Hirdetés

WP7 blog: Mi fán terem a Mango?

Javában tart még a MIX, azaz a Microsoft éves rendszerességgel megrendezett eseménye, amely idén hatodszorra szerveztek meg. A világ Microsoft iránt fogékony része most a Las Vegas-i Mandala Bay-re fókuszál, ahol a legfrissebb, a cég által karbantartott technológiák kerülnek terítékre.

A Windows Phone 7 rovat szempontjából a szerdán, helyi idő szerint reggel 9-től elstartolt (ez kis hazánkban az este hat órás kezdést jelentette) két órás előadás a fontos, amelyben Joe Belfiore, a Microsoft mobil iparágának főigazgatója mesélt a Windows Phone Platform közelgő változásairól és az újításokról. Az operációs rendszert jól ismerő olvasók biztosan sejtik, hogy a Mango kódnevű frissítésről lesz szó, és nem is tévednek; lássuk, mit hoz a nem is olyan távoli jövő!

Legfontosabb talán a multitasking megjelenése a third party programok között, azaz egyszerre több alkalmazást is futtathatunk, melyek mellett a letöltések is képesek a háttérben menni, a programok közötti váltás pedig piszok gyors lesz, legalábbis az előadó szerint. További újítás az alkalmazások mélyebb rendszer-integrációja: a szoftverek kihasználhatják az úgynevezett live tiles (magyarra körülbelül az élő csempék szókapcsolattal fordítható) funkciót, azaz bizonyos időközönként publikálhatják a fontosnak ítélt adatokat a kezdőképernyő egyik csempéjén, mint azt például az e-mail kliensek és az SMS-kezelő teszik a bejövő üzenetek számának megjelenítésével. Ezek mellett a fejlesztők elérhetik majd a kamera és a mozgásszenzorok API-ját, így a third-party programokban (jelenleg) kihasználatlan érzékelők által szolgáltatott adatokat is felhasználhatják a programok írása során, eddig ezeket ugyanis csak a beépített szoftverek élhettek ezzel a kiváltsággal.

A fejlesztőkörnyezet változásaira is külön kitértek: az SDK-t kibővítik egy profilerrel, amellyel a kódunk teljesítményét monitorozhatjuk, az emulátort pedig felkészítik a GPS-szenzor adatainak szimulálására. Mint már említettem, a fejlesztők elérhetik a beépített fényképező és az érzékelők API-jait, ezek mellett pedig a naptár és a kontaktlista bejegyzéseit is használhatják az alkalmazások írása során. A menük görgetése, az érintések érzékelése, a memóriakezelés, a már nem használt objektumok törlése a memóriából (azaz a garbage collector) és a képek dekódolása is komoly optimalizáláson esett át, valamint több mint 1500 új API került a rendszerbe, többek között az SQLite nevű, adatbázis-kezelésre használatos függvénykönyvtár is elérhető lesz. A másik fontos újítás, hogy az új SDK-ban már egy projekten belül is használhatunk Silverlight-ot (elsősorban alkalmazások készítésére használatos) és XNA-t (játékfejlesztésre kihegyezve) is.

Néhány további, az új verzióval debütáló funkciót is megemlítettek, mint a hardveres grafikus gyorsítással felvértezett böngésző, a HTML5 támogatás, a Twitter integrálása a People hubba. Bemutattak pár új alkalmazást is, mint a Skype, a Spotify, a Layar, a Quantas, az Amazon Shopping és a Kik Messenger WP7-es klienseit, amelyek az újításokat hivatottak demonstrálni: az Amazon alkalmazása például a kamerát használta, a Quantas pedig a Live Agent technológiával frissítette a háttérben a repülőgép-járatokkal kapcsolatos adatokat, amelyeket valós időben meg is jelenített a kezdőképernyő egyik csempéjén.


Képek a Kik Messenger, az Amazon és a Quantas alkalmazásokból

Maga a frissítés két részletben fog érkezni, az első körben csak a fejlesztőkörnyezetben lesz elérhető, valamikor május környékén tölthetjük le az új csomagokat a Developer Tools-hoz. A készülékekre pedig valamikor idén szedhetjük le az új szoftvert, a pontos dátum egyelőre nem ismert. Az előadó, Joe Belfiore végszóként köszöntötte a Symbianos fejlesztőket, kikacsintva a Nokia és a Microsoft együttműködésére.

dr. Kind

Előzmények