A Kirin 810 az első 7 nm-es, középkategóriás SoC

A Nova 5-tel együtt debütált az új HiSilicon lapkakészlet, amivel a Huawei vált az első gyártóvá két 7 nm-es SoC-vel.

Az amerikai feketelista és a hó végi kínai-amerikai tárgyalások árnyékában sem hagyott alább a Huawei fogyasztói üzletágának tevékenysége: a gyártó hazai piacán három Nova 5 is bemutatkozott (ezekről külön hírben számolunk be), a középső, utótag nélküli darabbal pedig új HiSilicon SoC érkezett. A középkategóriában eddig a Kirin 710-nek kellett lefednie az alsóbb és a felsőbb szegmenseket, és ez található a Nova 5i-ben is, a Nova 5 azonban a lényegesebben fejlettebb Kirin 810-et kínálja, méghozzá 7 nm-es alapokon, a TSMC jóvoltából.

Az SoC két 2,27 GHz-es Cortex-A76 és hat 1,88 GHz-es Cortex-A55 processzormagot vet be, 162%-os előrelépést ígérve az előddel szemben és 11/13%-os előnyt hozva a 8 nm-es Snapdragon 730 egy és többszálas teljesítményével szemben Geekbenchben. GFXBenchben a Mali-G52MP6 grafikus gyorsító villant meg, 44/16%-os előrelépést hozva a Qualcomm lapkával összevetve a Manhattan és T-Rex 3D tesztekben. Ez természetesen a Kirin 710 pontszámait is jócskán túlszárnyalja. Az új, Da Vinci architektúrára épülő NPU az AI Benchmarkban 32280 pontot gurított, azaz többet, mint a Snapdragon 855 és a Helio P90.

A Nova 5 az első telefon a Kirin 810-zel
A Nova 5 az első telefon a Kirin 810-zel

A kapcsolódó mesterséges intelligencia és gépi tanulási szolgáltatások (HiAI 2.0, Gaming+) a rendszer és a játékok működését is gyorsítják, az új IVP és ISP chip pedig a képfeldogozás oldaláról erősít, fejlettebb RAW képfeldolgozással és fehéregyensúly kalkulációval, illetve előnyösebb éjjeli eredményekkel. A dual VoLTE funkció is támogatott. Mivel a Huawei aláhúzta: akár Androiddal, akár saját rendszerével, de marad a mobilpiacon, a közeljövőben várhatóan több felső-középkategóriás készülékben is feltűnik a valóban fejlett és várhatóan visszafogott fogyasztású Kirin 810. Nemzetközi forgalomban talán a Nova 5 Kínán kívüli variációja lesz az első, de közeleg a Mate 30 família bemutatója is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés