PDA- és Smartphone-piac: erősít a Microsoft

Hirdetés

Ezek szerint a vállalat azt tervezi, hogy 2007-ben már 100 millió PDA és Smartphone fogja futtatni a különböző Windows operációs rendszereket. Az elképzelés Steve Ballmerhez, a Microsoft elnökéhez fűződik. Ráadásul, amint azt Douglas Dedo, a Windows Mobile marketingmenedzsere nyilatkozta, a cég a 100 millió operációs rendszer egy jelentős részét az okostelefonok "fedélzetén" szeretné látni.

A Smartphone készülékek ugyanis nem csak telefonálásra használhatók, hanem akár e-mailek küldésére és fogadására, vagy naptárként is alkalmas. Alig egy hónappal ezelőtt jelent meg egyébként az Egyesült Államokban az első Windows operációs rendszert futató Smartphone, a Motorola MPx200.

Todd Kort, a Gartner elemzője szerint kétségtelen, hogy a Microsoft terve "meglehetősen agresszív", ám az előrejelzéseket tekintve az ötlet eléggé nehezen kivitelezhető. Tavaly például 431 millió mobiltelefont és WLAN-kompatibilis PDA-t értékesítettek a világon, míg Smartphone-t csak 3 milliót. Az elemzők szerint ezek a számok 2007-re 525 millióra nőhetnek, ebből várhatóan 84 millió lesz a Smartphone.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés