Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • T J

    tag

    válasz Soulfly842 #63993 üzenetére

    Az hogy csónaklakknak hívja a gyártó, még nem garancia semmire. Régen használtam egyszer valami "sirály" csónaklakkot, ... legvacakabb anyag, amivel találkoztam.

    Szóval mivel már festve van, nálad kiesett mindenféle olaj és vékony lazúr. És mivel nem tudni hogy milyen festék van rajta, ezért az erősebb oldószeres lakkok is. És mivel festék van rajta (nem látszik a rajzolat), ezért az enyhén színezett lazúrok is, mert az csúnya lenne.

    Ami maradt:
    Szín szerint: a színtelen (lakk), vagy teljesen fedő (festék), mint lehetőség. A színtelenben jobban meglátszik a beleszáradó por, muslinca, stb, de kerti bútornál gondolom ez nem annyira zavaró.
    Oldószer szerint: vizes vagy lakkbenzines hígítású cuccok amik nem szoktak bántani más lakkokat.
    Fényesség szerint: nincs megkötés. A Sadolin lehet hogy csak fényesben létezik, míg lakkból biztosan találsz legalább selyemfényűt, vagy akár mattot is.
    Tartósság szerint: szerintem a lakkbenzines hígítású Sadolin vastaglazúr valamivel tartósabb, mint a vizes lakkok. Csodát egyiktől se várj. Intenzív napfénynek kitett helyen a Sadolin 3 év, bármilyen vizes kültéri lakk 2 év után elkezdhet eltűnni. Ha gyerekek vagy madarak kezelésbe veszik, akkor főleg.
    Árnyékos helyen akár 15 évig, vagy tovább is bírja mindkettő.

    Látatlanba azt mondanám, hogy a Sadolin, lakkbenzinnel hígítható színtelen vastaglazúrja lehet egy jó választás neked, ha fényességben megfelel, de néhány évente át kell majd kenni. Elvileg ezt is meg lehet színezni akár festékké is, pl itt lehet megcsinálják: Színes kereskedés. Ha ezt választod, valahol próbáld ki előtte, hogy nem bántja-e a hígítója a meglévő festéket, hogy biztosra menj.

    Ha ez valamiért kiesik, és hajlandó vagy gyakrabban átfesteni, akkor valamilyen vizes kültéri lakk vagy festék is opció. Tikkurilának volt régen valamilyen gumiszerű kültéri festéke, az elég jó volt. Ha az már nincs, vagy nem találod, akkor a Milesi, Sayer, Renners, esetleg Fénylakk is árulnak kültéri vizes lakkokat. Ezekre ~2 év a gari, bármi is van rájuk írva, azaz gondozás nélkül ennyit bírnak intenzív napfényen, a gyártó szerint. A 10 év garikat, évenkénti átkenéssel szokták érteni, szóval ne hidd el.
    Árnyékban, fénytől védett helyen más a helyzet.

    A gond az, hogy bármilyen és bármennyi lakk van rajta, az előbb-utóbb sérülni fog, és akkor a fa elkezd beázni. Ha nyers fa lenne még, akkor máshogy kezdenék neki, de most adott a helyzet.

Új hozzászólás Aktív témák