MWC 2018: Bemutatkoztak az Alcatel új mobiljai

Az 1-es, 3-as és 5-ös széria indul útnak heteken belül, megannyi telefonnal bővítették most a repertoárt.

A 2018-as Alcatel-paletta már a Las Vegas-i CES kiállításon látszott körvonalazódni, ám a végleges, árakkal és specifikációkkal kiegészített listát a szombati, MWC-s eseményen mutatta meg a cég.

Az Alcatel igyekezett átlátható nevezéktannal előállni
Az Alcatel igyekezett átlátható nevezéktannal előállni [+]

Ha az említést sem kapott, csupán csendben a palettára tett, 4G-t nem tudó, TFT-kijelzős Alcatel 1C-t nem számítjuk, akkor összesen ötféle mobillal találkoztunk: az Alcatel 1X van a paletta alján, 18:9-es kijelzője mindössze 480 x 960 pixel felbontású, és bár mindösszesen 1 GB RAM-ot kapott, kimondottan pörgősnek tűnt az alatta futó Android 8.1 Oreo Go rendszer, egy négymagos MediaTek MT6739 hajtja a telefont.

Ujjlenyomat-olvasót hiába kerestünk a kiállított 1X kék hátlapján Ujjlenyomat-olvasót hiába kerestünk a kiállított 1X kék hátlapján
Ujjlenyomat-olvasót hiába kerestünk a kiállított 1X kék hátlapján [+]

Hátlapi kamerája 8 vagy 13 megapixeles, szintén területfüggően, Full HD-videózással, elektronikus képstabilizálással. Előre biztosan 5 megapixeles érzékelő kerül. Nem szép a kijelző, de egyben lévőnek érződik a műanyag ház és pörgős a mobil ezzel a felbontással, operációs rendszerrel és hardverrel. A 100-110 (szimpla, illetve dual SIM-es árak) eurós összegeket átszámolva legfeljebb 35 ezer forintos bruttó hazai nyitóárra kell számítani.

Az Alcatel 3V felső kávája
Az Alcatel 3V felső kávája [+]

A 3-széria rögtön három tagot számlál, a csúcson az Alcatel 3V áll: 6 hüvelykes, Full HD+ (1080 x 2160 pixel) felbontású panel, sztenderd Android Oreo rendszer, MediaTek MT8735A rendszerchip, 16 vagy 32 gigabájtos belső tároló és szűkösnek tűnő, 2 GB-nyi ram. 12 megapixeles (16-ra interpolálható), f/2,2-es főkamerából és 2 megapixeles másodlagos egységből áll a bokeh- és utófókusz funkciókkal felvértezett dupla hátlapi kamerarendszer: első tesztjeink alapján sajnos azt kell mondanunk, semmiképp ne várjunk tőle sokat, véglegeset értelemszerűen a tesztünkben fogunk írni.

Az egyetlen, 2K-kijelzős gép az Alcatel 3V
Az egyetlen, 2K-kijelzős gép az Alcatel 3V [+]

Előlapján 5 megapixeles egység dolgozik, a Face Key névre hallgató szolgáltatás értelemszerűen az arcfelismerést takarja, ám ez is körülményesen, komótosan működött a sajtórendezvény utáni percekben. Hátul ujjlenyomat-olvasó dolgozik, alján microUSB-csatlakozó kapott helyet. 190 eurós árával szinte azonnal piacra kerül, nálunk 60 ezer forint körül startolhat.

Az Alcatel 3X formavilága emlékeztet a drágább variánséra
Az Alcatel 3X formavilága emlékeztet a drágább variánséra [+]

Az Alcatel 3X kisebb és könnyebb darab, és bár szintén ujjlenyomat-olvasóval volt kiállítva, az európai piacra jó eséllyel ez is enélkül jön. 5,7 hüvelykes HD+ megjelenítőt lehet látni rajta, a gyártó szerint módosított, de teljes értékű Android Nougat rendszert futtat. 32 GB-os belső tárolót és 3 GB RAM-ot is kaphat, ha a drágábbik változat, de 2/16 GB az alap. MediaTek MT6739-es chip dolgozik benne.

Dupla kamerarendszer az Alcatel 3X-en
Dupla kamerarendszer az Alcatel 3X-en [+]

Ugyancsak dupla a kamerarendszere, de egy jóval hasznosabbnak látszó megoldással: 5 megapixeles, 120 fokos, fixfókuszos óriáslátószög ücsörög a hagyományos, 13 megapixeles, autofókuszos kamera mellett. 3000 mAh kapacitású akkumulátor dolgozik a unibody házában, 180 eurós ára körülbelül 56 ezer forintos nagyságrendre váltható át.

Más mobilokból már ismert funkciókra is fektettek hangsúlyt Más mobilokból már ismert funkciókra is fektettek hangsúlyt
Más mobilokból már ismert funkciókra is fektettek hangsúlyt [+]

Az Alcatel 3 a most bemutatott 3-széria legolcsóbb tagja, de a 3X-szel ellentétben Android 8.1 Oreót kapott. HD+ felbontása 5,5 hüvelyken oszlik el, ehhez képest viszont kimondottan kompakt a 147,1 x 68,8 x 8,5 milliméteres háza, a 77,5%-os kijelző/előlap arány megdicsérhető. Ehhez még jut 3000 mAh kapacitású akkumulátor, ami szintén korrekt, viszont a MediaTek MT6739 lapka teljesítménye valószínűleg nem lesz az igazi, egyébként szintén 2/16 GB-ot csomagolnak hozzá.

Kezemben az Alcatel 3
Kezemben az Alcatel 3 [+]

13 megapixeles, szimpla hátlapi kamerája van, az előlapi 5 megapixeles szelfiegységhez pedig egyrészt van vaku, másrészt ugyanúgy alkalmas arcfelismerésre, mint drágább társai. A várhatóan ujjlenyomat-olvasóval is ellátott telefon a jövő hónapban, 150 euró környéki áron válik elérhetővé.

Az Alcatel 5 kimondottan jól néz ki
Az Alcatel 5 kimondottan jól néz ki [+]

Végül, de nem utolsó sorban az Alcatel 5 képviseli a mai lista tetejét: három oldalt kávamentesített, jól kinéző, enyhén mintázott külső, még az 5,7 hüvelykes képátló mellett is használhatónak tűnik az egyébként szintén 18:9-es, HD+ kijelző. Nyolcmagos MediaTek MT6750-et tettek a motorháztető alá, szintén 2/16 vagy 3/32 GB-os belső tárhely mellett. Dupla (13 + 5 megapixeles) hátlapi kamerája szintén a bokeh-trükkök miatt dupla, és bár az f/2,2-es apertúra miatt erősen kérdéses a sötét fényviszonyok közti teljesítményre, első blikkre jó minőségűnek tűnt, akárcsak a szintén dupla előlapi rendszer, ami látószöget változtat annak függvényében, hogy hány arcot ismer fel a képen. 230 eurós belépőára nem tűnik irreálisnak, noha 72 ezer forint körül már erős a mezőny.

Teljes csapat a képen!
Teljes csapat a képen! [+]

Nehéz általános összegzést mondani az első benyomások alapján: enyhén következetlen lett a paletta, egy mobil indul Nougaton, a többi oreós, a legdrágábbnak nem a legnagyobb felbontású a kijelzője, régiónként változik rengeteg specifikáció, és bár a cég említett egy vadonatúj, Simganic formanyelvet (fantáziaszó a simple és organic kifejezések összeolvasztásából), a mobilok mégsem egészen hasonlítanak egymásra. Mindenképpen érdemes lesz megvárni a magyar régiós példányok pontos adatait és árait, természetesen a tesztjeinket is készítjük róluk, amint lehetőségünk lesz rá.

MobilarenaSEAT AtecaLG V30

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés