- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
- LG V30 - vezércsel
-
Mobilarena
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothl
addikt
Én szerintem veszek egy billentyűzet védő billentyűzetet és egy billentyűzet védő billentyűzetet védő használt HP laptopot, mert azért nem kár ha kopik. De lehet, hogy azt is védem majd, maradt régről egy atom-os kis acer netbookom.
-
Sidorovich
senior tag
válasz marsu. #115404 üzenetére
Szerintem az ilyen túlzott féltés az egyik fő tünete annak, ha valaki erőn felül olyan gépet vesz, amit nem biztos, hogy megengedhet magának.
Telefonvásárlásnál is nekem az az ökölszabály, hogy olyan drága telefont veszek, amilyennél még nem vágnék eret ha leejtem és összetörik. Szerintem hasonlóan érdemes laptopot, autót, stb. is vásárolni, mert ezek kopó, sérülő használati tárgyak. Ha folyton azon szorongok, hogy meg ne karcolódjon, azzal a saját örömömet is rontom így. De lehet én vagyok túl óvatos a költekezéssel.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz Sidorovich #115405 üzenetére
Ha megvette, akkor megengedhette maganak…
Az mas kerdes, hogy valaki ertekeli a dolgait, mas meg nem…
Jo, azert van ami kicsit mar tulzas az ovas teren .Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
kchris78
veterán
ez egy kicsit egysiku altalanositas. Van ilyen IS. Meg vannak a feltesnek is kulonbozo fokozatai.
[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
válasz Alex91 #115406 üzenetére
Szerintem az, hogy valamire van elég pénzem, még nem jelenti azt, hogy megengedhetem magamnak. Pl. lehet, hogy van elég pénzem egy új autóra, attól még az én értékrendem szerint nem engedhetem meg magamnak, mert azzal járna, hogy teljesen kiköltekeztem, minden megtakarításomat is arra áldoztam. Ilyen esetben nyilván állandóan azon is aggódnék, hogy neki ne menjenek a parkolóban, el ne lopják.
De nem akartam senkit megbántani, nem vagyunk egyformák.Ha valaki slendrián módon mindenét elhagyja, összetöri, az persze a másik véglet, nem is erre akartam kilyukadni, van egy arany középút.
[ Szerkesztve ]
-
M1995
aktív tag
7 Ways to Snap Windows on macOS with Ease
Végül is lehet bill. parancsot csinálni snap to left, snap to right funkcióra. Vagy valamelyik 3rd party app. Máshogy gondolja az Apple és a Microsoft levédett bizonyos ablakkezelés dolgokat. Szóval ugyanolyan nem lesz valószínűleg. -
kchris78
veterán
válasz Sidorovich #115408 üzenetére
Fuggetlenul attol hogy van eleg penzem ra vagy nincs, vigyazhatok ra hogy ne legyen utott kopott, ne kezdjen el rohadni az alja mert nem lett rendszeresen tisztitva a hólé stb... vannak fokozatok. Lehet elkerulni pl hogy a tetot atmeneti csomatartonak hasznaljam amig eloszedem a kulcsot (sajat rossz tapasztalat) ami eleg lathato nyomot hagy a lakkozason.. Nyilvan azert lett veve hogy hasznaljam. De ez lehet gyerekkori beidegzodes hogy ki hogy all a dolgaihoz.
-
Pano
addikt
#115405 Sidorovich
Ezek a dolgok nem új generációs problémák.[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
Pontosan így van. Használati tárgyak, én amennyire lehet figyelek rá, de azért vettem hogy kiszolgálja az igényeimet. Minden karc egy story, sokkal jobb mint egy steril valami. Van egy céges A6-os Audi-m, most kezdem igazán élvezni így 12 évesen 536k a háta mögött. Ott vannak rajta a harci sérülések. Komolyabb sérülése soha nem volt, mindenki vigyázott rá amennyire lehetett, folyamatosan gyári cuccokat kapott és szerintem most 1000x jobb mint újonnan. Olyan őszintén látszik rajta hogy arra van használva amire tervezték.
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
lugosi
MODERÁTOR
Szerintetek várhatóan a 15”-os air esetén is meglesz az a probléma, hogy a 256-os SSD lassabb lesz?
-
moleculez
veterán
Amúgy viccet félretéve én vettem egy külső billt asszonynak amikor a macemet használta huzamosabb ideig mert
ő keményen szeretieléggé üti a billt, amit az akkori butterflyos mba-m nem tolerált.Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
SharpSA
veterán
Mi a gond ezzel a külső billentyűzet - egér vagy tapipad használattal? Én is így használom a 16-os Pro gépemet amikor plusz monitorral asztali gépként használom ( az esetek többségében) több okból:
- a laptop billentyűzetét sokkal körülményesebb kicserélni, jóval tovább bírja majd (nem érdekes, hogy ezzel nyerek-e bármekkora összeget, de az igen, ha szervizbe kell adni és gép nélkül maradok ami persze bármi egyéb eset miatt szintén előfordulhat)
- a laptop az asztalon van, felette a plusz monitor, alatta kényelmes magasságban egy jó nagy kihúzható billentyűzettartón a billentyűzet és az egér meg egy tapipad (ez utóbbit ritkán használom, mert nekem nem jön be a felület folyamatos simogatása).
- a logitech billentyűzetet és egeret néha használom windows-os laptoppal, géppel (ha egy ügyfél gépén reszelni kell valamit)Ha meg viszem valahova a laptopot, akkor ott van a gyári billentyűzet és tapipap. Egyébként szerintem a logitech billentyűzeten jobb gépelni, kicsivel jobb a billentyűk nyomása, a billentyűút, de ez talán inkább megszokás kérdése.
Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
-
senior tag
Kopás: a srác szerint, aki az MBP billenytűzetét magyarította nekem sapkacserével, és mondjuk így tekinthető bill.-szakinak a tapasztalata alapján, a mostani MacBook-ok billentyűzete elég hamar kopik, de mindenképp nagyon hamar megláétszik rajtuk a használat.
Viszont ugyanez a srác egy-egy billentyűsapkát 1000Ft/db-ért cserél újra, és a teljes billentyűzet-sapkacsere 10ezer forint nála, eredeti (és új) sapkákkal. Ha tehát a mechanika nem adja fel a szolgálatot, a MacBook-ok billentyűzetének kvázi-újjá varázsolása teljesen elérhető összeg (a gép értékéhez képest).[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz SharpSA #115417 üzenetére
Én is külső billentyűzetet és egeret (mindkettő vezetékes) használok, ha dokkolóra van dugva a gép (külső monitorokkal) A billentyűzet Windows-os (de a helyén van minden billentyű, nincs Í-0 felcserélés) Alt = Option, Win = Command. Fujitsu.
Az egér egy Microsoft Pro Intellimouse, munkához pont tökéletes. -
-
senior tag
OFF: a munkahelyemen (az irodában) egy kb 15 éves Fujitsu vezetékes billentyűzetem van, szét van már kopva (a Space a legérdekesebb), de a mai napig azt használom. Az egér konkrétan az, amit erre a munkahelyre belépéskor kaptam, a legendás Microsoft Wheel Mouse Optical USB egér, az első kiadás. Az idén van a 20 éves munkahelyi jubileumom, tehát 20 éves az az egér, és 20 éve van mindennapos (biocs: minden munkanapos) használatban. Azonkívül, hogy megsárgult az eredetileg fehér műanyag felső része, funkcionálisan olyan, mintha új lenne.
Bösszke vagyok mindkettőre
Az otthoni egér (MS Pro Intellimouse) ennek a legendásnak az utódja, hab bírja addig, amíg az őse, akkor valszeg már egy életre szól[ Szerkesztve ]
-
SharpSA
veterán
válasz M1995 #115418 üzenetére
Van nekem fehér Rapoo billentyűzet-egér kombó, korábbi MacBookot használtam azzal, rendben működött vele. Dizájn? Valóban más, de a Windows-os csodák után jó volt az is. Egyedül az USB vevőjével volt annyi gond, hogy minél közelebb kellett lennie a billentyűzethez, különben nem mindig működött. Aztán meguntam, lett Apple billentyűzet és egér. Közben csak kellett egy Windows-os laptop is, mert pár programnak (Mini Partition Tools HDD-ről SSD-re költöztetéshez, RawCopy, stb.) sajnos nincs megfelelője MacOS-re és meguntam a vezetékeket, így lettek a BT-n is jól működő Logitech-ek.
-
SharpSA
veterán
válasz Aszpirin #115419 üzenetére
Én is cseréltem már pár gép billentyűkupakját magyarra. 2020, 2017-es gépekét, köztük a sajátomat is. Utóbbihoz még van egy teljes magyar kupak, na meg a többihez megvan az eredeti talán német nyelvű. Ha tudod hogy kell, akkor nem nagy műtét.
-
kchris78
veterán
Letöltöttem egy 12GB-os DV 4k HDR filmet, és akad a VLC-vel. Mi lehet a gond? 14 Pro.. Gondolom a teljesítmény elvileg elég..
-
senior tag
válasz SharpSA #115428 üzenetére
Így van, de ha nem tudod, hogy kell, akkor bizony tönkre is lehet tenni a billentyű(ke)t, és egy teljes billentyűzetcsere az már vaskosabb összeg.
Ráadásul valahol be is kell szerezni őket.
3 billentyűért 3ezer forint a cseréért, vagy egy teljes billentyűzetre 10e, nekem bevállalható összeg ahhoz, hogy olyan csinálja, aki be is szerezte, és már alighanem többszázat megcsinált. (egyébként én is néztem youtube-videót arról, hogy hogy kell cserélni, majd úgy döntöttem, inkább nem kockáztatom meg én, rábízom hozzáértőbbre, végülis egy vadiúj M2-es Pró-ról van szó )[ Szerkesztve ]
-
pergabb
senior tag
m1 max tulajként változatlan nem értem..
lehet hülye kérdés lesz, de én vlc-ben lejátszok egy 4k filmet, akkor azt 1728 x 1117 (alapértelmezett) felbontásban fogja lejátszani? vagy elindítanék (de nem játszom) egy játékot, pl minecraft, akkor ott hiába van a full felbontás beállítva, mert azt is 1728 x 1117-ben jelenítené meg? Igazából nem tudom értelmezni, hogy a 3456 x 2234 felbontásnak mi értelme, ha olyan pici lesz a szöveg, hogy semmit sem látni belőle, vagy csak annyira a winfoshoz szoktam, hogy nem értem mac os alatt hogyan működik a felbontás. -
bmakszim
senior tag
válasz pergabb #115438 üzenetére
Nem, az 1728 x 1117 az csak "olyan, mintha". A géped mindig a natív 3456 x 2234-on fog működni.
Ezt viszont azoknak, akik értik:
Ha én az M1 Air-en a default 1440x900-as beállítást használom, azt ugye 2880x1800-on rendereli és azt skálázza vissza 2560x1600-ra. Ez egy screenshot alapján egyértelmű, hiszen annak a felbontása 2880x1800 lesz.
Na már most, ha ezen 1:1-ben nézek egy full HD videót, akkor azt is leskálázza és ezzel kvázi tartalmat veszítek. Ez így szerintem szar. -
pergabb
senior tag
válasz bmakszim #115439 üzenetére
Lightroom és Ps alatt 100%-os nézetet nézek, akkor az nem 3456 x 2234, ha nem 1728 x 1117 inkább, de ezt csak szemre mondom. Asztali gépnél 2560*1440 a monitor, ott kevésbé tudok belenagyítani a képbe, mint a macbookon, ami számomra azt jelenti, hogy nem 3456 x 2234-as felbontáson megy.
Amit te írtál, azt viszont nem értem, akkor az a 1728 x 1117 az micsoda? Felbontásban ki tudom választani a 3456 x 2234-et, na akkor kb semmit nem látok olyan kicsi lesz és photoshop és lightroom alatt is alig lehet már nagyítani egy 24 megapixeles képen. Én ezt úgy értelmezem, hogy a gép valóban 1728 x 1117 felbontáson megy, de natívban, így éles marad a kép, persze közben kihasználja az összes pixelt, viszont tényleg 1728 x 1117 lesz amiben megjeleníti, ezért is kérdeztem a fentebb említett dolgokra, hogy mi van filmek és pl játékok esetén.
Zavaros nekem az egész és hülye vagyok hozzá[ Szerkesztve ]
-
Årpi
őstag
válasz pergabb #115440 üzenetére
1 logikai pixelt 4 fizikai pixelre rajzol ki a gép. Tehát pl. egy szürke elem egy pixeles lenne, az most négyen kap helyett. Photoshop is ehhez igazodik, azaz egy piros pixel a képen négy piros pixel a kijelzőn. A screenshot valóban 3456 x 2234 felbontású, de ott is ez az elv működik.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro | MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC |
-
pergabb
senior tag
Köszi!
ezek szerint akkor semmi ertelme 4k filmet letolteni, eleg a full hd minoseg is, mert nem lesz valos 4k-ban lejatszva a film, ha jol ertem.
Illetve jatek peldabol kiindulva ott is siman mehet lejjebb a felbontas, mert ugy sem valos 1440p lesz.Jol ertelmezem?
ui.:
illetve film eseten kenyszerithetem, beallithatom a full felbontast (3456x2234) es akkor lesz ertelme a 4k-nak?[ Szerkesztve ]
-
Årpi
őstag
válasz pergabb #115442 üzenetére
A videólejátszásba sosem gondoltam bele ilyen szempontból, de igen, papíron, így nem feltétlenül natív 4kban kellene lejátszania a szoftvernek sem. Játékoknál annó (13-as Pron) 1280x800-at választottam ki, de ott már előfordult, hogy maga a játék felülírta az egész retinás elvet, és akkor viszont nem volt logikai-fizikai ügyeskedés, hanem bizony 1280x800-ban futott a játék és érezhetően szebb volt, ha 1600p-re raktam át. Viszont a magas PPI és a kis felbontású kijelző miatt az 1280x800 sem volt csúnya. Csak ott ugye nem egy 2560x1600-s képet downscale-elt, hanem simán 1280x800-ban renderelte ki.
Mac OS: 2560x1600-ban renderelek, de 1280x800-nak megfelelő logikai pixellel dolgozom, így szép smooth lesz a kép
Játék: 1280x800-ban renderelek alapból -> csúnyább lesz valamivel a kép[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro | MacBook Air M3 | 7800X3D / 4070 Super PC |
-
arn
félisten
válasz pergabb #115438 üzenetére
A virtualis felbontas csak annyit jelent, hogy az osszes desktop elem merete annak megfelelo (felezett), amugy minden a nativ felbontasban fut.
De siman el tudom kepzelni, hogy sok helyen “csalnak” vele, ahol a szem nem erzekeny ra (mozgo elemek, stb), megfelezik a felbontast, es kimerevitesnel renderelnek nagy felbontasban. Igy smoothabb, ahol kell ott meg vannak reszletek. Lehet epp ezert ragaszkodik az apple az egesz szamu leosztashoz, mert a koztes esetekben egyreszt nem lesz eles a kep, masreszt tobb szamolast igenyel, nem kell a subpixelekkel foglalkozni, etc.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
KillerATi
tag
13" M2 Air-re kijelzővédő fóliát, üveget lehet valahol kapni, ahol fel is teszik? Rendelni nem merek, mert tuti elrontom. Használtok ti ilyesmit, vagy nincs értelme? Sokat fogom hurcolni magammal, szóval szeretném megóvni, amennyire lehet.
A másik kérdés a tok, vettem rá ilyen rápattintható műanyag tokot, de borzasztó gagyi, és csúnyábban ujjlenyomatos stb, mintha rajta se lenne. Erre esetleg tipp, ötlet, ami nektek bevált?
Előre is köszi! -
kivlov
aktív tag
válasz KillerATi #115445 üzenetére
Szerintem:
1- felesleges a fólia ez nem érintő képernyő nem tapizod hogy baja legyen
2- a tok amit vettél több kárt okoz mint hasznot alámegy a por és csak csúnyább lesz ennél jobb ha fóliáztatod ha már mindenképpen védeni akarod bár szerintem azért veszünk valamit hogy élvezzük annak szépségét nem pedig azért, hogy oltalmazzuk majd hogy akinek továbbadjuk annak legyen jó
de ez szubjektív véleményem csupán, mert régen én is mindent féltve burkoltam miközben pont én nem élveztem a dolgok szépségét és azért ezek az eszközök nem nagyon sérülnek csak úgy meg ha normálisan használja az ember -
kchris78
veterán
válasz KillerATi #115445 üzenetére
Abszolut felesleges! Uveglapbol van a kijelzo elott nem muanyag, nagyon nehezen kikezdheto. Raadasul vastagitast is okoz szerintem becsukva lenyomja a gombokat es a gombok kezdenek el kopni.. A gepnek meg kell egy puha tok amibe horodozaskor beleteszed hogy ne legyen baja es kesz, ennel tobb nem kell, kis odafigyelessel igy nem nagyon lesz rajra hasznalati nyom.
[ Szerkesztve ]
-
KillerATi
tag
Nem a következő tulajnak szeretném megóvni, csak az előző laptopom után, annyira vékony, hogy tartok tőle, mennyire sérülékeny. Gyanítom a szervízelése elég drága, és ha pl az ölemből lecsúszik, vagy ilyesmi, azt jó lenne ha kibírná, meg a táskában cipelést, stb. Szóval, nem az esztétikai serülésektől tartok. De köszönöm a válaszokat, átgondolom mégegyszer, mert tényleg sokkal szebb, meg jobb fogású a gép csupaszon
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- További aktív témák...
- 2021 Macbook Pro 14 - M1 PRO - 16GB - 512GB - HU - gar 2025.07
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 256 GB Midnight
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 512GB SSD asztroszürke
- Apple Macbook Air A1466 i7. 8/256Gb Laptop
- MacBook Pro 2019 13" Újszerű 8GB/128ssd/1-3 hónap gar./Akku 94%/p3811
- Apple MacBook Pro 2011 13" i7 8GB RAM 256GB SSD
- MacBook Pro tok tomtoc Sleeve Kit - 14" , fekete
- Macbook Air 2017 A1466 (13" 1440x900 kijelző, i5 1.8GHz, 8GB RAM, 256GB SSD
- Macbook Pro 16" - 2019, 8 mag i9 32/512GB, 4GB Radeon, touchbar, garancia
- Macbook Pro 16" - 2019, 6 mag i7 16/512GB, 4GB Radeon, touchbar, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest