Samsung i900 blog - negyedik rész

Ígéretemhez hűen ismét bejegyzéssel jelentkezem, melyben ismét igyekszem megválaszolni a felmerült kérdéseket. Mindenek előtt azonban szót szeretnék ejteni a szoftverről. Mint már említettem, az Omniához gyakorlatilag kétnaponta új ROM érkezik, a motoros futár múltkor már nagy nevetgélve meg is kérdezte: megint szoftverfrissítés? Úgy van, feleltem, azt viszont nem fejtettem ki, hogy az új verziók milyen előrelépéseket hoznak. Nem is húznám tovább a szót, íme az új Pocket PC Mark eredmények, zárójelben a két héttel ezelőtti értékkel - a VsBenchmark egyébként még mindig nem fut le, viszont nem is küld hibaüzenetet, úgyhogy valószínűleg dolgoznak az ügyön.
Pocket PC Mark v1.03
Dhrystone Benchmark (CPU)89,50 MIPS (89,50)
Whetstone Benchmark (CPU)5,88 MWIPS (5,87)
Memory Benchmark805,40 points (629,18)
File system Benchmark474,43 points (339,89)
Graphics Benchmark320,65 points (173,70)

Mint látható, a processzortesztek eredményei a legkisebb mértékben sem változtak, pedig erre még lehetne gyúrni - a fejlesztés ütemét nézve ismét ki merem jelenteni, hogy ami késik, nem múlik! A memóriához ellenben hozzányúltak a mérnökök, a 805,4-es pontszám mindenképp rekordgyanús eredmény. A leginkább megdöbbentő viszont a fájlrendszer eredménye: 474,43 pont... már a múltkori, 339-es érték is két-háromszor gyorsabb volt mindennél, amit eddig láttam, de ez... elképzelésem sincs, hogy hogy csinálja a Samsung. A grafikus pontszám szintén a döbbenetes kategória, két hét alatt megduplázódott a megjelenítés sebessége, le a kalappal! Az már csak hab a tortán, hogy USB Mass Storage módban az írás sebessége 1900 kB/s-ra nőtt, azaz egy 700 MB-os film átmásolása hozzávetőlegesen 6 percet vesz igénybe, Windows Mobile platformon ez kiemelkedő eredmény.


Animációs film a kijelzőn

Ejtenék pár szót a filmekről is, ha már itt tartunk. Az i900 gyárilag boldogul a DivX és XviD tömörítésű avikkal, utóbbira még nem igazán láttunk példát. A gyári lejátszószoftver ebből adódan nem a Media Player, hanem a Samsung-féle Touch Player. Első benyomásaim alapján sem kinézetben, sem szolgáltatáskínálatban nem egy világbajnok, ellenben reccenés nélkül viszi a számítógépre optimalizált filmeket. A sebességét sajnos nem tudtam összevetni az etalonnak számító TCPMP-vel, mivel a VsBenchmarkhoz hasonlóan a népszerű videónéző is lefagy indulás után. A fórumban volt egy kérdés a TV-kimenettel kapcsolatban: sajnos nem kaptam hozzá kábelt, plusz alapvetően TV-ellenes személyként otthonomban nem rendelkezem efféle készülékkel, de igyekszem kipróbálni ezt a lehetőséget is. Ha minden igaz, egyelőre nem nagy was ist das, 400 x 240 pixelt tud kipakolni a képernyőre.

Úgy alakult, hogy az ébresztőórát tegnap kellett először beállítanom az i900-on. Nem, nem azért, mert addig alhatok, ameddig akarok, hanem mert őszintén szólva nem bízok a Windows Mobile ezirányú képességeiben. Tegnap azonban lemerült az ébresztéshez használt telefonom, a töltőt lusta voltam megkeresni, maradt az i900. Nos, a gyártó eszkábált egy egyedi kezelőfelületet ennek a résznek, majdnem leestem az ágyról amikor megláttam: logikusan felépített, kényelmesen kezelhető, megbízható. Örülök, hogy végre valakinek eszébe jutott ezt a részt is fejleszteni!

Végezetül tisztáznék pár félreértést a tartozékokkal kapcsolatban. Stylus ha minden igaz, jár majd a géphez, ellenben a készülékházon nincs hely neki, azaz a csuklópánt rögzítési helyére lehet kötni, mint az LG Viewty-nál. Az első napokban ezt rendkívül nagy problémának találtam, mára azonban nem így látom: gyakorlatilag minden menüpont használható ujjal, tulajdonképp' sosem volt szükségem ceruzára. A szabványos jack-kimenet hiánya szintén felmerült a Tisztelt Olvasókban, valljuk be, jogosan. Megnyugtatnék mindenkit, a gép mellé jár majd egy 3,5 mm-es kimenetet tartalmazó "hosszabbító", amit a gép oldalán lévő Samsung csatiba lehet bedugni.

Ennyit mára, a felmerülő kérdéseket továbbra is várom a fórumban!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés