot résznél sem lát semmit....
-
Starchm
őstag
válasz humilislupus #79302 üzenetére
Elmaszott nagy esellyel a bootszektor az eredeti ssd-rol. Nem veletlen irjak sokan, h csak az legyen a gepre kotve telepiteskor amire akarod rakni, mert ilyen tortenhet ha nem figyelsz. Szerintem windows-os topikban jobban tudnak segiteni.
-
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Aki használ LGA 1200-as 590-es lapot és 11 ezres procit annak mi a véleménye a rendszerről? Hőmérsékletek, fogyasztás STB. Én személy szerint nem játszom, csak munkára szeretnék egy új gépet és a fentiekben gondolkodom. Az LGA 1700-zal várnék még egy picit. Sokat olvastam az 1700-ról, de igen komoly gyerekbetegségei vannak, gondolok itt a procik nem egyenletes kupakjára, a proci foglalat gondokra és a win11-gyel sem vagyok még egyelőre kibékülve.
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
palfitom
félisten
válasz Baliclarus #79304 üzenetére
Milyen munka, milyen programok?
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
csendes tag
válasz palfitom #79305 üzenetére
Szia!
A szokásos videózás, böngészés mellet, nagyon-nagyon sok Excel táblázat és az AutoCad. Egy PNY Nvidia Quadro Kártya lesz még benne. Én nem fogom tuningolom a gépet, ezért egy 11900-as procira gondoltam. Esetleg vannak tapasztalataid az 1200-as 11 ezres rendszerekről? -
varmi2
nagyúr
válasz Baliclarus #79306 üzenetére
Munkára Ryzent vegyél, 5900x -t.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
palfitom
félisten
válasz Baliclarus #79306 üzenetére
Persze hogy van, szinte minden platformmal. Adatlapomon is látható, hogy jelenleg i9-11900-as a fő gépem. Nincs az 1200-assal különösebb (egyedi) gond, ám ha melegedéstől tartasz, akkor el kell szomorítsalak, ugyanis az Intel a 4. generáció óta "elfelejtett" jó minőségben procit gyártani és pasztázni, mindegyik generáció nagy részben szarul pasztázott procikból áll, sok melegedési (részben vagy egészben) problémával.
A leírt felhasználásra nem 11900-at vennék.
Ha proci választásban kérsz tanácsot, akkor: Milyen processzort vegyek?,
ha több komponens is kérdéses, akkor pedig: Milyen asztali (teljes, vagy fél-) gépet vegyek?
(az Összefoglalók szerint kell kérdezni!)Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
csendes tag
-
csendes tag
-
savior
őstag
Helló.
Van egy MSI A320M-A PRO alaplapom, amire szeretném a legújabb bios feltenni, mivel egy akadozási hibát javít. A problémám az, hogy az m-flash kiválasztása után kiírja, hogy m-flash indul és ettől kezdve fekete a képernyő. Ha újraindítom, akkor pedig kilép az m-flashból.
Mi okozhatja ezt a fekete képernyő dolgot? Mit nem csinálok jól?
1 GB-s usb-ről akarnék amúgy frissíteni. Ha nem dugom rá a gépre az usb-t, akkor meg kiírja hogy nem talál médiát (ami rendben is van, csak hogy olyankor nem konstans fekete képernyőt kapok).
Valaki tudna segíteni a tanácsával?
Köszi előre is.https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
-
MODERÁTOR
válasz Starchm #79296 üzenetére
Közben rájöttem mi volt a gond. Rossz slotba raktam a memóriákat. A1 és B1 valamiért csak 2400-ig kezelt. A2 és B2-re átpattintva, XMP profilt alkalmazva elindult elsőre jól.
Szerk.: +IOMMU
[ Szerkesztve ]
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
PapG.
tag
Sziasztok! Alaplapos PCI-E sin-sebességes kérdésem volna. Mert hogy félek hogy mellé nyúlok, és nem úgy fognak müxeni a dolgok ahogy elsőre gondolom. Akarok venni egy M.2 PCIe SSD-t, de mivel az alaplapomon lévő erre dedikált egyszem port már foglalt (már van benne egy ilyen, arról fut a windows), ezért vennék egy átalakító adaptert, ezt: PCIE NVME M.2 SSD adapter. Az alaplapom egy Asus Z170M Plus, 1db PCI-E 3.0 x16 @ x16 port van rajta, amiben 16x sebességgel a videó kártyám megy. Mivel ezek a PCI sinek egy buszon vannak, nem tudom hogyha egy másik foglalatba is teszek egy kártyát, akkor nem kezdenek-e el "osztozni" a sebességen. Nem akarnám lelassítani a videó kártyám. 1db PCI-E 3.0 x16 @ x4 szabad sin van még a lapon, és érdekelne hogy ennek mennyi a max sebessége (ez szinkronban megy?) meg hogy használat alatt a videó kártya x16 sebessége vissza állna-e x8 -ra? Van még 2db rövidebb PCI-E 3.0 x1 @ x1 sin is a lapon, na ezeket sem vágom mit tudnak pontosan. Szóval a lényeg hogy úgy akarnék még egy kb 250GB bootolható gyors (3000/1500MB/sec) tárhelyet beszerelni a gépbe, hogy a jelenlegi felállás kárára ne menjen, meg tudjam a kártyát kihajtani is, nem tudom hol lesz majd a szűk keresztmetszet. Remélem Ti igen!!
-
nagyúr
Üdv !
Egyszerűbb lenne, ha vennél egy sima SATA SSD-t.
Rendszernek meg miegymásnak is tökéletes.Hogy kérdésedre is válaszoljak:
Elméletben nincs akadálya, nem feleződik meg a 16 sáv.
Hogy boot képes lesz-e, erre nem találtam egyértelmű választ.
A 2 rövid x1-es slot erre a célra érdemtelen, x4 kell hozzá elektromosan, az alsó x16-os slot meg x4-es bekötésre.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Atilla001
senior tag
Üdv!
Adott egy Gigabyte B660 Gaming X alaplap és van rajta egy RealTec ALC897 hangchip és Windows 10 Pro 64bit. Most ezt szeretném használni. Minden működik, de itt már nincs szép grafikus csiribiri utillity program hozzá, csak a szimpla driver?
köszönöm.Védd a természetet!
-
nagyúr
válasz Atilla001 #79317 üzenetére
Üdv !
De van, csak külön vették és az MS Store-ban megtalálható.#79319PapG.: A kézikönyv alapján nem feleződik.
Ha mégis megesne (nem lenne szabályos a lapodnál), a 1060-al akkor sem érne amúgy hátrány teljesítményben.
pci-e sáv kiosztásokat minden esetben meg kell vizsgálni, mert nagyon alaplap/gyártófüggő hogy milyen megoldásokkal éltek, erre legmegfelelőbb az adott lap kézikönyve.
1-11 alapján:[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
PapG.
tag
válasz jokeph #79316 üzenetére
Köszi. A sima sata3-as ssd nekem nem jó, 500mb/sec-el tudnék róla kb olvasni, 3000 helyett. Bootolni tudnék majd róla, az alaplap támogatja. De a videó kártyám jelenlegi PCIe x 16 3.0 @ x16 (GPU-Z így látja), tuti nem feleződne le x8 -ra? Mert neten ezt is olvasom meg azt is.
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
(valószínűleg) RAM problémám van, ebben kérnék segítséget - vagy útmutatást, hogy hol kérdezzem, ha ez nem a megfelelő fórum/topicVan egy Asus B550 TUF Gaming Plus alaplapom, egy Ryzen 5800X, a táp egy Coolermaster V550 Gold-V2 White Edition. Van még egy valag hdd, ssd (4 hdd, 4 ssd), egy Asus GTX 1650, meg 2x2x16GB G. Skill RAM.
A két pár ram teljesen azonos típus (G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-32GIS). Nem egyszerre lettek véve, de még a gyártási dátum is ugyanaz (év, hó).
Itt jön a gond: ha egy pár van a gépben, semmi gond. XMP2.0 megy, atom stabil.Ha berakom a második párat, jönnek a gondok: több óra használat után a gép leáll. Kikapcsol. ATX gombbal vissza sem tudom ilyenkor kapcsolni, csak áramtalanítás után.
Érdekes, hogy NEM terheléskor jön elő a gond.
Tegnap két órán keresztül ment a Prime 95 vegyes teszt. Igaz, láttam, hogy voltak kerekítési hibák, de erről azt olvastam, hogy vagy a feszültséget kell kicsit megemelni, vagy (/és) az időzítéseket visszavenni kicsit. Ez még bele is férne.
A CPU a terhelés közben nem nagyon megy 80 fok főlé, a CPU die 90,5-ön ragad, de a ventik is alig mennek (Noctua NH-D15S + 2 házventi), és mondom, órákig elvan úgy is, hogy közben még mást is csináltam közben.Aztán ott hagytam a gépet (a teszt után még használtam, szóval eltelt vagy 2 óra), és puff, újra indult.
Aztán két óra múlva egy Zoom értekezlet közben megint, egymás után kétszer.
Szombaton tettem bele a második pár ramot, érdekes módon hétfő éjszaka kezdte, akkor is olvasgatás közben. Addig, két napig semmi, azóta viszont összesen vagy 8-10 alkalommal újraindult......és meg vagyok lőve...
Pláne, hogy állítólag ezek a ramok szépen mennek, és van is hír arról a neten, hogy 4x16-os konfigurációban is.Van valakinek ötlete, hogy:
- mi okozhatja a gondot?
- hogyan lehetne rávenni, hogy mind a 4 modullal stabilan menjen?
Elnézést a hosszért, de próbáltam minden (vagy legalábbis a legtöbb) fontos infót leírni.Köszönöm a segítséget!
-
FattyDove
őstag
Nekem B450-el van ez. Akkor jön elő, ha valamelyik előre berakott RAM profilt használom és nem automatikusan van. Szintén G. Skill ramok.
Így is van, hogy néha random kikapcsol vagy újraindul a gép, de pár havonta 1x. Ha valamelyik profilt használom, akkor kb naponta és full random időközönként
[ Szerkesztve ]
-
bcl
senior tag
válasz FattyDove #79323 üzenetére
Köszi a választ! Érdekes...
Közben rákeresve a típusára (F4-3200C16D-32GIS), és a "64GB"-re, feldobott egy tavalyi hirdetést innen, az apróról, ahol azt írta, hogy (idézem)"Érdekes adalék : Gigabyte B450 Aorus Pro-ban és B550 Aorus Pro-ban teszteltem mindkét kittet együtt, azaz 4x16GB-ot (64GB) !!!
1.35 volt alapfeszültség mellett, Load X.M.P után a fő időzítések (18-20-20-20-40) átállításával atomstabilan (Y-cruncher, TM5 usmus3 config 10 kör, Prime95 Blend - 3 óra, és AVX-es LinX 32GB 10 körrel) működött nálam 3600MHz-en 1800MHz-es IF órajellel egy 3600-as Ryzen 5, majd egy 3900X-es Ryzen 9 alatt, kézmeleg modulhőmérséklettel.
Samsung chippesek, talán C-seknek olvasták ki a programok, éppen ezért nem is kér több feszt, csak a gyárit."Mindjárt ki is próbálom
(és rosszul írtam, nem Ripjaws, hanem Aegis - de ez talán mindegy )
[ Szerkesztve ]
-
laceszgamer
addikt
Adott egy MSI MPG Z490 Gaming Plus lap. Ma konkrétan ezt csinálja: Nincs csippanás se semmi, a monitoron közép tájon egy - jel van kinn. A CPU-tól jobbra a ledeknél sorban CPU - RAM - VGA - Boot. Sorban felvillan egy pillanatra CPU majd RAM de azok ki is alszanak és a VGA világít folyamatosan.
Elvileg VGA error. Kivettem a VGA-t (1070Ti) beraktam helyette egy 1050Ti-t, azzal is ugyanez. Végső soron gondoltam annak külön táp sem kell csak az alaplapi tettem bele egy zsír új 1030-at, de azzal sem jutottam tovább.
Valahol olvastam hogy volt akinél a tápcsere oldott meg ilyesmit de angol oldal annyira nem értettem meg nem is teljesen ilyen a lap. A táp viszont alig egy hónapos Cooler Master MWE 2 Gold, 750w, a régivel sem volt baj viszont mivel öregvolt gondoltam kicserélem.Szerintetek mi lehet a gond? CPU-ra ami egy 10400F azért gondoltam mert ugye elvileg az vezérli a PCI-E sávokat, viszont arra meg nem ad ki errort.
Dovahkiin, Dovahkiin naal ok zin los vahriin wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal! Ahrk fin norok paal graan fod nust hon zindro zaan Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!
-
liquidsoft
csendes tag
Kerestem de nem igazán találtam megoldást (legalábbis olyat nem ami nekem ne jutott volna eszembe).
Szóval adott egy Gigabyte H510M S2H V2 (1.0) alaplap és egy Sapphire R7 260X 2GB GDDR5, no signal csak 5 beep, ha belerakom a saját gépemből a 1050TI-t akkor működik, a Sapphire R7 szintén működik az én gépemben, tehát elvileg mindegyik jó. Az alaplapon frissítettem bios-t, mindent kivettem belőle, nem akarja. As is érdekes hogy a 1050 másik HDMI-be dugott monitorral indul el a két alaplapban. Az R7-en is próbáltam a DVI csatival is. Van valakinek tippje mit tegyek? Amúgy én vagyok csak öreg, vagy mi ez az új szar, hogy gyakorlatilag bios resettel, meg vajákolással kell kezdeni az összerakást? Vagy csak a Gigabyte ilyen (ez kb. a 3. konfig amivel szívok hogy nem megy elsőre.)
Köszi! -
Selynelar
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Egy kis segítséget kérnék. Van egy MSI Z490 Unify alaplapom és újra akarom húzni az oprendszert. Minden driver letöltve a honlapjáról.
Viszont az Audio drivereknél egy kicsit elgondolkodtam. Először is, hogy található a mappájában egy ilyen fájl:
MSI-NahimicRestoreTool-APO3-SWCv3.5.0.0-EXTv1.1.44.0Addig világos,hogy a realtek-et feldobom először. De az említett fájl mi akar lenni. Gondolom ennek köze lehet a Nahimic-nek. A kérdésem, hogy akkor a helyes telepítési sorrend az lenne, hogy
1.Realtek
2. Majd Nahimic Microsoft storeból (Realtek Console-t általában automatikusan leszedi a Windows, amint netet kap)
3. Az említett fájl.
?
Egyébként azt olvastam sok helyen, hogy ez a nahimic eléggé be tud kavarni itt-ott (pl játékokban is)
Szükséges ezt telepíteni vagy elegendő csak maga a realtek driver?Előre is köszönöm a válaszokat.
-
JSandor
tag
Sziasztok!
Történt egy olyan eset az alaplapommal, hogy zenehallgatás közbe leégett a sztereó erősítőm aminek kampec, azonban jack kábellel az alaplapi integrált hangkártyán keresztül szólt a zene, aminek mostmár torz és gyenge hangja lett, csak másik pcie hangkártya segített. Jól gondolom, hogy kivégezte az erősítő és a hangkártya egymást ? Végülis nem teljesen mert a hangkártyából jön ki hang de az előbb említett módon gyenge és torz. Az alaplap garanciás az iPonnál. Erre lehet érvényesíteni vajon a gariztatást ?
-
Attix82
addikt
Üdv.
Adott egy Asus Prime 610m e D4 alaplap, és amikor összeraktam akkor a VGA egy RX570 4Gb VGA volt. Amivel faszán is megy, viszont most cserélni szeretném de 3 másik VGAval is próbálva kicsipogja, hogy VGA hiba és nem ad képet. (rx480, NV 210, 5700XT) Visszarakom az RX570 rögtön indul és van is kép.
Valakinek esetleg ötlet?
-
Sly189
senior tag
Sziasztok, szűkült a választás két lapra.
ASUS TUF GAMING B550M-E 33.000Ft
MSI MAG B550M Bazooka 38.000 ft
ebben talán jobb a hangkártya, számít valamit filmek lejátszása esetén (HDR 4K HDMi keresztül)Ryzen 5 5600G menne bele 2*8gb ddr4 3200mhz el.
Melyiket érdemes?
-
törölt tag
válasz JSandor #79328 üzenetére
"Jól gondolom, hogy kivégezte az erősítő és a hangkártya egymást ? " --- az erősítő végezte ki a hangkártyát. Valami durvát lőtt vissza, amikor eldurrant. Valószínű, hogy az előerösítőt a lapon atomcsapás érte.
Garancia: ha nincsenek látható égésnyomok. Próba szerencse.
[ Szerkesztve ]
-
Hofeher
aktív tag
Adott 1 szerintem hibás alaplap :
gigabyte H87-dh3h
valamiért kidobta a biost mivel dualbiosos sikerült visszaállitani frisiteni az utoljára kiadottra de továbbra is csipog használat közben
a cput rendesen felismeri i5 4570
a ram teszt csipgás mellet is hiba nélkül lefut merre érdemes tovább keresni
ja és teljesen min1 hogy vga rx570 benne vagy nincs ugyanúgy viselkedik sérülést nem láttam rajta kondik nincsenek megnyilva.Asus Tuf Gaming Laptop (4600H + 1650Ti), Gigabyte H87-D3H i5 4570 16Gb Ram Rx 570 8gb, iPad Pro, TP-Link 3600, Zyxel nas.
-
beluschi
tag
Sziasztok!
Alaplap hibára gyanakodom, tanácsot kérnék.
Konfig: MSI Z97, i7 4790, 4x4 DDR3, 512 SSD, 1660 Super, Cougar GX 800.
Tegnap este kikapcs, ma reggel pedig nem indul. Áramot kap, ventik mennek, de nem bootol, nem csipog, monitor nem kap jelet. CMOS reset volt.
Tesztelésem kimerült abban, hogy ramokat cserélgettem, 2-2, majd 1-1, nem volt változás, gondolom mind a 4 nem lehet hibás. Másik VGA, illetve másik SSD is ment bele, de ugyanaz. Procim nincs másik, de arra gyanakszom legkevésbé.
A fentiek alapján arra gondolok, hogy 6 év után a lap megadta magát.
Egyéb ötlet?
Válaszokat köszönöm!Homeworld forever
-
KoGa
tag
Korábban írtam hogy mindenféle hülyeséget csinál a lapom, MSI B550 Pro VDH Wifi, 5600G processzorral. Szereztem tesztelésre egy másik tápot. A hülyeségek megszűntek, viszont azzal időnként újraindult. Ok, régi táp, gondoltam már beteg. Vettem egy új Seasonic tápot, azzal is ugyanez a hibajelenség. Tehát 2x táp csere, SSD ki/be, memóriák ki/be teszt megvolt. Továbbra is random időközönként újraindul. Terheletlenül is, tehát nem hűtés probléma. Ötletek?
-
Zoolee19
senior tag
Sziasztok
Remélem tud valaki segíteni, nos van egy WD Blue WDC WDS250G2B0B SSD-m.
És mostanában vagyis pár napja mindig, kikapcsol a gép ha játszok egy játékot, és gondoltam rá nézek a háttértárra hogy mi a lehet a gond és ez fogadott:Kb 6 hónapja vettem az SSD-t, és erre még vonatkozik a garancia?
Vagy már esélytelen?
Köszönöm a segítséget.[ Szerkesztve ]
Lenovo Ideapad Gaming 3, Asus Rog Ally,IPhone 15,Xbox Series X
-
Starchm
őstag
válasz Zoolee19 #79343 üzenetére
Tobbi resze a gepnek? Hofokok jatek kozben? Lehet valami tul melegszik es ezert kapcsol le..
Szerk: nem lattam az uj commentet.
Van barmi oc/ uv? Lehet degradalodott idovel a chip es mar nem birja annyira. Illetve event logot is megnezheted, hatha ir vmit, h miert allt le.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Told fel rá újra az aktuális BIOSt! A dögledező tápod okozhatott zavarokat, de ha nem, akkor az is előfordul, hogy a BIOS frissítés nem mindig teljesen sikeres. Velem is volt már. BIOS frissítés előtt legyen minde gyári defaultra állítva a biosban.
Aztán "Game boost, PBO" izé-szarok DISABLED!
Vcore mehet max 1,35V-ig - később is vissza lehet venni alacsonyabb értékre.
RAM KIT A2-B2, és az XMP-t ne a gyárit használd, hanem a "Memory Try It"-ből válaszd ki a ramhoz illőt.
A gyári XMP1 és 2 sokszor nem jó, magyarán szar, néhány kedvezőtlen tapasztalat után egyáltalán nem használom, csak a trájit-et.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest