Nyakunkon a 4G

A negyedik generációs mobilhálózatokat NGMN-nek – Next Generation Mobile Network – nevezik. A müncheni Siemens Forumban tartott házi bemutatón a Siemens a világon először élőben mutatta be e hálózat működését és előnyeit. Az NGMN a UMTS mobiltelefon-szabvány evolúciós továbbfejlesztése, piaci bevezetését 2010-re tervezik. A technológia maximálisan kiaknázza a UMTS-frekvenciák átviteli kapacitását, és akár 100 Mbps-os adatsebességet is tud biztosítani. „Mi vagyunk e technológia úttörői” mondta el Christoph Caselitz, a Siemens Communications mobilhálózatok üzletágának vezetője. „Az NGMN a meglévő infrastruktúrára épül, ezért a hálózat-üzemeltetők gyorsan és költséghatékonyan tudják majd bevezetni 2010-re”. Münchenben a Siemens egy teljes NGMN-rádióhálózatot épített ki, amelynek működését online játékok és nagyfelbontású videók mobiltelefonokra való átvitelével mutatta be.

Hirdetés

A „Mobilhálózati Evolúció Napok” elnevezésű kiállításon a Siemens Communications a világon elsőként működés közben mutatta be az NGMN-hálózatot. E megoldás legfontosabb előnye az UMTS-hálózat „turbóváltozatával”, a HSPA-vel (High Speed Packet Access) szemben a sokkal gyorsabb átviteli sebesség. Az NGMN elméletileg akár a 100 Mbps-os adatsebességet is elérheti, emellett sokkal hatékonyabb sávszélesség-kihasználást, háromszor rövidebb késleltetési időt valamint áramvonalasabb hálózati architektúrát biztosít, mint elődje. Ugyanakkor nem változnak a felhasználó számára rendelkezésre álló mobilitási és hálózatelérési paraméterek.

A bemutatón a Siemens a szimulált NGMN-hálózaton keresztül két nagyfelbontású HDTV videót sugárzott két végfelhasználói készülékre, öt megabit per szekundumos adatátviteli sebességgel. A videók a felhasználó hálózati cellán belül elfoglalt helyétől függetlenül mindenhol ugyanolyan jó minőségben voltak letölthetők. Mindemellett a lerövidülő késleltetési időt egy olyan online játék segítségével demonstrálták, amely esetében különlegesen fontos a felhasználó és a rendszer gyors reakciója.

A technológia szabványosítására létrehozott Third Generation Partnership Project (3GPP) nevű testület 2005 eleje óta dolgozik az NGMN-mobilhálózat standardizálásán. A Siemens azóta kutatja és fejleszti a szabványt. Más hálózati rádiós technológiákhoz, így a WiMAX-hez és a Flash-OFDM-hez hasonlóan az NGMN is az OFDM-en alapul. Ugyanakkor az NGMN-megoldás előnye, hogy itt a független frekvenciák rugalmasan oszthatók ki: a felhasználók pontosan kijelölhetik azokat a frekvenciákat, amelyek a legelőnyösebbek a számukra. Mindemellett a hálózati erőforrások mindössze 0,5 milliszekundum alatt – másodpercenként kétezerszer –, újraoszthatók, amely látványosan lerövidíti a rendszer késleltetési idejét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés