Hirdetés

MWC 2019: Az Xperia 1 az első moziszabványú 4K mobil

Ultraszélesvásznú kijelzővel és három hátlapi kamerával érkezett meg az 1-es számozású Xperia, de megtapogatni nem lehetett.

2019 új fejezet a Sony mobilok történetében, és bár hallottuk ezt már néhányszor, most úgy érezni, tényleg olyan termék kerül tavasszal piacra, ami nem csak jól néz ki és csupa képernyő, ahelyett hogy beállna a szenzorszigetes vagy kameralukas sorba, valami egyedivel próbálkozik, ez pedig felfrissülés a sok hasonló termék között.

Előtérben az Xperia 1, a háttérben balra a 10, jobbra pedig a 10 Plus
Előtérben az Xperia 1, a háttérben balra a 10, jobbra pedig a 10 Plus [+]

Mindez pedig számozásban is újdonságot jelent: nem XZ4, hanem Xperia 1 a sonysan szögletes phablet neve, ami nyúlánk lett, de nagyon: 167 x 72 x 8,2 milliméterével roppant hosszúkás, ami jól passzol a dedikált osztott képernyős módnak, viszont nehézkessé teszi az értesítési panel legörgetését. Ezt egy másik, az Xperia 10 Plus tapogatása alapján mondjuk, mert az 1-hez hozzá se lehetett érni, így jár itt látott két fotónk, a többi meg a termékoldalról.


[+]

De legalább ez a cucc nem vitrin mögül figyel, és tényleg baromi jól néznek ki rajta a 4K, 21:9 arányú tartalmak, sok mozifilmet ugyanis eleve ilyen arányon forgatnak. A gyakorlatban 3840 x 1644 hüvelykes OLED HDR megjelenítő szórja a színes fényt 6,5"-es képátlóval, keskeny oldalsó és egyáltalán nem vészes alsó-felső káva által közrefogva. Az biztos, hogy az Xperia 1 kényelmesen átfogható, és új X1 képernyőchipjével a vizuális élmény a mobilpiac egyik legjobbja lehet.


[+]

A Sony a Netflixszel is összefogott, így számos tartalom kihasználja az Xperia 1 felbontását és képarányát, és 21:9-en játszható a Fortnite is, ami a demórendszeren hibátlan sebességgel futott, amivel át is térhetünk a ketyere lelkére. Természetesen a nyolcmagos Snapdragon 855 hajtja meg 7 nm-es gyártástechnológiával, az Adreno 640-es GPU-val megtámogatva. A 6 GB RAM és a microSD bővítés adott, a tárhelyet a termékoldal azonban még nem említi.


[+]

A lila, fehér, fekete és szürke színekben elérhető készülék IP65/68-as védelmet kapott, jack portot viszont nem. Persze a Type-C port megvan, akárcsak a gyorstöltés támogatása az USB PowerDelivery előírásoknak megfelelően, az viszont egyelőre kérdéses, a 3330 mAh-s telepet milyen gyakran kell majd tölteni. Azért 6,5"-es HDR 4K panellel várhatóan gyakrabban, mint 2-3 nap.


[+]

Az Android 9 Pie-t futtató csúcskészülék az előlapon 8 megapixeles kamerát visel háttérelmosás lehetőségével, hátul pedig most már tripla kamera figyel, három különböző látószöggel. A főkamera 12 megapixelesre és 1/2,6"-esre csökkent f/1,6-os rekeszértékű, 78 fokos és 26 mm-es optikával (35 mm ekvivalens), adott viszont az optikai képstabilizálás. Bekerült a képbe egy 2x-es zoomegység (52 mm, 45 fok, f/2,4), ez a szenzor 1/3,4"-es, ez is kapott optikai stabilizálást.


[+]

A harmadik optika széles látószögű (135 fok, 16 mm, f/2,4, 1/3,4"), tehát itt is minden igényt igyekszik lefedni a japán gyártó, és már várjuk hogy a kamerákat élesben is bevethessük. Nem hiányozhat a 4K HDR felvétel, immár akár 21:9-es képaránnyal is, akadnak mozis szűrők a filmezéshez, és a kameraszoftvert is kicsit átszabták, több kézi opcióval. Besegít a mozgóképeknél a CineAlta és ha minden igaz, profi videomód is lesz, amit szintén nem tudtunk kipróbálni.


[+]

A noccs mellett a Sony a képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasóból sem kér, és annak még mindig fejlődőfélben lévő mivolta miatt sokan örülni fognak: csak a bekapcsolóra kell helyezni a hüvelykujjat, és az azonosítás azonnali. A megjelenés valamikor tavasszal lesz piactól függően, és az árat sem sikerült pontosítani, csak annyit tudtunk meg, hogy a prémiumáras riválisokkal fog versenyre kelni, szerintünk a korábbi évek Xperiáival szemben jobb esélyekkel.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia 1: újratervezés?

    XZ4 helyett 1-es számozással futhat be a nyúlánk kijelzős, tripla hátlapi kamerás Sony csúcsragadozó, aminek a kameráihoz a Light.co tehet hozzá okosságokat.

Hirdetés