Az SMS harmincadik születésnapján is az RCS a téma

A Google azzal ünnepli, hogy bevezeti a végpontok közti titkosítást az RCS-t használó csoportbeszélgetésekben.

1992. december 3-án küldték el a világ első SMS-ét, melyben boldog karácsonyt kívánt a Neil Papworth mérnök Richard Jarvisnak, a Vodafone akkori igazgatójának. Azóta az Orbitel 901 típusú készülék, melyre az üzenet érkezett rég elavult, az SMS protokoll viszont életben maradt úgy is, hogy 2018 óta csökkenő tendenciát mutat használata szemben az internetes azonnali üzenetküldőkkel, mint a WhatsApp, iMessage, Viber vagy épp a Facebook Messenger.

A bétában részt vevők már használhatják a végpontok közötti titkosítást csoportbeszélgetésekben is.
A bétában részt vevők már használhatják a végpontok közötti titkosítást csoportbeszélgetésekben is. (forrás: Google) [+]

A Google saját RCS-alapú üzenetküldője — vagyis az éppen legújabb üzenetküldője, amit egyelőre nem nyírtak ki —, a Messages by Google az évforduló alkalmából két új funkcióval bővül. Egy: ezentúl végpontok közötti titkosítással lehet csoportbeszélgetéseket is létrehozni majd — kérdés, hogy ez miért nem volt alap —, kettő: ezentúl bármilyen emotikonnal lehet reagálni egy üzenetre. A végpontok közti titkosítás egyelőre a béta program résztvevői számára elérhető.

Ezentúl bármilyen emotikonnal lehet reagálni, nem csak az alapból megadott öttel.
Ezentúl bármilyen emotikonnal lehet reagálni, nem csak az alapból megadott öttel. (forrás: Google) [+]

Emellett természetesen megragadta a Google az alkalmat arra, hogy az RCS-t hirdesse és megemlítse, az Apple nem hajlandó implementálni az üzenetküldő protokollt. A Google az elmúlt hónapokban kezdett a #GetTheMessage kampányba, melyben a létező összes platformon ostromolják az Apple-t, amiért az az SMS és az iMessage mellé nem építi be rendszerébe az RCS támogatását. Az Apple hajthatatlan az ügyben, vélhetően részben azért is, mert a szóban forgó RCS bár a GSMA szabványai szerint készült, a használt protokoll a Google saját fejlesztése, a keresőóriás nem hajlandó azt nyílt forráskódúvá tenni, a hátteret pedig a Google Jibe platform szolgáltatja, vagyis mondhatni, minden elküldött üzenet keresztül fut a Google szerverein .

Azóta történt

Előzmények

  • Új, internetalapú üzenetküldő szolgáltatás indul a Magyar Telekomnál

    A Deutsche Telekom március folyamán bevezeti az RCS (Rich Communication Services) szolgáltatását a Magyar Telekom lakossági és üzleti előfizetői számára is.

Hirdetés