MWC 2015: Kezünkben az első Ubuntu telefon

Hirdetés

A Mobile World Congress-en próbálhattuk ki élőben először a világ első Ubuntu alapú telefonját. A saját termék gyártására irányuló, de sajnos elbukott közösségi finanszirozás (nem jött össze a 32 millió dollár az Edge-re) után egy harmadik fél, a BQ gyártja a telefont, a Canonical csak a szoftvert szállítja.


[+]

A készülék 137 x 67 x 9 milliméteres méretekkel és 123 grammos tömeggel rendelkezik, kemény plasztikból készült, jó a fogása. A formaterv kissé a T szériás ThinkPadekre emlékeztet, ezzel meg is nyerve jelen sorok írójának szívét. A 4,5 hüvelykes kijelző IPS technológiával és 540 x 960 képpontos felbontásal rendelkezik, ami viszonylag alacsony pixelsűrűséget (240 ppi) jelent. Ezen a téren szintén zavaró tényező a meglehetősen vaskos oldalsó keret. A panel alatt nem található vezérlőgomb, a rendszert ugyanis a képernyő négy széléről indítható ujjmozdulatokkal lehet kezelni.


[+]

A számítási műveletekért egy ismeretlen típusú MediaTek lapka felel, mely egy négymagos, magonként legfeljebb 1,3 GHz-en ketyegő Cortex-A7 processzort és egy MALI-400 grafikus lapkát tartalmaz. A működési sebesség kiváló volt, a demó alatt minden folyamatos volt. A RAM mérete 1 GB, a belső tárhely kapacitása 8 GB, utóbbi microSD-kártyával bővíthető. Két SIM-et fogad, 2G és 3G hálózatokkal tud kommunikálni, WiFi-, Bluetooth- és GPS-chipeket tartalmaz. A hátlapi kamera 8 megapixeles, dupla LED villanóval van felvértezve, az előlapi fényképező 5 megapixeles. A 2150 mAh kapacitású LiPo-akkumulátorral megpakolt mobil egy értesítési LED-del is fel van szerelve.


[+]

A mobil egyelőre kizárólag az Európai Unióban kaphato, online lehet megvásárolni ezen a linken. Az ára 169 euró, ami 52 ezer magyar forintot jelent (mely semmilyen járulékos költséget nem tartalmaz).

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

Azóta történt

Hirdetés