Honor blog: Kijelző-evolúció a View20 kapcsán

A Honor legújabb csúcstelefonja a View20. Lesz, mert az európai piacra január 22-én fog befutni, ekkor lesz ugyanis a készülék hivatalos premierje Párizsban. Azt már biztosan tudjuk, hogy a Huawei Kirin 980-as chipsete kerül majd bele, ahogyan az sem titok, hogy talán az első telefon lesz a mi régiónkban, amelynek lukas lesz a kijelzője a bal belső sarokban annak érdekében, hogy oda tehessék az előlapi kamerát és így maximalizálják az előlaphoz képest a kijelző arányát.


[+]

A View 20 a legutóbbi hivatalos, kedvcsináló fotók alapján három színben érkezik majd, kék, szürke és piros árnyalatban. A legnagyobb kérdés azonban nem ez, hanem a kijelzőben levő lyuk használhatósága, az eddigi információk szerint ez mindenképpen befolyásolni fogja az értesítési sáv megjelenítését, simán úgy, hogy az itt megjelenő ikonokat szoftveresen kissé jobbra fogják tolni, hogy a lyuk után kezdődjön csak a megjelenítés.


[+]

Ezzel kapcsolatban a Honor egyébként nagyon kíváncsi a felhasználói visszajelzésekre. Az elmúlt években ugyanis minden gyártó arra próbált fókuszálni, hogy az előlap minél nagyobb részét töltse ki a kijelző, ám ez nem olyan triviálisan egyszerű, hiszen közben előre kell tenni egy csomó más apróságot is, a fényérzékelőt, az előlapi kamerát, a beszédhangszórót és sokan itt óhajtják látni az ujjlenyomat-olvasót is. Ha pedig 3D arcazonosítás is van, akkor az ahhoz kapcsolódó technológiát is oda kell rakni valahová, nem is beszélve egy esetleges előlapi vakuról, vagy értesítési LED-ről.

Erre sokféle megközelítés született. A klasszikusnak mondható vonal az, amikor mindezeket mégiscsak a kijelző felett hagyott kávába igyekszik beleszuszakolni a gyártó, de ez általában azzal jár, hogy a faltól-falig érő kijelzővel kapcsolatos álom nem fog megvalósulni. Ugyanakkor ez a megszokott kialakítás, ami alapvetően a téglalap alakú megjelenítőket jellemezte évtizedek óta. Az idei évben viszont roppantul elterjedté vált az úgynvezetett "notch", azaz a szenzorsziget, ami a kijelző tetejéből harap ki egy kisebb-nagyobb területet, így az értesítési sáv kvázi felnyúlik a sziget mellé kétoldalt. Ez igencsak megosztó, mert sokan nem kedvelik, ráadásul minél szélesebb a notch, annál kevesebb információ fér ki mellette. A visszajelzések hatására egy csomó gyártó elkezdte ennek a szenzorszigetnek a méretét csökkenteni, néhány cég már az ilyen termékek bejelentésénél is arra helyezte a fókuszt, hogy mennyivel kisebb a notch, mint mondjuk az iPhone esetében, de igazából ennek az evolúciónak a végét jelentette a "könnycsepp" alakú benyúlás, ami tényleg csak egy finoman ívelt, leginkább a kamerát magában rejtő idom a kijelző felső részének közepén. És a következő állomás a jelek szerint a kameraluk. Aminek igazából nem is kell középen lennie, ezért a View20-nál is kitolták a kijelző bal felső sarka felé. Itt is létezik többféle iskola, láttunk olyan terveket, amelyeknél nem "folyik" körbe a kijelző a luk körül, hanem mintha a csücsökből lenne kiharapva egy rész, ez nyilván ízlésbeli és esztétikai kérdés. A Honor úgy döntött, hogy hagy egy kis ívet a lyuk széle és a kijelző széle között, miközben már most úgy néz ki, hogy elindul a verseny, hogy ki tud kisebb kameralyukat faragni, ami viszont az előlapi kamera képminőségére lehet hatással. Itt oldalt lehet szavazni, hogy kinek melyik megoldás a leginkább elfogadható, noha ha nagyon a maximumra törekszünk, akkor a Magic 2 szétcsúsztatós kialakítása lehet a nyerő, amely nyilván nem foglal el egy pixelnyi helyet sem a kijelzőből, viszont sokkal drágább megcsinálni, szóval egyelőre fogadjuk el, hogy ezt a trükköt csak a nagyon drága telefonok fogják tudni egy ideig, vagy ha olcsóbb mobilban is találkozunk vele, akkor ott necces lehet, hogy milyen minőségű ez a megoldás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények

  • Honor blog: Hamarosan jön a View 20

    Kameralyukas, 48 megapixeles főkamerával szerelt, Kirin 980-as típust hoz a gyártó, az európai premier január 22-én esedékes.