Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Nem igazán értek a NAS-okhoz, így inkább segítséget kérnék.

    IP alapú biztonsági megfigyelő kamerarendszer építésén gondolkodom és elborzasztott, hogy mennyibe kerülnek, avagy árukhoz képest mennyire korlátozott teljesítményűek az e célra árusított, lényegében NAS szerepet ellátó NVR-ek (Network Video Recorder, ami lényegében csak HDD-re menti a kamerából TCP/IP protokollon át érkező H264/MPEG4 video stream-et és esetleg ad egy fapados grafikus felület egy monitorra a kamerák konfiguráláshoz, a felvételek visszajátszáshoz, stb). Aztán tovább olvasgattam és rájöttem, hogy okosak ezek a kamerák és tudnak közvetlenül hálózati meghajtóra vagy FPT szerverre rögzíteni, így szabadon választhatom meg a NAS-om (az egyszeri konfigurálást pedig végezhetem hálózaton át kameránként egyesével, de 4-8 kamerával talán elbírok).

    A sávszélesség igény a gyártói leírás alapján maximum 16Mbps kameránként, ami konfigurálható akár sokkal kisebbre is, de látatlanban nem tudom megítélni, hogy meddig érdemes vele elmenni (hol van az a pont, ahol már csak pazarolja a tárhelyet, de picit sem javul a képminőség), így durva becslésben 10Mbps-t saccolnék egy kamerának, amiből legfeljebb 6-ot, 8-at telepítenék (és 3-al, 4-el kezdenék).

    Ez lenne tehát a NAS terhelése: kb. 6 szálon, egyenként kb. 10Mbps adatfolyam folyamatos, szimultán mentése NFS vagy SMB hálózati meghajtóra, esetleg FTP tárhelyre.

    Ebből úgy saccolom, hogy egy 100Mbps hálózati csatlakozóval és 1 db gyors HDD-vel is meglenne a cucc (szoftveres RAID-0 nélkül). A kérdés tehát szerintem inkább a CPU teljesítmény, hogy melyik tudja ezt kiszolgálni. Szinte bármelyik értelmes gyártó újabb fajta NAS készüléke elég lesz, vagy esetleg nem is érdekes ezzel erőlködnöm, ha költséghatékonyság a cél, hanem építsek kis miniATX háziszervert egy "cipősdobozba" Intel CPU-val (használt alkatrészekből)?

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák