TETRA-fejlesztések a madridi világkonferencián


A világ TETRA-közössége idén kilencedik alkalommal találkozhatott a neves TETRA World Congress rendezvényén Spanyolországban, ahol többek között szó esett a TETRA továbbfejlesztett változatáról, a „TETRA 2” technológiáról, bemutattak új adatküldési szoftvereket és a készenléti szervek irányítását megkönnyítő megoldásokat, valamint a felhasználók oktatását megreformáló szimulátorokat állítottak ki.

A konferencián Tony Gray – aki kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a stratégiai és technikai megoldásokról a mobil telekommunikáció minden területén – prezentációjában kiemelte, hogy az ETSI által meghatározott „TETRA 2” (TETRA Enhanced Data Service) szabvány kidolgozásának befejezése új mérföldkő a TETRA világában. Mivel az új technológiát integrálni lehet a hagyományos TETRA-val, a meglévő előnyök nem vesznek el, csak kiegészülnek. Annak ellenére, hogy a rendszer megfelelő frekvenciájának meghatározása még hátravan, már most körvonalazódni látszik, milyen fontos előnyei lesznek az új rendszernek a felhasználók számára. A TETRA második generációja tízszer gyorsabb adatátvitelt fog biztosítani, nagyobb kapacitással, szélesebb felhasználási lehetőségekkel. Olyan adatbázisok és képek lesznek letölthetők, amelyek eddig csak a készenléti szervek központjaiban vagy CD-n voltak elérhetők. A tűzoltók képesek lesznek például a kivonulás közben letölteni a legfrissebb épület terveket, akár képek formájában is. A rendőrök a helyszíni videóletöltés segítségével pontosabb információkat kaphatnak helyszíni irányításukhoz.

„Levonhatjuk azt az általános következtetést a felvetett kérdések alapján, hogy nagy érdeklődésre tart számot a TETRA második generációja, de sok országnak, köztünk nekünk is, először a jelenlegi rendszerünk előnyeit kell maximálisan kiaknázni” – számolt be tapasztalatairól Vlaszaty Gábor, a TETRA Association világszervezet magyarországi képviseletének, a TETRA Forum Hungary Egyesületének a főtitkára.

A jelenleg használt, irányító, koordináló funkciót betöltő diszpécserközpont szolgáltatására is kaphattak alternatívát a résztvevők. Egy mobil kézi számítógépre hasonlító termék kifejlesztésével lehetőségük lesz a közbiztonsági szerveknek, hogy „zsebben tárolják” az egész diszpécserközpontjukat, így bárhonnan képes a jogosult felhasználó a hatékonyabb, irányítottabb koordinálásra.

A konferencia nemcsak a technikai fejlesztések ismertetésére, de a felhasználók oktatására is nagy hangsúlyt helyezett. A nagyszabású kiállításon olyan életszerű szituációkat idéző szimulátorokat próbálhattak ki az érdeklődők, amelyek az igazi rádiók működését mutatták be különböző problémák felvetésével. Nagy előrelépés a rendszer használati oktatásban, hogy a szimulátor rögzíti a tanuló által elért eredményeket, amelyeket a tréner folyamatosan tud követni, ellenőrizni.

A június 11-étől 14-éig tartó madridi konferenciát ezúttal az IIR (Institute for International Research) szervezte meg, a TETRAMou Association világszervezet és az ETSI (European Telecommunications Standard Institute) együttműködésével. Magyarországról az Egységes Digitális Rádió-távközlő (EDR) rendszer projektjéért felelős Készenléti Szervek Iroda vezetője, Meichl Géza vett részt a konferencia első napjának szekcióülésén. „Habár a TETRA-val kapcsolatos kormányzati döntést sok éves előkészület előzte meg, Magyarország, a 2007. januári hálózat-átadással mégis újnak számít a TETRA-val rendelkező országok között. A konferencia kerekasztal-beszélgetésén a technológia kiválasztásának döntéséről, a hazai rendszer fejlődéséről számoltam be az érdeklődőknek” – összegezte tapasztalatait Meichl Géza.

Az EDR megvalósítója és üzemeltetője, a Pro-M Zrt. szintén képviseltette magát az eseményen. „A madridi konferencia különlegessége számunkra, hogy mivel már sikeresen befejeztük a magyarországi rendszer kiépítését, ezúttal mint rendszerüzemeltető tudtunk részt venni a rangos eseményen. Az itthoni hálózat teljes kihasználtságához, fejlesztéséhez és a készenléti felhasználó szervek maximális segítéséhez rendkívül fontosnak tartom, hogy kollégáimmal együtt naprakész információkkal rendelkezzünk a TETRA-technológiával kapcsolatos legújabb fejlesztésekről, szolgáltatásokról, termékekről, eseményekről. A tapasztalatok és lehetőségek kiértékelése alapján döntünk arról, milyen üzletfejlesztéseket hajtunk végre a magyarországi rendszerben” – számolt be a konfernciáról Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés