Hirdetés

Bada blog: A bada és az NFC története

A legfrissebb badás mobil egy teljesen új szabványt hozott el a rendszerbe, a Wave 578 névre keresztelt modell ugyanis NFC-támogatással érkezett. A három betű egy rövid hatótávolságú szabványt rejt, segítségével az adatkommunikáción kívül pedig akár fizetni is lehet. Nemrég mi is testközelbe kerültünk az NFC-vel, a tapasztalatainkat meg is osztottuk egy cikk formájában, további információért pedig ajánlom az ide vágó alapozónkat. A mai bejegyzésben megnézzük, hogy mit kezdhetünk a Wave 578-ban rejlő chippel.

Bár egy adatkommunikációs szabványról van szó, a funkció kalibrálását érdekes módon nem oldhatjuk meg a beállítások menü megfelelő pontjában, hanem egy, külön erre a célra készült alkalmazásban eshetünk neki. A programocska főoldala nagyon egyszerű, mindössze három funkciót tartalmaz: az NFC ki- és bekapcsolása, tag készítése és előzmények; fizetni viszont nem tudunk a Wave 578 segítségével. Bekapcsolás után nagyon egyszerű a használat, mindössze annyit kell tennünk, hogy a gépet pár centiméterre visszük a szintén NFC-képes célponttól, a reakció pedig automatikus lesz. Mi sajnos a szerkesztőségben nem tudtuk kipróbálni a dolgot, de a Szigeten tapasztaltak alapján nagyon olajozottan működik a rendszer.

A másik érdekes funkció az úgynevezett NFC tagek létrehozása. Segítségével az erre alkalmas készülékekhez és címkékhez bizonyos funkciókat rendelhetünk, amelyek automatikusan aktiválódnak, amint a szenzor érzékeli őket. A telefon a következőket támogatja:

  • bookmark tag - könyvjelzőket párosíthatunk a címkékhez, amelyek érzékelés esetén a beépített böngészőben nyílnak meg.
  • contact tag - a címkékhez névjegyeket rendelhetünk, érzékelés esetén pedig felhívhatjuk őket, vagy akár üzenetet is küldhetünk a megfelelő számra.
  • memo tag - jegyzetek párosítása esetén a megfelelő iromány jelenik meg a telefon képernyőjén.
  • profile tag - érzékelés esetén a telefon automatikusan profilt vált, segítségével például néma módba is kapcsolhatjuk a masinát.
  • Bluetooth tag - segítségével mindenféle kalibrálás nélkül csatlakozhatunk a már párosított Bluetooth-eszközökhöz.
  • WiFi tag - a funkció a WiFi-hálózatokra történő csatlakozást segíti.

Bár egyelőre még nagyon kevés a rövid hatótávolságú szabványt támogató eszközök száma, a jövőben viszont egészen komoly kínálattal számolhatunk. Rengeteg gyártó készül ugyanis NFC-képes telefonokkal és kiegészítőkkel, ekkor pedig nagyon jól jöhet a Wave 578-ban található modul. Jelenleg viszont a legtöbb háztartásban sajnos kihasználatlanul marad az amúgy igen jópofa képesség.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények