App Store: Havi kétszázmillió dolláros forgalom

Az App Store kezdetben inkább csak a népszerűségi mutatóval tudott kápráztatni, mostanra azonban stabil bevételi forrást is jelent az Apple és a szoftvergyártók számára. Az online piactér körülbelül 65.000-es katalógusából eddig több több mint 1,5 milliárd alkalommal töltöttek le alkalmazásokat. Az AdMob friss elemzése szerint az App Store jelenleg havi szinten körülbelül 200 millió dolláros pénzforgalmat jelent, mely egy évre vetítve 2,4 milliárd dollár körül állhat meg. Ebből persze még lejönnek a járulékos költségek és adók, de a haszon 30 százaléka így is az Apple kezében mard, mely többé nem tekinthető aprópénznek.

A piackutató elemzése szerint az Apple online alkalmazásboltját felkereső 26,4 millió iPhone és 18,6 millió iPod Touch felhasználói tábora eltérő letöltési szokással rendelkezik. Míg az iPhone tulajdonosok átlagosan havi 10,2 alkalmazást töltenek le, melyből 2,6 a pénzért megvásárolt tartalom, addig az iPod Touch felhasználói 18,4 alkalmazással bővítik készülékük havonta, ám ebből mindössze 2 fizetős tartalom. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az iPhone felhasználók fele, illetve az iPod Touch felhasználók 40 százaléka vásárol havonta legalább egy új alkalmazást.

A Google által üzemeltetett Android Marketplace egyelőre nem tud ilyen fényes sikerről beszámolni, hiszen a 3 milliós Android felhasználó havonta átlagosan ugyan 9,1 alkalmazást tölt le, ebből azonban csak egyért adnak ki pénzt. Más szemszögből nézve ez azt jelenti, hogy az Android modellek felhasználóinak mindössze 19 százaléka vásárol havi szinten legalább egy új alkalmazást, mely révén a Google online piacterének forgalma éves szinten körülbelül 60 millió dollár körül alakulhat. A tizenötször kisebb Android felhasználói tábor tehát negyvenszer kisebb pénzforgalmat jelent a gyakorlatban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Remek negyedévet zárt az Apple

    A kisebbik dél-koreai gyártóhoz hasonlóan az iPhone gyártója is rendkívül erős negyedévet zárt.

  • Az App Store nem jelent nagy hasznot

    Az Apple online alkalmazásboltja nem jelent túl nagy közvetlen hasznot, ám a mobilos reklámok és a telefonok iránti kereslet-növekedés miatt mindenképp megéri.

Hirdetés