Pontosabb a Google Now a Sirinél

Hirdetés

Amióta a Siri és a Google Now asszisztensek elérhetővé váltak a nagyérdemű számára, dúl a harc az iOS és az Android platform támogatói között, hogy melyik megoldás a hatékonyabb. A hangasszisztensek funkciói közé tartozik az üzenetek küldése, az emlékeztetők beállítása, az alkalmazások és hívások indítása és még sok másik funkció, ám a legfontosabb használati típus továbbra is az információszerzés, abban pedig egy elemző szerint a Google megoldása a jobb.

Az elemző szerint megbízhatóbb a Google Now a Sirinél

Gene Munster arra volt kíváncsi, hogy a legváltozatosabb témakörökben érdeklődve melyik hangasszisztens szolgál pontosabb válaszokkal. Az elemző 800 kérdést tett fel a Google és az Apple megoldásának, felét belső térben, felét a szabadban, a következő öt témakörre csoportosítva érdeklődését: helyi, üzleti és általános információk, navigáció és rendszerutasítások. Decemberben még a Siri válaszolt nagyobb hatékonysággal, azonban a Now gyorsabb ütemben fejlődött, és ma már a kérdések 86%-ára ad helyes választ a Siri 84%-ával szemben. A Google asszisztense a helyi és általános információszerzésben, valamint a navigációs feladatkörökben bizonyult jobbnak riválisánál, az olyan utasítások esetében, mint mondjuk "játssz a Beatlestől egy számot!" (persze angolul kimondva), az Apple megoldása tűnt hatékonyabbnak, bár a Now ebben is fejlődött a decemberi felméréshez képest.

Kártyákkal is szolgál a Google Now az információszerzés automatizálásához

Munster megjegyzi, hogy a Siri egyre kevésbé függ a Google keresőmotorjától a válaszok megtalálásához, decemberben még a kérdések 27%-a esetében fordult a keresőóriáshoz segítségért, jelenleg viszont már csak 3% a Google-tól való függése, ugyanis inkább a Bing keresőt preferálja. Az elemző szerint 1%-ról 4-re nőtt az olyan válaszok száma, amelyek esetében az Apple asszisztense semmilyen külső forrást nem használt, és Munster szerint ez a szám a jövőben csak nőni fog. A Google Now a rendszerutasításokban hatékonyságában fejlődhet majd igazán, illetve az olyan funkciók szélesebb körű elterjedésével, mint a Motorola Moto X-ből megismert aktív notifikációk, azaz az asszisztens állandó hallgatózása, alvó állapotban is. Az utóbbi funkció egyébként már nem egy Qualcomm-os SoC-val szerelt készüléken is elérhető, így az általunk tesztelt Oppo Find 7a-n, de a egyre több androidos készüléken beállítható az opció, hogy bekapcsolt képernyő mellett bármikor "OK Google!"-t kiálthassunk - és választ is kapjuk. Emellett a hangutasításokat az Android Wear okosóráknak is megadhatjuk, a következő lépés pedig a Google asszisztensével felszerelt gépjárművek elterjedése lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés