i8910 blog: második rész

Mindenek előtt elnézést szeretnék kérni, amiért a Samsung i8910-et bemutató blog legújabb része ilyen sokáig csúszott. Egyelőre sajnos nem kaptuk meg a legfrissebb szoftvert a készülékre, ezért sok felmerülő kérdésre - gyorsult-e a videófelvétel stb. - még nem tudok válaszolni. Elvileg a héten már mehetünk a legújabb SW-ért, addig is nézzük, hogy szoftveres téren mit nyújt az i8910.

Az operációs rendszer ugyebár a Symbian Series 60 érintésérzékeny változata, 5-ös release, tehát az, ami a Nokia 5800-n fut és majd az N97-re is rá fog kerülni. A készülék sebessége megítélésem szerint sokkal jobb, mint az 5800-é, egyelőre feleslegesnek érzem összehasonlító videó publikálását, mivel a végleges szoftver eljöveteléig még sok dolog változhat, remélhetőleg fog is, pozitív irányba - de hangsúlyozom, az i8910 jelenlegi állapotában is utcahosszal veri az 5800-t sebesség szempontjából.

Samsung i8910 screenshot Samsung i8910 screenshot

Szoftverekkel nagyon jól állunk. A készenléti képernyőn a Symbianos gyorstárcsázó sor mellett használhatunk Widgeteket is, az 5800-n meglévő képes gyorstárcsázó menüsor viszont hiányzik a készülékből. Nem kell kétségbe esni, van helyette egy teljes képernyő a telefonkönyvnek, amit a készenléti képernyő jobbra történő "eltolásával" hozhatunk elő. Ide szépen bepakolhatjuk ismerőseink fotóit, majd úgy lapozhatunk köztük, mintha egy könyvvel tennénk ugyanezt. Nagyon érdekes, hogy nem maga a kép lesz a "link" a tárcsázáshoz, egyénileg megadhatunk négyzeteket, amikre kattintva történik meg a hívás. Ebből következik, hogy egy képre több ilyen tárcsázónégyzetet is elhelyezhetünk, ha tehát van egy képünk, melyen az összes ismerősünk egyszerre szerepel, megcsinálhatjuk, hogy mindegyikük arca gyorstárcsázó felületté váljon. Ez mondjuk elég hülyén fog kinézni, lévén a területet vastag fehér csíkok határolják, plusz alul megjelenik az illető neve is - melyet a szoftver a telefonkönyvből szed ki.

Samsung i8910 screenshot Samsung i8910 screenshot

Térjünk át a készülékre telepített alkalmazásokra, melyekből nincs hiány. Az Office mappában számológépet, ébresztőórát, mértékegység- és valutakonvertert, jegyzettömböt, naptárat, névjegykártya és szövegdigitalizáló alkalmazást, szótárat, fájlböngészőt, ZIP-et, a QuickOffice irodai programcsomag teljes verziós változatát és az Adobe PDF olvasóját találjuk. Ha átmegyünk az Applications mappába, elsőként a Communities névre hallgató social-networking oldalas programot találjuk, melyből a Facebook mellett a Picasát, a Flickrt, a Photobucketet, a Friendstert és a MySpace-t is elérhetjük. A második ikonnal a párosított WiFi AP-k listájához érkezünk (hasznos), majd jön a játékok mappája, melyben az Asphalt 4 árválkodik. Van továbbá Podcast kezelőnk, intelligens keresőnk - mely a készüléken tárolt fájlok között és az interneten egyaránt tud kutakodni -, valamint a RoadSync nevű alkalmazásunk, mely direct push szinkronizációt és a vállalati PIM adatok elérését teszi lehetővé Microsoft Exchange-en vagy ActiveSync-en keresztül.

Samsung i8910 screenshot Samsung i8910 screenshot

A negyedik érdekes mappa a Tools, innen érjük el a hívásnaplót, a Bluetooth-t, a vezeték nélküli nyomtatást segító alkalmazást, az IM nevű chat-kliens, a hangpostafiókot, a gyorstárcsázót, a pozíciónkat megmutató GPS alkalmazást, az iránytűt (!), valamint a készülékkezelőt, a súgót és a névjegyet. Az érdekesség kedvéért álljon itt egy képernyőfotó az RnD Tools mappáról, mely a nálam lévő prototípuson megtalálható, a boltok polcain lévő gépekről viszont hiányozni fog: ebben mindenféle hálózati és a készülék működésével kapcsolatos tesztprogram szerepel, némelyikkel sikerült lefagyasztanom a masinát, szóval mélyebben nem mentem bele a próbálkozásba.

Samsung i8910 screenshot Samsung i8910 screenshot

Ennyi volt mára, a következő résszel még a héten jelentkezem. Terveim szerint a szövegbevitelről, a böngészésről, a telefonálásról, a kezelhetőségről és a multimédiás tulajdonságokról lesz szó, plusz igyekszem majd megválaszolni az e bloghoz tartozó fórumtémában feltett kérdéseket is. Remélhetőleg a hét vége felé már egy videót is tartalmazó bejegyzéssel is kedveskedhetek, melyben az új szoftver sebességét fogom bemutatni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés