Teljes specifikációval leplezték le a Snapdragon 888-at

Bivalyerős Cortex-X1 mag, tripla ISP három natív látószöggel, X60 modem minden jósággal, hatodik generációs AI-motor, akár 100W fölötti töltési teljesítmény: komoly chipet tett le a Qualcomm a 2021-es asztalra.

A tegnapi előzetes után ma mindent megtudhattunk a Snapdragon 888 lelkéről. Aki esetleg lemaradt volna, nem Snapdragon 875, hanem 888 néven dobja piacra a Qualcomm a legújabb, felsőkategóriás rendszerchipjét, ami 2021 első negyedévében kezd, és szinte biztos, hogy a teljes jövő évben komoly szerepe lesz az androidos csúcspalettán. Ebben az anyagban lépésről lépésre átnézzük, mit lehet most tudni az új, 5 nanométeres gyártástechnológiájú chipről.


[+]

Kezdjük a processzorral: jelentősen nőtt a teljesítmény, de maradt a nyolcmagos felosztás, ami egy nagyon erős mag köré épül. A Cortex-X1 névre hallgató legerősebb mag 33%-kal több utasítást tud végrehajtani a Cortex-A78-hoz képest, illetve megduplázták a SIMD hardvert, illetve az L1 és L2 cache méretét is. Cortex-A78-ból jut bele továbbá három darab, 2,4 GHz-es maximummal, és négy darab Cortex-A55 képezi az energiatakarékos klasztert. A processzor Qualcomm-féle fantázianeve Kryo 680, ami összességében 25%-kal több teljesítményt ígér 25%-kal jobb energiatakarékosság mellett.


[+]

A grafikai egység az Adreno 660, ami 35%-kal gyorsabb renderelési sebességet hoz, és szintén jobb energiatakarékossággal teszi ezt, itt 20%-os javulást említenek. Természetesen elmondták, hogy ez a hardver is a nagy képfrissítésű, alacsony késleltetésű játékélményre fekteti a hangsúlyt, de nem mellesleg azért csiszolnak a megjelenítési minőségen is. A fő cél viszont, hogy a felhasználók akár 144 fps sebességű játékélményt kapjanak megannyi játéknál.


[+]

Itt is bekapcsolták a VRS-t (többek közt az új konzolgenerációból ismerhető rövidítés ez), ami lehetővé teszi, hogy az árnyalás ne a teljes felbontáson történjen meg, így pedig sebességet lehet vele nyerni. Ha jól dolgoznak a fejlesztők a technológiával, kvázi észrevehetetlen a különbség, viszont egy komoly lépcső az optimalizálásban és az energiagazdaságban, állítólag akár 30%-ot is lehet vele nyerni, ha ki van használva. A Game Quick Touch technológia már kevésbé van részletezve, azt viszont tudjuk, hogy az állítások szerint 20%-kal csökkentheti az érintés késlekedését, és bár „csak” 120 fps sebességig működik, ehhez nem szükséges, hogy a megjelenítés is ilyen gyors legyen, 60 képkocka per másodperc esetén is tud érvényesülni. Természetesen itt is megvan a 10-bit HDR támogatás, illetve a szubpixel-renderelés, OLED-kijelzőknél pedig Mura kompenzációt vethetnek be a megjelenítés minőségéért, egész pontosan a szomszédos pixelek fénye által generálódni képes felhősödést csökkenthetik vele.


[+]

Képfeldolgozás. A Snapdragon 888 az első Qualcomm chip, ami tripla ISP-t kapott, a korábbiak dupla megoldása után. Három kamera képének párhuzamos feldolgozása vált elérhetővé így akár natív 4K HDR-ben, de három látószöggel három darab 28 megapixeles képet is fel tud dolgozni egyszerre. Ha lesz szoftver, ami ezt kihasználja, akkor a videószerkesztőknek nagy áldás lehet a temérdek nyersanyag egy-egy film vagy különlegesebb fotó elkészítéséhez, de gondolkodhatunk egyszerűbben is: ha minden fő látószög külön ISP-t kap, akkor az előnézeti képen a kamerák közti váltás is sokkal gyorsabb lehet, videózás közben pedig elmaradhat majd az a tipikus képugrás, ami az ISP-váltás miatt kerülhetett oda, ha épp a gyártó el nem maszkolta valamilyen effekttel vagy animációval.


[+]

A Spectra 580 támogatja továbbá a lépcsőzetes HDR-t (egyszerre lehet majd rövid, közepes és hosszú expozíciókat csinálni HDR-ben), továbbá készülhetnek a 10-bit HDR fotók HEIF képforátumban, videós téren pedig maradnak a szokásos hívószavak: HDR10+ és Dolby Vision. Az új lapkakészlet elérhetővé teszi a 120 fps sebességű videófelvételeket 4K felbontásban, 12 megapixeles állóképből pedig szintén 120 darabot tud feldolgozni egyetlen másodperc alatt.


[+]

Adatkommunikációs téren a Snapdragon X60 5G modemet integrálja a 888, természetesen sub-6 és mmWave 5G-képességgel, akár 7,5 Gbps letöltési és 3 Gbps feltöltési sebességgel. Wi-Fi 6G-n keresztül 3,6 Gbps-os elméleti maximummal világelső a Qualcomm, a 6E szabványban egyébként fejlesztettek a késleltetésen, ami jól jöhet például képernyőmegosztás esetén. Dupla antennás Bluetooth 5.2 került bele, természetesen aptX, és LE Audio támogatással.


[+]

A 6. generációs AI engine a CPU és a GPU erejét egyaránt igyekszik a megfelelő szinten tartani, így az energiahatékonyság a nyers számoktól elvárhatón túl is jó lehet, a teljesítmény/watt arány esetenként háromszorosára javult a cég szerint. A mélyalvásban működő, második generációs Sensing Hub a készenléti fogyasztást javítja tovább, esetenként 1 milliamper áramfelvétel alatt is tud működni, miközben a legegyszerűbb háttérfolyamatokat ugyanúgy ellátja, mint a korábbi megoldás, gondolhatunk itt az emelésérzékelésre, vagy épp a hangasszisztens hívószavainak figyelésére.

Tölthetőség szempontjából a Qualcomm QuickCharge 5-ről beszélhetünk, de ahogy az lenni szokott, visszafelé kompatibilitás van a korábbi adapterekkel 2.0-ig, és USB-PD támogatást is élveznek majd az új chippel szerelt újdonságok. A maximális töltési teljesítmény akár 100W fölé is csúszhat, de persze a hőgazdálkodásra és a biztonságra is figyel a chip, mielőtt az akkumulátorba engedné az energiát. Több gyártó is készül már a Snapdragon 888-as eszközének bemutatására, egyelőre a Realme és a Xiaomi tűnik biztosnak az elsők között, de a OnePlus és az Oppo is ígért hasonlót, és készül az Asus, a Black Shark, a Lenovo, a Meizu, a Nubia, az LG és a Vivo is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés