Elkezdte támogatni a zökkenőmentes frissítéseket a Samsung

Elsőként a Galaxy A55 5G képes új frissítést telepíteni úgy, hogy a telefon közben használható marad.

2016-ban bemutatott Android-funkció az A/B (seamless) system update, vagyis a zökkenőmentes frissítés, és a Google bejelentése óta pedig rengeteg gyártó implementálta is ezt saját androidos rendszerébe, kivéve a Samsungot. A funkció lehetővé teszi, hogy a telefon a flash tárhelyének második rendszerpartíciójára (B) telepítse a csomagot, így telepítés közben a telefon továbbra is használható maradjon. A telepítés utáni első újrainduláskor a rendszer automatikusan a második partícióról (B) startol, így az előlép elsődleges logikai egységgé, míg az addig elsődlegesként használt partíció (A) kerül a második helyre. Ezt a(z A-B) cserét minden frissítés telepítés során megismétli a rendszer, ezzel gyorsítva a folyamatot.

Az A/B frissítési módszer egyszerűen
Az A/B frissítési módszer egyszerűen (forrás: digi.com)

A gyorsaság mellett ezzel a módszerrel a rendszer képes visszatérni a kiinduló állapotára, ha valami félremenne egy frissítés telepítése során, így nem kell manuálisan újratelepítenie a felhasználónak telefonját. A Samsung még a Galaxy S24-ek bemutatásakor sem építette be ezt a One UI-ba, a Google hiába próbálja egy ideje ráerőltetni a dél-koreai óriásra, a 9to5Google szerint tavaly még az is felmerült, hogy beépíti a GMS licenc kötelező elemei közé. Idén februárban pedig feltűnt egy komment az AOSP-ben, hogy a rendszer a következőkben megszünteti a nem A/B módszerrel települő frissítések támogatását.

Az első Samsung telefon a Galaxy A55 5G, amely támogatja ezt a funkciót, és az A556EXXS1AXC1 verziószámú frissítés már így érkezik a mobilra, írta meg elsőként a SamMobile. A One UI ezentúl két állapotjelző sávot rajzol ki a frissítések kapcsán, az első a letöltés és telepítés, a második az ellenőrzés állapotát mutatja. A telepítés után így is újraindul majd a készülék, viszont a lap cikke szerint a Galaxy A55-ön a zökkenőmentes frissítéssel az újraindulás után nem kellett várni még különböző képernyőkön, amíg végigfutottak állapotjelző sávok, vagy pörögtek kis fogaskerék ikonok, a készülék egyből használható volt.

Ezentúl így néz majd ki a frissítési képernyő a Samsung One UI rendszerén, ha az adott Galaxy készülék támogatja a zökkenőmentes frissítés funkciót
Ezentúl így néz majd ki a frissítési képernyő a Samsung One UI rendszerén, ha az adott Galaxy készülék támogatja a zökkenőmentes frissítés funkciót (forrás: SamMobile) [+]

Tapasztalataik alapján azt írják, bár a két rendszerpartícióval dolgozó zökkenőmentes frissítés több tárhelyet igényelhet a rendszernek, a Galaxy A55-ön nem változott a felhasználó által elérhető szabad tárolókapacitás mennyisége.

Előzmények

Hirdetés