Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • orbano

    félisten

    válasz Flexy90 #4736 üzenetére

    fordítva van ez: legfeljebb hány wattos erősítő hajthat meg egy hangszórót.
    ami két "fontos" adat:
    terhelhetőség, megmondja, hogy mekkora erősségű jelet képes hosszú távon elviselni a hangszóró. ez az rms watt (persze fenntartással, mert hát a marketing az marketing).
    a másik a hangszóró hatásfoka, ami db/w/m mértékegységben van megadva, vagy röviden csak decibelben. ez azt mondja meg, hogy egységnyi erejű beérkező elekromos jel hatására milyen hangnyomást (hangerőt) képes elérni egy hangszóró.
    tehát pl. két "240 wattos" mélyláda közül az egyik 90, a másik 93db érzékenységű. az utóbbi pontosan kétszer olyan hangosan szól, mint az előbbi (ha jól tudom valahogy így megy a skála, sosem vesződtem ilyennek a számolásával).
    talán majd a többiek leírják okosabban :B
    egyébként csak egy példa:
    otthon két 120 watt a terhelhetőségű (RMS) hangfalam van, amiket egy 2x30 wattos erősítő hajt. a hangfalak nem a legérzékenyebbek, sőt, inkább az érzéketlenebbek közé tartoznak a nehéz kevlár mélyközepek miatt. ennek ellenére az erősítőt a maximális teljesítménye közelében sem hajtottam még. na jó egy-két alkalommal, amikor részegen beraktunk pornót :D persze ez egy igazán minőségi erősítő volt, ami még akkor sem igazán torzított. ez egy 10-20 ezer forintos dzsumpiszar kínai átcsomagolt kompakt erősítőről nem mondható el. ezért is fontos hogy ne a leírt paraméterek alapján dönts, hanem az itteni hozzáértők szavai alapján.

    [ Szerkesztve ]

    A vér nem válik VAZZE!™

Új hozzászólás Aktív témák