2023-tól kivezeti a 32 bites ISA-ját az ARM

Paul Williamson, az ARM alelnöke egy friss blogbejegyzésben írt a cég jövőt érintő terveiről. A már bejelentett Cortex-A78 és Cortex-X1 már ismert, és ezek lassacskán belopakodnak az ultramobil piacra tervezett lapkákba, de már készül a Matterhorn és a Makalu kódnevű mag is.

Először a Matterhorn fog érkezni, ami bevezeti a Memory Tagging Extension (MTE) szolgáltatást, ami a mostani lehetőségeknél hatékonyabban képes detektálni memória biztonságának megsértését, így erősítheti a biztonsági résekkel szembeni ellenálló képességet. A Matterhorn generáció várhatóan 2021-2022-ben lesz elérhető a partnerek fejlesztéseiben.


(forrás: ARM) [+]

Ezt követi majd a Makalu kódnevű fejlesztés, ami eldobja majd az ARM 32 bites ISA-ját, vagyis ez már csak 64 bites utasításarchitektúrát kínál. Ez azt jelenti, hogy a már megírt 32 bites alkalmazások futtatására képtelen lesz a rendszer. Tekintve, hogy a Makalu leginkább a 2023-as chipdizájnoknak lehet csak része, a fejlesztőknek nagyjából két évük van arra, hogy portolják az alkalmazásaikat a modernebb ISA-ra. Fontos, hogy ez 2022-től kezdve érinti az összes érkező Cortex-A szériás IP-t, tehát lényeges tényező felkészülni a váltásra.

Az ARM alelnöke a teljesítményről nagyon részletesen nem beszélt, de nagy általánosságban leírta, hogy a Makalu IP akár 30%-kal is gyorsabb lehet a Cortex-A78-nál. Ez az információ persze majd a pontos adatok birtokában lesz jól értelmezhető.

Hirdetés