MWC 2023: Van-e értelme egy 3D kijelzős tabletnek?

A Nubia úgy gondolja, hogy abszolút van értelme ismét előhúzni a kalapból a szemüveg nélküli 3D köré épített táblagépnek.

Hirdetés

Lehetett sejteni előre, hogy a 3D kijelzős tablet lesz fókuszban a ZTE sajtóbemutatóján, ahol valóban leleplezték a Nubia Pad 3D-t - ami egyébként egy Luna Pad 2, amit a Leia.inc gyárt a saját 3D technolgóiájukra építve. Nem is volt ezek után meglepő, hogy a demonstrációs célból kiállított eszközök mellett a Leia.inc munkatársai mutogatták a funkciókat.


[+]

Bárhogyan is nevezzük, a Nubia Pad 3D úgy egyébként is egy korrekt tablet 12,4 inches, 2560 x 1600 pixeles, 120 Hz-es kijelzővel, Snapdragon 888-as chipsettel, 9700 mAh-s akkumulátorrral, 33 wattos töltési sebességgel és négy hangszóróval, kissé szögletesre vett formatervvel. A lényeg viszont nyilván a kijelző, amely szemüveg nélküli térhatást kínál úgy, hogy a fent elhelyezett kettős kamerarendszer figyeli, hogy hol helyezkednek el a szemeink, majd ennek alapján állítja elő a polarizált képet, amely más tartalmat láttat az egyik és a másik szemünkkel.


[+]

Az eredmény? Egészen meggyőző, vibrációt, életlenséget és a rövid próba alatt mindennemű fejfájást és hunyorgást nélkülöző 3D-s képet láthattunk, a hardver kellően erős ahhoz, hogy semmiféle szaggatás ne legyen akkor sem, amikor 3D videót néztünk, vagy éppen valami objektumot forgattunk érintéssel ide-oda. A szemkövető megoldás eredménye, hogy nem is kell közvetlenül szemből nézni a gépet, 86 fokos betekintési szögben még mindig térhatású a látvány.


[+]

A kérdés nyilván az, hogy sikerül-e megugrani a korábbi próbálkozások sikertelenségének okaként számon tartott tartalomhiányt, hiszen bár 10-12 évvel ezelőtt a 3D-s tévék és kijelzők tűntek a következő sikerterméknek, egyszerűen nem volt elég olyan film, játék és szoftver, ami miatt érdemes lett volna ilyen eszközt venni. A Leia.inc ezt több irányból igyekszik megoldani, kapásból képes 2D-ről AI segítségével mindent 3D-re felskálázni, ami az elmúlt 10 év technológiai fejlődésének köszönhetően jobban működik, mint korábban. Van (egyelőre az USA-ban) 150 filmet tartalmazó adatbázisuk, egy sereg játék, számos tervezőalkalmazás, de még mesterséges intelligenciával kulcsszavak alapján képet generáló szoftverük is.


[+]

3D-s képet és videót mi is készíthetünk magával a tablettel is, hiszen hátul két 16 megapixeles kamerát fogunk találni, amelyek segítségével lehet térhatású fotót és filmet is rögzíteni. Az így készült alkotásoknál viszont nem volt teljes a 3D-s élmény, függ a témától is, de előfordul, hogy szellemképesnek érződik kissé az eredmény. A Nubia 3D Pad körülbelül 1000 eurós áron kerül majd forgalomba, amely nagyjából megegyezik a Luna Pad 2 amerikai, előrendelési árával, hazai forgalmazásról egyelőre nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés