Megadóztatná az sms-t és az emailt az EU

Az európai költségvetési bizottság vizsgálja Alain Lamassoure néppárti képviselő javaslatát az emailek és a mobiltelefonokon küldött szöveges üzenetek megadóztatásáról – írja a Reuters. A honatya minden sms-re körülbelül 1,5 eurócent (nagyjából 4 forint) és minden elküldött elektronikus levélre 0,00001 cent (nagyjából 0,0026 fillér) adót róna ki. „Ez szinte semmi, de a napi több milliárd üzenet így is hatalmas bevételt hozhat” – fogalmazott.

A befolyt összeg az EU költségvetését gyarapítaná. Jelenleg a közösség költségvetésének saját forrásai az importvámokból, valamint a tagországok áfabevételeinek és bruttó nemzeti jövedelemének (GNI) meghatározott részéből állnak össze. A 2007–2013-as költségvetési periódus vitájában azonban döntés született új források bevonásáról is. A lehetőségek közt felmerült egy EU-adó bevezetése és a repülőjegyek megadóztatása is. Lamassoure javaslata egy újabb opció.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Olaszországban korábban felvetődött az email- és sms-adó bevezetése, de a nemrég leköszönt kormány a tervet lesöpörte az asztalról. Lamassoure azonban optimista. „Az országok közti kommunikáció fellendült, ezért mindenki megértené, hogy az EU finanszírozásához szükséges pénzeknek az EU által teremtett előnyökből kell származnia” – mondja.

Azóta történt

  • SMS-sel a hallássérültekért

    Intelligens megoldás teszi lehetővé, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.

Hirdetés