Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #03969024

    törölt tag

    Ha már kütyüzünk...
    Van, ill. volt házi feladatom hangdobozügyileg, most kb. 2x2 órányi beszélgetésről illene beszámolnom nektek.
    A már szinte teljesen eldöntött a dobozkonstrukció. 80-100 literes bassreflex, a port hátrafelé néz, a kialakítása nagyon hasonlatos az Avalon Acoustics Opus nevezetű dobozához, mármint az előlap letörései, annak döntése. A gyárinál majd' kétszer akkora doboz azért készül, mert ugye jobb mélysugárzót használunk, (kerámia helyett szendvics), nincs WAF (gyengébbek kedvéért "asszonyelfogadási faktor") s igyekszünk ameddig csak lehet zárt doboznak megfelelő körülményeket teremteni, tehát a reflexcső csak a legmélyebb frekvenciákon "segít" majd be. A hátfal nem lesz párhuzamos az előlappal, az oldalfalak párhuzamán még agyalok, eléggé megnehezítené a kivitelezést. Ezzel remélhetőleg csökkentjük a dobozban az állóhullámokat.
    A doboz anyagához egyelőre nem találtam HDF-et, így a mostani elképzelés 25 rétegű bükk lemez, 50 mm vastagságban, az előlap a letörések miatt min. 60 mm. Számomra külön előnye a rétegelt lemeznek, hogy nem szükséges festeni, vagy furnéroztatni a dobozt. (Még átszámolom a dolgokat, mivel egy 1,5x2,5 méteres ilyen rétegelt lemez 140 kg!)
    Miért néz majd hátra a reflexcső? Már a HFM leírta, hogy "Bolond lyukból bolond szél fúj." Tehát, az esetleges nemkívánatos zajokat igyekszünk csökkenteni ezáltal.
    (A manóba! Nem szoktam én ennyit írni, megyek, szusszanok egyet, aztán jövök a hangszóró/váltó témával! Ezt nyugodtan vegyétek fenyegetésnek! :) )

Új hozzászólás Aktív témák