Integrált 5G-vel jön 5 nm-es node-ra a Samsung Exynos 1080

A Samsung bejelentette a legújabb rendszerchipjét, amely az Exynos 1080-es jelzést viseli, és a vállalat saját 5 nm-es EUV node-ján készül, vélhetően az LPE verzión.

A friss fejlesztésben – a korábbi csúcsmodellnek számító Exynos 990-hez viszonyítva – megmarad a Samsung, DynamIQ koncepciót kiegészítő heterogén többmagos dizájnja, és nem változik a három processzorklaszter sem. Alapvetően nyolc darab 64 bites mag került a lapkába, de ezek közül egy darab nagy teljesítményű megoldás, három darab számít úgymond közepes opciónak, míg a maradék négy az energiahatékonyságot tartja szem előtt. Utóbbiak megegyeznek az ARM Cortex-A55-ös IP-kkel és 2 GHz-en üzemelnek. A közepes klaszter, valamint az egy szem magot használó erős klaszter ARM Cortex-A78-at veti be, rendre 2,6 és 2,8 GHz-es órajellel. Természetesen mindegyik mag az ARMv8.2-A utasítás-architektúra alapoz.

Hirdetés

Érdemes kiemelni, hogy a Samsung a múlt évben jelentette be, hogy nem fejlesztenek több egyedi processzormagot, ezért sincs már saját dizájn az új Exynosban. Ez egy logikus döntésnek számított, mivel ennek valós haszna aligha volt, miközben azért jelentős erőforrást felemésztett a cégen belül. Nem mellesleg a Cortex-A78 eleve nagyon erős konstrukció, ultramobil szintre nem valószínű, hogy érdemes gyorsabbat használni nála.

A 64 bites memóriabusszal rendelkező memóriavezérlő szinte változatlan a korábbi csúcslapkához képest, így megmarad az LPDDR5 szabvány támogatása, 2750 MHz effektív órajel mellett, de opcionálisan LPDDR4X-es memória is használható.

Az NPU (Neural Processing Unit) már menetrendszerűen része a rendszernek, a friss fejlesztés 5,7 TOPS teljesítményre képes, amivel nem számít élmenőnek, de a gyárilag beépített AI feladatokra valószínűleg bőven elég lesz, márpedig ennél tovább még nem igazán lehet nyújtózkodni Androidon.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G78 személyében, amelyet MP10-es konfigurációban tálal a Samsung, de az órajel egyelőre ismeretlen. A videók kódolását és dekódolását a beépített fixfunkciós blokk 4K-s felbontás mellett 60 Hz-es frissítésig tudja kezelni, ráadásul a modernebb, HEVC és VP9 formátumokon a 10 bit támogatása is elérhető. Az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 200 megapixeles kamerákat kezeli, amelyekből mehet egy az előlapra és a hátlapra is. Kétkamerás felvételnél a felbontás 32-32 megapixelre csökken. Mindemellett az IEEE 802.11ax-es Wi-Fit és Bluetooth 5.2-t is támogató Exynos 1080-nak integrált 5G-s modeme van, ami 5,1 Gbps-os letöltési tempót is lehetővé tehet.

Lényeges változás érte még a kijelzőmotort, ami a tipikusan elterjedt kijelzőfelbontásokon nagyobb frissítési frekvenciát is támogat a korábbi csúcsmodellhez képest. Full HD esetében így elérhető a 144 Hz, de WQHD mellett sem hangzik rosszul a 90 Hz-es maximum.

A Samsung Exynos 1080 névre keresztelt rendszerchip, várhatóan a következő év elején tűnik majd fel az új okostelefonokban.

Azóta történt

Hirdetés