Megszűnik a GMS támogatás a Xiaomi belpiacos modelljein

A kínai piacra szánt modellek esetében a Xiaomi felfüggeszti a Google keretrendszer támogatását.

A Xiaomi lépése feltehetően reakció a Pentagon döntésére, amely alapján a cég tiltólistára került az amerikai befektetők körében. A korlátozás egyelőre csak annyiban merül ki, hogy amerikai cégek nem fektethetnek olyan vállaltokba, amelyek vélelmezhetően kapcsolatban állnak a kínai kormánnyal és hadsereggel, márpedig a Pentagon ezt vélelmezi a Xiaomiról, a Xiaomi pedig válaszképpen visszkézből beperelte az amerikai kormányt. Jelenleg itt tart a dolog.

Meg ott, hogy a gyártó felfüggesztette a Google Mobile Services támogatását a belpiacos modelleken. Februártól a kínai piacra szánt, GSM nélkül forgalomba hozott eszközökre nem lehet csak úgy letölteni az amerikai keresőóriás keretrendszerét és szolgáltatásait, ami itthon annyiban érdekes, már azon kívül, hogy hogyan alakul a világ két vezető gazdasági hatálmának viszonya, hogy a kínai webshopokból rendelt, kínai piacra szánt, de jellemzően jóval olcsóbb készülékekre igencsak körülményes lesz Google cuccokat varázsolni.

Xiaomi Mi 10 Ultra
Xiaomi Mi 10 Ultra

A korlátozás viszont csak a Kína-exkluzív modellekre vonatkozik, mint a Mi 10 Ultra, a Redmi K30 Ultra vagy a Redmi 10X széria, a nemzetközi modellvariánsokat nem érinti a változás. Harmadik fél által biztosított forrásból persze Kínában (és másutt) sem lesz lehetetlen valamilyen szinten integrálni a GMS-t, de a teljesértékű működés és kompatibilitás már nem lesz adott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés