Hirdetés

Samsung Univerzum: Összeállt az idei A-széria

A Samsung legnépszerűbb termékvonala évről-évre frissül, a 2021-es szortiment már bemutatkozott, de még bővülhet.

Az A-sorozat kétségtelenül a Samsung leginkább kelendő telefonjait jelenti, hiszen ezek szólnak az átlagembereknek, akik nem szeretnének csúcsmodellt venni, de mégis egy megszokott és jó minőségű mobilt használnának, ráadásul nem csak pár hónapig, hanem adott esetben évekig. A termékvonal még annak idején az Alphával indult, ebből ágazódott le aztán az A3, A5, A7 trió, majd a következő évben már A30, A50 és A70-re változva ki is egészült az egészen belépő szintű modelltől a szinte csúcskategóriás A90-ig.

A széria csúcsát jelentő A72 több színben
A széria csúcsát jelentő A72 több színben [+]

2021-ben több lépcsőben érkeztek meg az idei termékek, jelen pillanatban az A02-től az A72-ig bezárólag kilenc eszközt tartunk számon azért, mert az A02-nek, az A32-nek és az A52-nek kétféle variánsa is piacra került. A szériának nem minden tagja kapható nálunk, illetve nagyon hiányzik a tetejéről még egy-két modell, de ezeket a gyártó még visszatartja, mert a kifutófélben levő S20 készülékcsaláddal nem lenne minden piacon szerencsés összeengedni.


A12 [+]

A sort az A02 nyitja, ebből kétféle létezik, mert egy A02s is piacon van — de nem nálunk. A Samsung ezeket a modelleket a fejlődő országokba szánja, itthon hivatalosan nem lehet kapni egyik változatot sem. A sima A02 egy koros chipset köré épített, alapszintű eszköz (MTK6739), nem sokkal drágább az A02s, ami valamivel frissebb a Snapdagon 450-es lapkával. Magyarországon azonban nem ezek jelentik a széria alját, hanem az A12, ami még mindig egy alacsony árfekvésű és ennek megfelelő tudású termék, de már egy generációval frissebb MediaTek chipsettel, 48 megapixeles, quad-Bayer kamerával, NFC-vel, ujjlenyomat-olvasóval és igen korrekt üzemidőt biztosító, 5000 mAh-s akkumulátorral.

A Galaxy A32 4G és 5G egymás mellett, nagyon is eltérő minőségű kijelzővel
A Galaxy A32 4G és 5G egymás mellett, eltérő technológiájú kijelzővel [+]

Az A22 egyelőre nem létezik, noha a tavalyi A21 (és A21s) a szolgáltatói kínálatok egyik sztárja volt az olcsóbb kategóriákban. Az A32-ből viszont rögtön két verzió is elérhető, amelyek nevükben csak abban térnek el, hogy az egyik mögött ott szerepel a bűvös 5G kifejezés, amivel ez a Samsung legolcsóbb 5G-s telefonja. Noha külsőre nincs számottevő eltérés a két modell között, ám az 5G oltárán fel kellett áldozni az AMOLED kijelzőt azért, hogy az árszintet tartani tudják, ezért a 4G-s A32 jobb panelt kapott, mint az 5G-s testvér. Nem csak a kijelző típusa, hanem a felbontása is jobb az LTE-s variánsnál, a kamera is eggyel komolyabb, tehát vásárlói döntés, hogy az 5G-t, vagy fejlettebb szolgáltatáskínálatot választja-e az ügyfél.

A Galaxy A32 4G sötétszürkében, az 5G lilában
A Galaxy A32 4G sötétszürkében, az 5G lilában [+]

Az mindenesetre biztos, hogy mindkét A32 kifejezetten letisztult, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a hátsó kameraszigetet mellőzte a Samsung, a lencsék különálló körökben üldögélnek, ez pedig szemrevaló külsőt kölcsönöz a telefonnak. Ha nem is ennyire sallangmentes, de az A52, az A52 5G és az A72 is tudja folytatni a letisztultságot, ezeknél a modelleknél ugyanis azt a trükköt vetették be, hogy bár van kamerasziget hátul, de annak színe és anyaga megegyezik a hátlapéval, amitől egyáltalán nem hangsúlyos ez az elem.

Itthon nemkapható a Galaxy A42
Itthon nap kapható a Galaxy A42 [+]

Létezik A42 is, amit viszont a gyártó hazánkban nem forgalmaz. Ennek számos oka lehet, egy Samsung méretű cég komoly kutatásokkal és statisztikákkal szokta eldönteni, hogy érdemes-e egy adott modellt egy adott régióban piacra dobni, az A42 5G egy furcsa keveréke az A32-nek és az A52-nek, mert alacsony felbontású, de AMOLED technológiát használó panelhez passzintottak hozzá egy erősebb chipsetet (Snapdragon 750G), amitől az A42 5G valószínűleg villámgyors, de a tavalyi A41 meglehetősen kompakt méretét már nem tudja hozni. Akárhogyan is, egyelőre ez itthon nem kapható, ha mégis felbukkan az országban hivatalosan, akkor mi is tudjuk majd alaposabban tesztelni.


[+]

Az idei A-sorozat talán legjobban eltalált készüléke az A52, illetve annak 5G-s testvére. A feladat adott volt: egy olyan, a csúcsmodelleknél jóval olcsóbb telefont kellett alkotni, ami nem nélkülöz a kategóriában népszerű egyetlen funkciót sem. Egyszerűnek hangzik, de mégis az a tapasztalat, hogy az adott árszint legjobb vételeinek tartott modellek sem tudnak mindenben megfelelni, hol a vízállóság hiányzik, hol a 3,5 mm-es jack dugasz, hol az optikai stabilizáció, hol pedig a sztereó hangszóró, vagy éppen az FM-rádió. Az A52-nél viszont ezek mind egyszerre vannak meg úgy, hogy közben a telefonok 90 és 120 Hz-es képfrissítést nyújtanak (utóbbit az 5G variáns), bővíthető a belső tárhely microSD-vel, 4500 mAh-s az akkumulátor, 800-900 nites fénysűrűséget tud a kijelző, a főkamera mellett van ultraszéles modul, az ujjlenyomat-olvasó pedig a kijelző mögött található.


[+]

Az A52-es Samsungokra egyetlen panasz szokott érkezni, hogy egy kicsit erősebb chipset elfért volna bennük, de a mindennapi használat során ez zavaró, az itthon minimum 6 GB RAM-mal piacra kerülő variánsoknál pedig az alkalmazásváltás sebességével sem lesz gond. Ráadásul már most látszik, hogy az összes hazai szolgáltató nagyon kedveli az A52-es párost, amelyre meglepően nagy kedvezményt adnak már feltöltőkártyás konstrukcióval is.


[+]

A kínálat jelenlegi csúcsán az A72 üldögél — egyelőre egymagában, 5G-s testvérmodell nélkül. Ha nagyon röviden szeretnénk összefoglalni az A52-höz képest meglévő eltéréseket, akkor három dologra érdemes szorítkoznunk: kicsit nagyobb a kijelző és ennek megfelelően a készülék mérete is, ebből következik, hogy 4500 helyett 5000 mAh-s az akkumulátor, a hátlapon pedig találunk egy optikai zoomra alkalmas kamerát is, amely meglehetősen ritka ebben a kategóriában pláne úgy, hogy van mögötte OIS is.


[+]

Egyelőre nincs A72 5G, pedig valószínűleg nem lenne nagy művészet piacra dobni azt sem, hiszen minden adott hozzá az A52 5G mintájára, de a legtöbb nemzetközi szaklap úgy véli, hogy hónapokon belül kiegészülhet ezzel a modellel is az idei A-széria. A81 és A91 már tavaly sem volt, tehát nem valószínű, hogy idén látunk A82-t és A92-t, ez már az a szint lenne, ahol az aktuális S és Note széria “Lite” utótagú, illetve FE változatai is labdába tudnak rúgni. Mindenesetre azt érezni, hogy a 2021-es A-sorozat egy átgondolt, egymástól árban és tudásban kellő távolságban levő, lépcsőzetesen felépülő modellcsaláddá vált, aminek ugyan vannak jobban kiegyensúlyozott és kissé spórolósabb tagjai is, de az mindegyik készülékre elmondható, hogy jól illeszkedik formájával és kezelhetőségével is a Samsung ökoszisztémájába. Szerkesztőségi álláspontunk szerint a 4G-s A32 és a két A52 a készülékvonal három legerősebb tagja, de egy jó operátori ajánlat mellett szinte akármelyik 2021-es A-modell megbízható választásnak látszik.

Azóta történt

  • Úton a Galaxy A80 utódja

    A különleges kamerarendszerrel szerelt A80 nem sikerült tökéletesre, az utód viszont ígéretes lehet.

Előzmények