Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Z10N #44288 üzenetére

    GPU-t fejleszteni nagy költség. És nem az IP megtervezése az, hanem a gyártástechnológiára való ráültetés. Ez lapkánként dollár százmilliók. Ezt csak a desktopért nem éri meg, mert minden évben hoznod kell valami újdonságot, ráadásul sok lapkával, és akkor a célpiac maga pici, és megy össze. Ráadásul olyan kiszámíthatatlan tényezők vannak, mint a Google Stadia, ami lehet, hogy még jobban összerántja, az amúgy sem nagy piacot. A desktop és a notebook együtt ér valamit, de a notiban nagyon nehéz mit csinálni akkor, ha a platformot biztosító cég azt mondja, hogy "okosba" van GPU a procink mellé. Lehet, hogy be tudod perelni őket ezekért az "okosba" dolgokért, talán 10 év múlva kap az Intel és az AMD egy büntit érte a versenyjogi hatóságtól, de addigra már rég nem leszel a piacon. Emiatt nincs új beszálló. Például az Imagination meg tudná csinálni, hogy kiad egy kvázi nagy GPU-t. Középkategóriába elég lenne, de végiggondolják azt, hogy az asztali piac kicsi, a GPU gyártásra való felkészítése drága, a mobilon meg nincs esély az Intel ellen, úgyis ráveszik a gyártókat, hogy a saját GPU-ját rakják a CPU-ik mellé. Az AMD pedig ha hisz is a szabad versenyben, mag a részesedésük nem akkora, mint az Intel, tehát azzal nincs kisegítve senki, ha a Ryzenek mellé tud GPU-t tenni.

    A Polaris 10-et még rendelik. A gyártóknak egyszerűbb kérni a lapkát, mint átírni a firmware-t, hogy ugyanaz a dizájn működjön Polaris 20-szal. Az AMD-nek pedig igazából mindegy volt. A jövőben nem lesz az.

    A ciklus arra értendő, hogy ha rendelsz mondjuk százezer Polaris 20-at, akkor az AMD fél éven belül leszállítja. Lehet, hogy hamarabb, de ez a szállítási idő maximuma, amikorra az utolsó lapka is ott lesz. A raktárra vonatkozó helyzet nem ilyen egyszerű. A lapkák nem állnak hegyekben a raktárakban, csak a kész hardverek. A GPU-knál nem szokás annyira nagy raktárat felhalmozni, mint a CPU-knál, így ritka a nagy mennyiségű leírás is.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák