Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #9306 üzenetére

    "Előre szögezem nem akarom megváltoztatni a technikád illetve nem is kötekedek, csak beszélgetünk."

    Lehet, hogy épp Te leszel az ötletadója annak, hogy megváltoztassam a technikámat. És nyugi, bármit írsz is, nem fogom kötekedésnek venni. Ismerlek már a fórumon annyira, hogy tudom, még sosem kötekedtél senkivel. (Ha vehető volt is kötekedésnek némely hsz-od, az sem ok és indok nélküli volt.) Úgyhogy nyugodtan írj bármit, érdeklődéssel fogom olvasni. És persze, beszélgetünk.

    No, vegyük sorra:
    "és gyorsabb legyen a vágás. Itt sztem nyernél 1 percet"
    Az effektív vágása a tusnak (pontosan a vonal mentén) alig több, mint 1 perc. Ettől függetlenül értem, mire gondoltál.
    Megállnék itt egy kis kitérőre: Ha pluszosra vágom, azaz nagyolom, ahogy mondtad, akkor is érdemes a távolsággal egy bizonyos (és minél kisebb, annál szerencsésebb) tűrésen belül maradni, mert maráskor ha sok a felesleg, a maró bizony kiszakítja, és már kész is a selejt.
    Ezt én úgy korrigáltam gondolatban, hogy ha nagyobb fogterpesztéssel fűrészelek, akkor a csiszolás mindössze annyi, hogy áttolom egy csapágyas tisztítómarón. Az húsz másodperc sincs talán.
    A két oldal egyszerre történő marása briliáns ötlet, és mióta írtad, folyamatosan agyalok azon, miként kivitelezhető.
    Egy alternatíva, hogy felülről is lelógatok egy marógépet ellenkező forgásirányú késsel. (Valaki értetlenkedett nemrég itt rajta, hogy mire jó az, hogy jobbos, meg balos kés. Hát pl erre.)
    A másik alternatíva, hogy olyan marókést kellene alkotni, amin középen van a két rádiusz között egy csapágy. Akkor nem kellene semmiféle sablon se. (Jó dolog a sablon, de van annak is szűk keresztmetszete. Rögzíteni kell pontosan, és úgy, hogy ne tudjon munka közben elmozdulni. Ez sokszor számottevő időveszteség. És el is kell valakinek valamikor készíteni azt a sablont. Mindezt csak azért említettem, hogy jó figyelembe venni ezt is.)
    De kérdés, hogy miként kivitelezhető egy ilyen marókés?

    Itt megint megállok egy szóra.
    Másképp működik a marás száras marókkal, mint a CNC szupermaróival. Az első kardjaim cifrázott keresztpántjához akkor készítettem marósablont. Több százat martam is vele. Mit tapasztaltam? Sok a selejt, mert ha nem jó a bükk száliránya, nagyokat kitép a marókés. Piciket szabad csak fogni, több menetben kell marni. Később még elő is fűrészeltem a maráshoz pontosan azon elv mentén, amit most ajánlottál. És noha itt a sablon a kidolgozott eljárással, azokat a keresztpántokat ma szalagfűrésszel kanyarítom. Egyből a vonalon. Ötször gyorsabb, és nincs selejt.

    Itt a kép róla. Arról a fadarabról van szó, amelyikre pirossal rá van írva, hogy minta.

    Azon is elgondolkodtam, hogy ha a puskatust marnám az általad vázolt módon, létezik-e mód, hogy a marókés sose jöjjön le az anyag széléről, csak ráfele menjen. Mert itt ismét szakításveszély van.
    Másik dolog, de az részletkérdés, hogy más rádiusza van a ravaszkávának, és más a tusnak. Most nem kell több lépés emiatt, mert a kisebb rádiuszokar a nagyobb tolásakor kihagyom.

    Egyébként tényleg jó lenne, ha látnád, miként dolgozok. Talán mégjobb lenne, ha magad is csinálnád. Mikor kezdtem, az apósommal együtt dolgoztunk. Rengeteg jó ötlet valósult meg, szinte gerjesztettük egymást. Persze voltak olyan "újítások" szép számmal, amik nem váltak be. De nagyon jó volt együtt alkotni. Két hónap munka után már szavak nélkül is értettük egymást. Biztosan Veled is így lennénk.
    Az is egy dolog, hogy ez a fajáték projekt úgy alles komplette rengeteg összetevős. Biztosan több mint száz dologra kell folyamatosan figyelni. És ez a puskatus technológia csak egy a sokból.
    Tulajdonképpen most jó így, ahogy van, mert máshol van pillanatnyilag a gyenge láncszem. De ha ez a volumen nő, márpedig ötödik éve folyamatosan nő, akkor egészen biztos, hogy technológiát kell majd váltani.
    Pillanatnyilag ott tartok, hogy a vásározó szegmenssel lefedtem az országot. Azon lehet még picit szépíteni itt-ott, de közeleg a plafon. Ha azt elértem, akkor merre tovább? Ugyanezzel, ki az országból, menni Európa váraihoz, vagy inkább új termékek, és játékboltok, vagy nagykerek? Esetleg óvodák? Ehhez kell most mélyre ásnom például, mert lényegibb elemnek látok ebben egy eltalált döntést, mint a harminc termékemből az egyiknek a technológiája. Közben pedig tudod, mit érzek? Hogy vissza kellene mennem keresgélni, mert valahol elhagytam a pöcsöm.
    És itt lépett be, hogy jobban odafigyeltem most rád. Mert már annyira sok a munka, hogy beszarok. Nem bírom, és valamit csinálni kell, mert abba belehülyülök, ha elérem a plafont, és ott meg kell állni.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák