Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sigmoid

    tag

    válasz Xero #8601 üzenetére

    Felhasználói szemszögből ja, valóban hozza a Win95 életérzést (illetve nem, a Win95 hozza a MacOS classic életérzést). A para ott van, hogy belül ez egy egészen elképesztően "ócsított" oprendszer.

    Anno a 80-as években két termékvonala volt az Apple-nek. Először lett a Lisa, ami egy olyan profi oprendszer volt, hogy kb. 20 évvel előzte meg a korát. Ennek megfelelően a megbízhatóság árát meg is fizette, igen lassú volt - holott a konfig amin futott egy kisebb lakás árába került.
    A második, "olcsó" gép lett a Macintosh, egy totál teszkógazdaságos oprendszerrel, ahol a sebesség és az erőforrásokkal való takarékosság volt elsődleges. Ez sikerült is, de az oprendszer kb. egy beágyazott rendszer jellemzőit mutatta.
    Na most ezek a jellemzők egészen az OS9-ig VÁLTOZATLANUL megmaradtak, ami azt jelenti, hogy nagyon takarékos a hardverrel, de a hardver memóriakorlátja nagyon erősen korlátozza a rendszert, és ugyanakkor rendkívül nehéz biztonságosan futó szoftvert írni rá.

    Ha ezt összevetem azzal, hogy a szoftvertámogatása az OSX megjelenésével gyakorlatilag megszűnt, nem tartom jó ötletnek az OS9 használatát...

    A Linux előnye a Tigerrel szemben meg szerintem az, hogy ha az ember talál egy megfelelő disztrót, akkor sokkal frissebb szoftverekkel dolgozhat, mint ami OSX-re elérhető - főleg hogy az Apple minden támogatást megvont a platformtól, már iTunes sincs rá.

    Amúgy direkt utánanéztem a Debian legújabb release-e (6.0 squeeze) elérhető PPC-re is. Én személy szerint ezt választanám ha életre akarnék kelteni egy öreg Macet. Pláne hogy a PPC a Debiannál official port, ami azt jelenti, hogy a következő release is ki fog jönni rá, meg az azutáni, meg...

    [ Szerkesztve ]

    ...s elindulnék Nagy Szellemként rendet rakni a világban

Új hozzászólás Aktív témák