Mindannyian veszélyben vagyunk!

A brit Which? magazin felmérése szerint a telefonon keresztül, automata üzenetben különböző mesés nyereményekről értesítő hívások számítanak a legnagyobb károkat okozó csalásnak ma a szigetországban. A felnőtt népesség egyharmada kapott már ilyen telefonhívást, és kétmillió fölött van azoknak a száma, akik a telefonban ígért pénznyeremény vagy üdülés reményében fel is hívták a megadott emelt díjas számot. (Ezek percdíja általában másfél font, vagyis több mint 500 forint.)

"Sajnos az életben igen ritkán fordul elő, hogy a semmiért kapunk valamit" – mondta a hamis telefonos ajánlatokról szólva Malcolm Coles, a Which? szerkesztője. "Ha túl szép, hogy igaz legyen, általában nem is az."

Az angol törvényhozás a büntetési tételek megemelésével próbálja elvenni az újfajta – és a jelek szerint sajnos igen sikeres – csalási formában utazók kedvét. Az eddigi legmagasabb kiszabható pénzbüntetési összeget 100 ezer fontról 250 ezerre (körülbelül 90 millió forintra) emelték, mivel a legnagyobb tétekben játszó csalók számára még a bírság korábbi összege mellett is megérte megpróbálni visszaélni az emberek hiszékenységével.

Meg nem erősített hírek szerint hazánkban is vannak már áldozatai a hasonló próbálkozásoknak.

Hirdetés