Hirdetés

Apple blog: iHealth BP3 - iVér, iNyomás

Anyósoméknál van a dohányzóasztalon egy rendszeresített vérnyomásmérő, megebédelünk igen gazdagon, aztán persze mindenkinek nagyon kellemes a pulzusa. Most viszont a Starking küldött egy iHealth BP3 nevű cuccot, ami alapvetően ugyanerre jó, azzal a különbséggel, hogy a szoftveres megtámogatásnak hála még be is paráztat, de úgy rendesen. Fel is ment a vérnyomásom.

Az eszköz egy tervezés során félbehagyott bukósisak, és a Galaxis Útikalauzból ismert Marvin fejének különös egyvelege. Gömbölyű, fehér, és pont bele tud ülni a kivágott részre egy iPod, egy iPad, vagy akár egy iPhone. A gömbön két csatlakozó van, az egyik egy USB kábelt igényel, ezzel tudjuk tölteni a beépített akkumulátort, a másik pedig megy a vérnyomásmérő párnát köti össze a motyóval. A dokkolt készülék előtt egy gomb árválkodik, amely piros, illetve zöld fénnyel ég, olykor pedig villog. Ez jelzi a telep töltöttségét, ha minden patent, akkor zöld. Ha pirosba hajlik, akkor nem hajlandó működni, mert nincs elég naftája ahhoz, hogy felpumpálja a karunkra tett szíjat.

Ahhoz, hogy az egészet működtessük, az App Store-ból le kell tölteni az iHelath programot, amely mindenféle nyelven elérhető, magyar verzió nincs. Sebaj, egy ilyen izé nem bír túlságosan blikfangos nyelvezettel, úgyhogy bárki el tud vele boldogulni. Indítás után vagy egyből nekiállunk mérni (Start gomb), vagy lapozunk egyet és létrehozhatunk felhasználókat, ha a családban többen is használnánk a készséget. Én persze rögtön felvettem magam, aztán nagy lelkesen hazavittem az egész motyót, hogy majd este tévézünk nagy lelki nyugalomban és reklámszünetben szépen csekkolunk vérnyomást. Aha, persze...

A szíjat könyék fölé kell fixálni, kezet előrenyújtani, tenyérrel felfelé, s olyan magasan pihentetni, ahol a szívünk van. Ez az alapfelállás, aztán jöhet a start megnyomása és a kis izé elemi erővel pumpálja a szíjat, miközben egy grafikonon EKG-görbét láthatunk, egy szív pedig a pulzusunkkal egyszerre villog a jobb felső sarokban. Egy perc az egész, aztán kiengedi a levegőt a gép, és láthatjuk a végeredményt, amitől egyből hanyatt is dobtam magam, 142/95, pulzus 102, ez mi? Ráfabrikáltam a menyasszonyomra is a készséget, neki 136/88 volt az eredménye, 98-as pulzussal, bár ezt már nem véres piros színnel jelölte a szoftver, csak sárgával. A szerkesztőségi verseny dr. Kind nyerte 125/83-mal és 72-es pulzussal, ezt már zölddel jutalmazta a rendszer. Persze kis utánaolvasással kiderült, hogy az egzakthoz közeli eredmény három próbálkozás átlagából számolható, a mérések között 2-3 perces szünetet érdemes tartani. Ráadásul a szoftver képes is átlagot kalkulálni, úgyhogy nem kell papír-ceruza a művelethez.

Amitől több, mint egy átlagos hasonló gép, hogy van history, visszanézhetjük a korábbi eredményeket, rajzol róla grafikont is a rendszer, illetve több felhasználót is tud monitorozni. Az eredményeket megoszthatjuk Facebookon(!), Twitteren és e-mail formájában, ennek kevés értelmét láttam, pláne, hogy emészthetetlen adathalmot küld ki a rendszer a közösségi oldalra, amit az sem tud értelmezni, aki publikálta. Nyilván nem tisztem megítélni azt, hogy mennyire hiteles a masina. Az biztos, hogy nekem még életemben nem volt ilyen magas a mért vérnyomásom, s lehet, hogy nem a kütyüvel van gond, hanem velem, hiszen Dr. Kind például kifejezetten kedvező értékeket produkált. Az is biztos, hogy a feltöltött gép 10-15 mérést vidáman letol, és a próbálgatások legvégén nekem is sikerült olyan eredményt hoznom, amitől nem éreztem azt, hogy órákon belül halott leszek.

A termék ára 26 900 forint, a részletes adatlap itt található.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple