- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
Új hozzászólás Aktív témák
-
noxon
őstag
Olyan belső szűrőt keresek aminek a kifolyó része alul van a szivacs ahol szív az meg felette, van ilyen egyáltalán? Én még nem találtam. Vagy, ha veszek egy normális belső szűrőt és megfordítva fejjel levelé teszem be, akkor romlik a hatékonysága vajon?
We live in a simulated world...
-
jegenye77
addikt
válasz Krisz79 #22652 üzenetére
Nem azt írtad, hogy napi 10 órát megy? Lehet én értettem félre akkor.
Elég sokan írják, hogy ennyi meg ennyi órát megy naponta a szűrő. Ezért írtam, hogy honnan veszik, hogy csak pár órát menjen és ne nonstop!?
Csak az jut eszembe, hogy aki ennyit nem olvas vagy kérdez utána az, hogy választhatja ezt a hobbit? Vagy akármelyiket!Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Krisz79
őstag
válasz jegenye77 #22653 üzenetére
Vettem a fáradságot és utána olvastam.
A hobby-t amit az ember elkezd , nyilván nem rutinnal kezdi, idő közben fog kialakulni,
addig osztom a véleményed,utánaolvasás,ami Nálam már folyamatban is van.
Ami miatt Én picit meginogtam,az egybe eladott szett,aminek gyéngébb fénye és gyengébb szűrője miatt merült fel bennem.
Az,hogy az első időszakba kerülhet némi alga az aksiba,ezt itt találtam meg"Új akváriumok
Új akváriumokban teljesen normális, ha a kellemesnél több alga fejlődik az első pár hétben. Ilyenkor még nem szaporodtak el a szűrőbaktériumok, így nem tudnak azonnal elbánni az ammóniával. Ha a kezdeti időben nincs ammónia a vízben, például egy táptalajból, akkor pótolni kell, különben nem is tudnának min szaporodni a lebontó szervezetek. Ebből az ammóniából mindenképpen jut az algáknak is. Az új akvárium üvegéből és szilikonjából kerül egy nagyon kevés szilícium a vízbe, ami a kovamoszatok szaporodásának kedvez. Ilyenkor még a növények sem szedték össze magukat az átültetés után, így nem tudják felvenni a versenyt az algákkal. "
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Krisz79
-
-
jegenye77
addikt
válasz Krisz79 #22654 üzenetére
Nem igazán jók ezek a szettek amiket lehet kapni.
Ha kicsit is komolyabb aksit akarsz akkor nem szabad megvenni ezeket.
Aksit tudsz csinálni vagy csináltatni olcsón. Ha növényeket akarsz bele akkor kell komolyabb lámpa. Esetleg azt is lehet barkácsolni. És egy külső szűrő nagyon hasznos lenne!
Én tudom, hogy nem olcsó mulatság összességében ezeket megvenni de hidd el a komolyabb cuccok mellett is lehet rengeteg "baj" pl alga. Hát még az ilyen "olcsó" szetteknél.[ Szerkesztve ]
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Skillet
addikt
válasz Silentfrog #22642 üzenetére
akkor mekkora lesz végül? 200x50x50?
milyen üvegből? merevítésekkel vagy anélkül?[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Assimilator
őstag
válasz jegenye77 #22656 üzenetére
"Ha kicsit is komolyabb aksit akarsz akkor nem szabad megvenni ezeket."
Mondjuk ha zoldfulu, akkor szerintem orul az ember ha egy szettet mukodesre bir.
Nem azon kell agyalni, hogy milyen alkatreszt honnan szerezzen be, amirol egyebkent fogalma sincs.
Persze sokat lehet elotte olvasni, de azert az nem olyan, mint amikor minden ott van elotted.Utana raer komolyabb aksit berendezni es akkor mar valoszinuleg az emberek 95%-a nem szettet vesz.
-
Krisz79
őstag
válasz Assimilator #22658 üzenetére
Ezt Kislányomnak vettük.
De szeretném ha úgy működne ahogy az igényeim elvárják...
Ezért foglalkozok vele.http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Krisz79
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Skillet #22657 üzenetére
Most kaptam árajánlatot a Fb-on egy ezzel foglalkozó személytől
200X50X50 fekete ragasztással, üvegtetővel kiszállítva ~200 kilométerre 43 ezer összesen.
200X60X60 ugyanezzel a feltételekkel 59 ezerért 2 hét az elkészítése.
10-es üvegből készül mind a kettő.
A merevítést nem kérdeztem, de még jó , hogy írtad azt megkérdezem, még.Durván jó árak!
-
Zedroxine
tag
Sziasztok!
Megpróbálom jól megfogalmazva és összeszedetten leírni a mondandómat és kérdéseimet.
Egy kis előszónak annyi hogy nem vagyok már kezdő, de mégis, anno volt egy kisebb akváriumom és nagyon nem jártam utána a dolgoknak. Ennek köszönhetően kb semmi sem úgy működött ahogy annak kellene (full vízcserék, túletetés, műnövények, túltelepítés, volt ott minden).
DE! Ezt megelőzendő szeretnék tanácsot kérni akvárium beszerzés és komplett benépesítés kategóriájában.
Tudom hogy a minél nagyobb annál jobb elvet kéne követni viszont jelenleg hely hiányában csak egy 112l-es vagy egy 120-as ívelt akksi elhelyezését tudnám megoldani. És itt jön az első de, és numero uno kérdés, hely szűkében külső szűrőt nem áll módomban használni így csak belső jöhet szóba, igen de abból melyik, milyen? (gondolom ez a tervezett halaktól, növényektől is függ, szóval lehet erre később vissza kell térni).
A következő kérdés, hogy megéri-e kezdésnek szettet venni (basic-re gondoltam abban elvileg csak akksi+tető van benne, mivel a szűrő általában úgy is gagyi vagy alulméretezett, a fűtéssel egyetemben.)
T5 v. T8 v. LED, és ha az utolsó, akkor kb hány Wattos kell hogy a ~0,5W/Liter kijöjjön? Bár lehet ez is képlékeny, halak illetve növények függvényében.
A legnagyobb kérdés pedig most jön. Mint kezdő, milyen halakat ajánlnátok? Elevenszülők valahogy nem jönnek be, anno voltak guppijaim, xiphok, molly, platti szóval kb minden, de szerintem nem az én világom. Társas akváriumban gondolkodom, mert 1 pár sügérrel pl nekem "túl üres" az akvárium.
Amiket nézegettem: (///...///-> megjegyzés)
- törpesügerek /// a lágy vízigényüktől tartok illetve hogy mennyire tarthatóak társas akváriumban ///
erősek kapcsolódik a társas medencéhez:
- pontylazacok /// itt akkora a választék hogy csak jól kell társítani ///
- afrikai sügerek /// szerintem ők nem nekem valók, mind nagy medencét igényelnek, bár vonzó hogy "csapvízben" is tarthatóak legalábbis keménység szempontjából ///Szerintem nagyjából ennyi lenne, így első blikkre.
TLDR: 112-120l-es akváriumot tervezek, ebbe milyen haltársítást ajánlanátok egy kezdőnek, nem túl érzékeny, kezdőbarát fajokra gondolok amik jobban tolerálják, a kezdő "bakikat".Köszönöm, és bocsi hogyha sok lett
PUBG: WonderMonkey ||"Én normális vagyok, a hangok is ezt mondták"
-
Dj Sügi
őstag
válasz Silentfrog #22660 üzenetére
Erről az üvegtetőről majd tudsz képet készíteni, ha meglesz az aksi? Ez csak egy sima tető, vagy van hozzá sínrendszer is, amivel lehet csúsztatni őket?
Más: Fűtésből milyet ajánlotok, ami keveset fogyaszt és jó minőségű, tehát jól "használja" fel az áramot és keveset kapcsol, tartja a hőt?
🚗 FORD - First On Race Day 🚗
-
mdk01
addikt
válasz Dj Sügi #22662 üzenetére
Az után nem érdemes menni, hogy melyik hasznosítja jobban a felvett áramot, sztem itt kb. nulla a különbség a különböző gyártók között, mert ilyen egyszerű eszköznél nem lehet csodát művelni.
Érdemesebb a nevesebb márkák közül választani és akkor sok évig nyugi van.
Azt szokták ajánlani, hogy érdemes nagy teljesítményűt venni, hogy minél kevesebbet menjen, tehát kikapcsoljon. Illetve gondolom az is sokat számít ha egy nagy teljesítményűt állítasz alacsonyabb hőfokra, mint amire képes így nincs csúcson járatva. -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz bringasisti #22665 üzenetére
Valakinek nincs véletlen adata, arról, hogy pl egy 200wattos fűtő, mondjuk 5C-n belül mondjuk 200literbe mennyit fogyaszt?
Vagy valami hasonló megközelítő adat?
Csak úgy kiváncsiság képp.(tudom üljek mellé 24h ban stoperrel)
Ahogy nézem hiába 200wattos, szerencsére 1-2 perceket megy.[ Szerkesztve ]
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Dj Sügi
őstag
válasz bringasisti #22665 üzenetére
Akkor jó vagyok De gondolom azért az is sokat számít, hogy mennyi vizet, milyen hőmérsékleten, milyen külső hőmérséklettel kell tartania a hőt.
Silentfrog: Gondoltam kapsz valami képet a cuccról mielőtt megrendelnéd.? Lehet engem is érdekelne majd egy másik kisebb aksi, ha jó áron van. Házilag vágja, ragasztja, vagy valami kereskedés amúgy?
xxxjjjkkk: Engem is érdekelne kinek mennyit fogyaszt a fűtés az aksiban, mert sztem ez a legdrágább része neki.
🚗 FORD - First On Race Day 🚗
-
Sirandrish
legenda
válasz Zedroxine #22661 üzenetére
Várd meg majd az igazi szakikat, de azért a véleményem én is leírom ha nem baj.
-Mindenképp törekednék a külső szűrőre. Lényegében ha nem a földre rakod az akit akkor alatta el kéne hogy férjen. Kivéve persze ha komódra rakod, de az meg nem feltétlenül bír el egy 120as akit. Azért próbáld szerintem megoldani a külsőt. Azért mondom ennyire mert jelenleg én mindkettőt használok. A 100asba nekem is belső van, és komoly problémám nincs vele, de azért rá kell dolgozni egy kis aljzatporszívózással meg gyakran is kell tisztítani.
-Nekem nem volt még sose ilyen szettem, de ahogy olvasgatom vagy ez, vagy az gyenge lesz benne. Azért meg venni egy kész szettet hogy még költsél rá, semmi értelme. Ha költséghatékonyan akarod megúszni akkor nézegesd az akciókat, ne konkrét boltból vedd az akit hanem csináltasd egy szakival meg figyelgesd a használt aprót.
-Szerintem ez mindegy..amelyik neked szimpibb. Nekem T8 van, valakinek LED. Annyi hogy a napokban pont mondta valaki hogy a LED-ek hamar veszítenek a fényükből ami gáz lehet, és hát egy neont könnyebb cserélni mint egy LED sort.
-Sügereket én nem ajánlanék akkora akiba...legalábbis nekem mindenki azt mondta hogy legalább 300as kell nekik mert van helyigényük. Nem bántam meg hogy hallgattam rájuk mert mikor 1-2 alkalommal beindulnak akkor aztán kell a hely nekik Ha nem bírod az elevenszülőket akkor mondjuk egy dús növényzetű Neonhal + Vitorlás kombinációt tudnék elképzelni. Mondjuk 15 Neon meg vagy 5 Vitorlás.
Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz bringasisti #22667 üzenetére
Ez tök jó ötlet csak nálam nem kivitelethető.
Bár a cégnél van 3 fázisú fogyasztásmérő, az azthiszem tud 1et is mérni, megnézem holnap.
Mik nem jutnak eszembe.
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Zedroxine
tag
válasz Sirandrish #22669 üzenetére
Köszi a gyors választ. Egész jó kis társítást amit írtál, persze várom a többieket is. Viszont a külső nem fér, el, egy régi kellően erős szekrénybe akarom betenni. Ezért én ragaszkodnék a belsőhöz, ha kell kettőhöz. Később ha majd fejlesztek, akkor nyilván vagy külső vagy hibrid, külső+belső megoldás lesz, de ha nagyon nem létszükség, akkor maradnék a belsőnél.
-
Silentfrog
Topikgazda
Neked bizony nem T8 van a 300 literes felett hanem T5.
[ Szerkesztve ]
-
Sirandrish
legenda
válasz Silentfrog #22675 üzenetére
Elnézést kérek a bocsánatért..T5ös terminatorom van nah
Megérkezett már a szűrő?Nekem megjött a Sera Flora...nem mondanám hogy fájt nekik az "átállás"
Úgy raboltak rá mint akik évek óta nem ettek[ Szerkesztve ]
Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Sirandrish #22676 üzenetére
Holnapra van kiírva a szállítás napja.
-
jegenye77
addikt
válasz Assimilator #22658 üzenetére
Ezért mondtam, hogy érdemes előtte olvasni nem keveset és akkor nem vesz az ember hulladékot vagy amit már pár nap után vissza akart vinni.
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Krisz79
őstag
-
jegenye77
addikt
válasz Krisz79 #22679 üzenetére
Ha kicsit visszaolvasol akkor láthatod, hogy nagyon szívesen segítek bárkinek amiben tudok. Nem keveset szoktam privátban is segíteni.
Ha te ezen megsértődsz az a te dolgod.
Nem fogom azt mondani, hogy szuper a cucc amit vettél ha nem az (sőt) . És konkrétan ebben az esetben nem csak nekem ez a véleményem.
De úgy csinálod, ahogy akarod. Vegyél meg valamit és utána kérdezd meg, hogy jó e az. Logikus gondolkodás.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Krisz79
őstag
válasz jegenye77 #22680 üzenetére
Nem az bánt,hogy jó vagy rossz, utólag logikusabb lett volna előbb kérdezni,de ez most így alakult...
Hanem,hogy 10h múlva is célzást éreztem...
Meg fogom oldani...
Valójában 2 dolgot kell turbózzak, 1: fény, 2 szűrő.
A méret és a tető pont a helyére való és még mindig a gyermekem örömére lett megvásárolva.
A fedélbe 2 plusz fényforrásnak ott a helye. (csavarhely)
Ezzel kapcsolatban lenne is felmerülő kérdésem. (de előbb olvasok. )[ Szerkesztve ]
-
Shrimplandhu
tag
A vitorlások + neon kombináció szerintem nem annyira jó 100 literben. A vitorlasoknak kicsi ennyi hely nem tudnak megnőni rendes méretükre. Ha ivarérettek lesznek egy összeálló pár terrorizálni fogja a többit. Sanszos az is hogy a neonokat taplaléknak nézik.
Ha nem szeretne elevenszulőt akkor pontylazacbol egy raj (rengeteg féle van) plusz pár darab corydoras és ancistrus. Esetleg valamilyen golyóálló törpe sügérhttp://shrimpland.hu/
-
Zedroxine
tag
Sziasztok ismét!
Nem akarok senkit sem siettetni, de lehet elsiklottatok a kérdésem felett.
Erre választ még valaki? -> [link]Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz Zedroxine #22683 üzenetére
ahogy írták is, meg lett válaszolva
egybe szettet ne!
vegyél méretre gyártott akit, amekkora neked kell.
legyen hozzá aki bútor, megfelelő alátámasztásokkal.
külső szűrőt vegyél.
t5 világítást vegyél.
szerintem lazac csapatokat szerezz be. császár, rózsa, serpa, citrom, fantom.
de ékfoltos razbóra is jó, neon. 2 vitorlás. stb stbMess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Zedroxine #22683 üzenetére
Az a baj a legtöbb gyári szettel, hogy bár az nagyon jó, hogy az akváriumot és a tetőt is egybe adják de sajnos nagyon nagyon alól méretezett a világítás.
Gyenge fényigényű növények nagyon jól elvannak 0.3liter / watt fényerőnél így ha mégis gyári szettet vennél akkor erre figyelj.
A DIVERSA akvárium szettek elég jó áron vannak de a 112 liter fölött csak 2X18 watt világít ez ép elég egy két növénynek és ennyi fénynél már látod a halakat is!Ha ilyesmi komplett akváriumot választanál akkor mindenképp kérdezz rá hogy milyen fénycsőt fogad, ment láttam már power compakt csővel szeret tetőt is és abba baromi nehéz fényforrást találni
Sokkal nem kerülne többe, de sokkal előrébb lennél egy ilyen szettel
Íves akvárium üvegtetővel 17 ezer
Világítás Odyssea Dual Pro 2x24 W T5 lámpa - 6500 K 15 ezer
Eheim 2213 külső szűrő 15 ezer vagy valami power head belső szűrő szivaccsal. 5-6 ezer forint.
Vízmelegítő 100wattos.A 112 literes szettek meg 35 ezer környékén láttam.
-
Krisz79
őstag
Megoldottam a szitut,visszaveszik az aksit.
Hol,milyen aksit ,tartozékokat javasoltok összeválogatni?
A méretek elég szűkösek,mert a hely ahová szánom : 70x40cm.[ Szerkesztve ]
-
havri1
félisten
válasz Krisz79 #22688 üzenetére
Érdemesebb rendelni, egy boltban nem nagyon fogsz mindet megkapni, jó áron.
Akváriumot én 2 helyről mernék most csináltatni: Aquadepo, és Kék Frontosa. Nem kész akváriumot, hanem újonnan ragasztatni! Utóbbi jelentősen drágább, de minőségi.
Szűrőt, fűtőt, szűrőanyagot, ahol a legolcsóbb[ Szerkesztve ]
havri
-
jegenye77
addikt
válasz Krisz79 #22688 üzenetére
GreenAqua-ban szoktak lenni akciók akkor érdemes ellátogatni oda. De egyébként ahol olcsóbb a neten és megrendelni.
GA akváriumot nem szállít már mert voltak gondok a futárral.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Dell XPS
veterán
válasz Krisz79 #22687 üzenetére
Ügyes vagy! Jófogáson pl. 1/4 áron kapsz megunt, esetleg költözés miatt eladó szetteket, még a bútorzatot is adják hozzá. Nagyon nehéz eladni komplett, pedig sokszorosa az összevásárlása. Méretből adódóan akár 100l -es akváriumot is tudsz vásárolni, méretét döntsd el, hogy segíteni tudjunk.
Üdv, Dell XPS
-
Zedroxine
tag
válasz Silentfrog #22686 üzenetére
Megéri amúgy legyártatni azt az íves akksit vagy ebből még jó az előre gyártott verzió. Már csak azért mert az előre gyártottak 98l-esek, a szögletes meg 112l. Az a nettó 14liter nem sok. Illetve honnan érdemes beszerezni? Ha a powerhead mellett maradok, akkor melyik lenne ideális 201- vagy menjek feljebb teljesítményben?
-
Silentfrog
Topikgazda
Meg is jött a szűrő.
Gyorsan összeraktam megkentem a a tömítéseket, és feltöltöttem tiszta vízzel, hogy egyáltalán működik e.
Érdekes, hogy a hangja pont akkor amint a Tetratec 1200-nak.
A mi furcsa, hogy a gyári adat szerint 36 watt a fogyasztása, de ennél a mért adat sokkal kevesebb.Ha valakit érdekel mérhetek valós vízforgatást, de pontos adatot csak akkor tudok megadni, ha méretre vágom a csöveket, mert ezek vagy 2 méteresek, és biztos nagyon visszafogja a vízmozgatást a hosszú cső.
-
bringasisti
őstag
válasz Silentfrog #22693 üzenetére
Mint egyszer már kibeszéltük ezek a teljesítmény mérők az induktív fogyasztást nem mérik pontosan
BENEFON DELTA--------N8
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz bringasisti #22694 üzenetére
A Tetratecre 20 watt van írva és azt pont annyinak méri a fogy mérő. Ha azt pontosnak vesszük akkor ez két szűrő azonos áramot vesz fel.
Vagy nem jól gondolom? -
Krisz79
őstag
54-72 literes akvárium közötti mérethez milyen szűrőt nézegessek? Kül-bel,gyártó.?
Illetve világításba,ledből mennyi az ideális fényerő?http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Krisz79
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Krisz79 #22697 üzenetére
Eheim 2211 vagy 2213.
Tetratec ex 600
Atman Cf 600 vagy 3335A led és a fénycső között nincs különbség a megvilágítási időbe, hasonló a fényhasznosításuk , így attól függ, hogy mennyi a fény ami fölötte van.
0.3watt/ liternél 10 órát is világíthatsz, de ez összefügg a szűréssel.
Minél több a fényed annál jobb szűrés kell, hogy ne algásodjon a medencéd. -
Sirandrish
legenda
-
Krisz79
őstag
válasz Silentfrog #22698 üzenetére
Akkor ha 54 l es a medencém,mennyi wattos led világítással érdemes gondolkodnom?
Minimum 0,3watt/l legyen a wattszám?http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Krisz79
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Öregszem
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.