Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz szender #15275 üzenetére

    "Mit értesz ez alatt pontosan?
    "Az anyagválasztás és technológia, a magadnak vagy sorozat, az nem." "

    Ez a hiányos mondatom csak az előtte lévővel értelmezhető, úgyis nehezen :)

    Csak azt akartam jelezni, hogy arra nem utaltál, ( a 15275-ben már igen) hogy milyen anyaggal szeretnél dolgozni, milyen technológiákkal és, hogy amiket csinálnál, azt a saját lakásod berendezése érdekében vagy eladásra is?
    Az anyagválasztásba - ha már asztalos topikban vagyunk - mégiscsak valami fa alapú anyagra szűkíteném a kört (noha készül bútor kartonból, műanyagból, fémből, stb.) Szóval a minimum a bútorlap, amit persze nem tekintünk fának, illetve társai (MDF, stb.) és a tömör fák, amiből a belépő mondjuk, hogy a fenyő, aztán jöhetnek a keményebb lombos fák, egészen a legdrágább különleges fafajokig.
    Ha már úgy közelítesz a témához, hogy bútort tervezni akarsz és nem "csupán" bútort készíteni, akkor talán adekvát nem a legolcsóbb anyagokat megcélozni.

    Miután a piaci szemléletem erőteljes renoválásra szorul :) így ne higgy nekem, de én nem látom igazán azt a "bővülő rést". Azt látom, hogy a kortárs dizájn bútor (most a tényleg jóra gondolok és nem valami ócska trendire) az egyfelől nem megy igazán jól, másfelől okkal drága.
    Annak idején én azért kezdtem foglalkozni ezzel a témával, mert láttam, hogy nem vagyok képes megfizetni azokat a bútorokat, amiket szívesen látnék a környezetemben. Két nagyméretű könyvesszekrénnyel kezdődött a dolog, egyrészt nem láttam megfelelőt, másrészt, amit készen kaptam volna azok félmillió felett lettek volna. Osztottam-szoroztam, úgy tűnt, hogy megéri, ha annak az összegnek a feléből veszek néhány Makita (tehát nem barkács) kézi gépet, megveszem az alapanyagot s megcsinálom magamnak a bútort. Ma már nem vagyok meggyőződve arról, hogy anyagi értelemben helyesen cselekedtem, mert sosem leszek olyan hatékony, mint egy erre szakosodott szakember. Az meg, ha mégis megérte ez a projekt, sajnos azt jelenti, hogy ahhoz, amihez értek, azzal tudok annyi pénzt keresni, amivel a terveimet egy megfelelő szakemberrel kiviteleztethetném.
    Így aztán én például hobbistának nevezhetem magamat.

    A szomszéd kertje mindig zöldebb, én azt látom, hogy grafikából jobban meg lehet élni. Ha valaki nem szereti azt amit csinál, az lehet monitorbámiulás, meg körfűrészbámulás is. Ismerek én olyan asztalost, aki nem élvezi a munkáját.
    Én egyébként szeretek a monitor/papir előtt tervezni, grafikai munkát csinálni, mert több kreativitást enged mint a makacs ipari valóság, ahol könnyen ütközik az ember technikai nehézségekbe. Grafikusként tudhatod, hogy mit küzd az ember a nyomdával, de az még mindig százszor áttekinthetőbb, mint az amit a fa és faipari gépek produkál(hat)nak.

    De nem lebeszélni akarlak a terveidről. Ha nem az a fontos, hogy mielőbb fát simogass, (persze, az lenne, sejtem...) akkor érdemes végigolvasni 1-2 faipari szakkönyvet, megnézni a you-tube-on a gépek működését, aztán tervezz valamit, ha működőképes a terv, csináltasd meg egy asztalossal, aztán próbáld eladni. Ha nem sikerül, akkor félő, hogy akkor sem fog, ha magad csinálod meg.

Új hozzászólás Aktív témák