Hirdetés

2015. október 10., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-03-13 00:40:30

Mobilarena

A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15551) Rick4 válasza Aidan85 (#15549) üzenetére


Rick4
(PH! nagyúr)

Lehet bekaptak egy synolockert? :D

A probléma Te magad vagy: ebben az évben is mindent úgy csináltál mint eddig, mégis végig más eredményekben reménykedtél.

(#15552) citkar válasza giorgio (#15548) üzenetére


citkar
(őstag)

Gondoltam két külön kezelendő HDD-re is, mindig USB-n másolni mindkettőre, de macerás (mert asztali vagy hordozható gépen nem tárolnám az adatokat). Ha nem drágán találok NAS-t (20 ezer beleférne) egyszerűbb lenne, ha egyszerre másolhatnám mindkét HDD-re a dolgokat. Hosszú távon egyszerűbbnek tűnik egy két fiókos NAS és a HDD-k is biztos helyen lesznek, nem az asztalfiókban vagy polcon, mint két USB rack esetében.

Vagy a backup alatt nem is tudom mit értettél, ha az adatokat nem tárolom (csak a rendezés erejéig) számítógépen, lehet van valami, amire nem gondoltam. Egy 1 lemezes NAS és egy USB rack?

[ Szerkesztve ]

csoki ramm csoki rammm

(#15553) Pékmester


Pékmester
(lelkes újonc)

Sziasztok!
Kb 70-80 ezer forintot szánnék NAS-ra, de teljesen kezdő vagyok a témában. Fő felhasználás természetesen az adatmentés és hálózaton belüli megosztás, de fontos lenne a jól használható torrent kliens is.
Melyik gyártót ajánljátok?

(#15554) giorgio válasza citkar (#15552) üzenetére


giorgio
(PH! addikt)
LOGOUT blog

veszel egy NAS-t, raksz bele egy HDD-t és használod, hetente egyszer-kétszer rádugsz egy USB winyót és csinálsz biztonsági mentést a nem pótolható adatokról, vagy akár az egészről. a Syno tud pl. incremental backupot is csinálni, tehát csak a változásokat írja fel, nem 0-ról kezdi az egészet, plusz be lehet állítani neki taskokat, amik időzítve, vagy kattintásra lefutnak.

Nature will rise against you!

(#15555) papabahama


papabahama
(újonc)

Sziasztok!

Vettem egy ZYXEL 320S NAS-t és beleraktam egy 500 gb-os hdd-t.
UTP kábelen keresztül gigabites portra csatlakozva a notebookot és a nast is, 50 gb adatot kb 1 óra alatt másolt át. Kérdésem, hogy ez a sebesség normálisnak mondható? Az előre gyárilag meghatározott mappák (video, photo, public stb) közül véletlenül a publicba másoltam 50 gb fotót. Épp ezért kliensprogrammal nem tudom albumként nézegetni a képeket. Áthelyezni windows alól nem tudom, csak rendkívül lassan (600kb / sec).
Van-e valami ötlet, hogyan tudnám a public mappából a photo mappába GYORSAN áthelyezni 50 gb adatot? Köszi a választ! :R

(#15556) MaCS_70 válasza Dave™ (#15254) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

No, ez a pendrive wear leveling egy érdekes kérdés.
Elég sokat bújtam a netet emiatt, és ilyeneket találtam: Minden pendrive tudja a wear levelinget

Innentől fogva meg vagyok lőve. Konkrétan a Corsair Voyager és Survivor sorozatnál találtam konkrét gyártói adatot arra, hogy van wear leveling a pendrive-on, de maga a Corsair írja, hogy az, hogy aktív vagy statikus-e, mindik a vakszerencse kérdése -- mikor milyen kontrollert kapnak, de szerintük szinte mindegy. Ez már csak azért is elég furcsa, mert abban viszont minden egyéb forrás egyetért, hogy a statikus sokkal jobb élettartam szempontjából (viszont több erőforrást igényel).

Az egésznek az OMV szempontjából van jelentősége, mivel pendrive-ról futtatnám. Na, erre több helyen írják, hogy pendrive-ról aztán ne, mert wear leveling híján tönkrevágja pillanatok alatt, viszont azt is sok helyen olvasta, hogy ez már régen hülyeség, mivel a mai pendrive-ok már eleve wear levelingesek, de lehetőleg használjunk statkusat.

Szóval gondban vagyok. :F

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15557) Rick4 válasza papabahama (#15555) üzenetére


Rick4
(PH! nagyúr)

Nem tudom működik-e, csak egy próba erejéig tipp:
A photo-t átnevezed photo2-nek, majd a public mappát átnevezed photo-nak. Innetől a képek a photo mappában lesznek. Ha ez megvan, a photo2-t átnevezed public-nak, és máris megvan minden. Talán szerencséd lesz, és megoldható így. Majd ne felejtsd el a mappa jogokat átállítani, mert ugye a public az public, tehát simán lehet nyitottabb hozzáférése. :U

A probléma Te magad vagy: ebben az évben is mindent úgy csináltál mint eddig, mégis végig más eredményekben reménykedtél.

(#15558) papabahama válasza Rick4 (#15557) üzenetére


papabahama
(újonc)

Köszi a választ, sajnos nem tudom az általa létrehozott 5 szabványmappát átnevezni és törölni sem :(

(#15559) Dave™ válasza MaCS_70 (#15556) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Ez eddig is tudott volt, csak a felhasználás módja miatt a sokkal olcsóbb és egyszerűbb dinamikust tudják a legtöbb esetben, a statikus inkább az SSD-k sajátossága. Van pár kivétel a pendrive-ok között is, de pont ez a gond, hogy nem fog kiderülni mi van belül.

Az OMV-nél az a gond, hogy a dinamikus wear leveling csak a változó cellákat "forgatja", nem az összes blokkot, és mivel OMV-nél a nagy része statikus adat, csak a swap meg hasonlók nem, ezért a maradék kisebb területet sokkal gyorsabban elhasználja, mint a statikussal tenné.

Tehát eddig sem a wear leveling hiánya volt a gond pendrive-nál, hanem a statikus wear leveling hiánya. És nem urban legend, ki fogja nyírni belátható időn belül. A rekord egy év körül szokott lenni fórumos tapasztalatok alapján. Van már egy olyan plugin egyébként, amivel minimalizálhatóak a dinamikusan változó adatok, ezzel be lehet vállalni, de sokkal jobb diszkre vagy egy mini SSD-re telepíteni.

(#15560) MaCS_70 válasza Dave™ (#15559) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Köszönöm, így már tiszta a helyzet.
Az USB-s eszközben mint rendszereszközben ugye a SATÁ-k korlátozott száma a vonzó.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15561) Dave™ válasza MaCS_70 (#15560) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Egyrészt teheted USB-s dobozba is a HDD-t, az nem probléma, másrészt meg a HDD-t is használhatod adattárolásra is a rendszerpartíció mellett, igaz ez utóbbi esetben telepítés után gparted-del át kell méretezni a patrtíciókat, de ehhez van leírás, nem bonyolult. Nekem így van jelenleg megoldva, két adat HDD mellett van egy 2,5"-es (keveset fogyaszt) rendszer HDD, aminek a nagy része szintén adat, oda mennek a letöltések.

(#15562) MaCS_70 válasza Dave™ (#15561) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Köszönöm, akkor így lesz nálam is -- csak olyan elegáns megoldásnak tűnt a pendrive-os rendszer.
Tehát felteszem az OMV-t, és még a lemezbeállítások esetén particionálok.

A hardver már megvan, csak éppen az ország túlvégén -- egy hét múlva esem neki.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15563) Dave™ válasza MaCS_70 (#15562) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Nem, felteszed az OMV-t, és utólag csinálsz egy gparted pendrive-ot (teljesen független az OMV telepítéstől), arról bootolsz, és azzal tudod átméretezni, majd új partíciót csinálva már látszódni fog OMV alatt is. Keress rá, van részletes leírás a folyamatról.

(#15564) MaCS_70 válasza Dave™ (#15563) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Erre gondoltam én is, csak hülyén írtam. Helyesen: még az OMV-s lemezbeállítások ELŐTT particionálok a Gparteddel. Legalábbis így logikus -- márhogy az, hogy azelőtt csinálok adatpartíciót az OMV drive-on, hogy az OMV-t elkezdeném idomítani a lemezek használatára.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15565) forest_ns


forest_ns
(tag)

Sziasztok!

Szeretnék végre valamit, amivel lehetne torrentezni, működne a fájlmegosztás/streamelés laptop, PC és TV (Samsung) közt, lehetőleg wifin, kábellel max a tv-hez kötném.
Tárhelyből nem kellene nagy, egy tera elegendő lenne.
Sajnos elég laikus vagyok a témában, így némi magyarázatot is szívesen fogadnék, mit-miért?

Mit tudnátok ajánlani? Néztem a most akcióban levő Asus mini PC-t az Auchanban, az megfelelne?

(#15566) kabar válasza forest_ns (#15565) üzenetére


kabar
(fanatikus tag)

Biztosan lesznek majd még értelmesebb válaszok is, de nem biztos, hogy lesz olyan, aki egy komplett gyorstalpalót le fog körmölni itt a fájtárolás, letöltés, torrentezés, hardverigényei közötti különbséggel, valamint a mediastream és a szimpla hálózati megosztás+ hálózati lejátszók közötti hardveres és lehetőségbeli, kompatibilitásbeli különbségekkel. Egy pici utánaolvasást mindenképpen igényelne, akkor talán pontosabban is tudod megfogalmazni az igényeidet. A Wifi-s vs kábeles hálózatról meg már nem is beszélve.

Sex is like a bridge game. If you have a good hand, no partners are needed.

(#15567) forest_ns válasza kabar (#15566) üzenetére


forest_ns
(tag)

Nem is komplett leírásra gondoltam, hanem arra, hogy mekkora "bűvészkedést" igényel, mivel ha jól tudom semelyik rendszer nem plug-and-play.
A wifi-kábel dolgot sem misztifikálnám túl, mindössze arról van szó, hogy a tv és wifi egy helyen van, ezektől messze a PC, a laptop meg mozgásban.
Mindössze annyit szeretnék, hogy a letöltött dolgaimhoz mindennel hozzáférjek, lejátsszak.

(#15568) Dave™ válasza MaCS_70 (#15564) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Nem, mondom még egyszer, először OMV install, az MINDENKÉPPEN le fogja gyalulni a teljes lemezt, mert csak magát hajlandó megtűrni ott, UTÓLAG tudod csak gparted-del átméretezni a partíciókat és csinálni egy újat a maradék területre. Megpróbálhatod fordítva is, de nem fog sikerülni :)

(#15569) kabar válasza forest_ns (#15567) üzenetére


kabar
(fanatikus tag)

A bűvészkedés mértéke a ráfordított anyagi javaknak erősen a függvénye, de tényleg nem pillanatok kérdése. A NAS-nak mindenképpen kábelen kellene lógnia. Ha arról megy a filmlejátszás, akkor az a wifi függvénye, hogy mennyiben lesz akadásmentes (meg persze a codec, méret stb). Alapnak az NSA325-öt szokták errefelé ajánlani, ezalatt nem nagyon. Feljebb, kevesebb trükközéssel jár a synology vagy a Qnap, de jóval drágább. Az Asustor is lehet opció, de még nincsen vele annyi embernek tapasztalata. De ha veszel egyet, akkor rajtad keresztül szert tehetünk némi neműre.

[ Szerkesztve ]

Sex is like a bridge game. If you have a good hand, no partners are needed.

(#15570) citkar válasza giorgio (#15554) üzenetére


citkar
(őstag)

Aha, nem hangzik rosszul. Tudsz ajánlani ilyen Syno NAS-t?
A félreértés kedvéért: a bele tett HDD-t ext4 file rendszerrel kezeli, de az USB-n rádugottat tud NTFS-ben is tudja kezelni (mármint közvetlen a NAS-ra rádugotatt, mert, ha nem akkor nem kell a NAS-on USB számomra, de ez a változások alkalmával a különbséget lementő funkció tetszik, gondolom ehhez közvetlen a NAS-ra kell rádugni).

csoki ramm csoki rammm

(#15571) forest_ns válasza kabar (#15569) üzenetére


forest_ns
(tag)

Köszi, utánanézek ezeknek. A NAS-TV-net kábelezése nem probléma, azok lehetnek egy helyen, csak a laptop, PC kell hogy wifivel tudjon csatlakozni/másolni.

Szerk: az első hsz-ben említett (Asus EB1035-B0010 vagy hasonszőrű) mini pc-s dolog nem működhet ilyen módon?

[ Szerkesztve ]

(#15572) gbors válasza forest_ns (#15565) üzenetére


gbors
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Sztem olvasd el a topik-összefoglalót, és az alapján tegyél fel specifikusabb kérdéseket. A két kritikus pont az igényeidben a wifi és a torrent - az előbbi NAS-okban nem igazán jellemző (nem is praktikus), az utóbbi sokkal erőforrás-igényesebb (is lehet), mint a többi funkció.

Hey, Red... we're not gonna get away with this, are we?

(#15573) forest_ns válasza gbors (#15572) üzenetére


forest_ns
(tag)

Olvastam, de amit mondasz, nem tűnt ki ennyire. Viszont akkor számításba veszem.

(#15574) giorgio válasza citkar (#15570) üzenetére


giorgio
(PH! addikt)
LOGOUT blog

igen, közvetlenül a NAS-ra kell kötni, úgy kezel NTFS-t is és úgy megy a backup is. a legolcsóbb (részemről) ajánlott Syno a DS215j, két dologra nem jó otthoni felhasználónak, a nagy sávszélességű torrentezés és a videó transzkódolás, egyébként nincs baja. vagy QNAP 212P, a google szerint az is tud incremental backupot, a hardver kb. ugyanaz, a szoftver is hasonló elvileg, de én személy szerint még nem használtam.

Nature will rise against you!

(#15575) citkar válasza giorgio (#15574) üzenetére


citkar
(őstag)

Ennél olcsóbb nem adódna?:D
Láttam valahol 22 ezerért Synology 2 lemezes NAS-t, csak nem emlékszem a típusra pontosan...

[ Szerkesztve ]

csoki ramm csoki rammm

(#15576) kaciokos válasza giorgio (#15574) üzenetére


kaciokos
(senior tag)

Bocs, ha láma a kérdés, még csak most állok vásárlás előtt, és én is a DS215j-t nézegetem, szóval milyen video transzkódolást végez egy NAS?

(#15577) Patice válasza kaciokos (#15576) üzenetére


Patice
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Jobb esetben semmilyent. ;]

http://logout.hu/bejegyzes/patice/synology_nas_topik_1_hsz_otleteles.html

(#15578) giorgio válasza citkar (#15575) üzenetére


giorgio
(PH! addikt)
LOGOUT blog

ebből a két márkából nem (vagy ha van, akkor nem érdemes a régi hardverért annyi pénzt kiadni), alatta csak a ZyXel NSA325v2-t szoktuk ajánlani, de arról nem találtam infót, hogy tud-e incremental backupot. sajnos nem olcsó mulatság egy rendes NAS, én ezeket már nem is venném meg, mert ennyiért simán építesz erősebbet, ami nem igazán fogyaszt többet, kb. erről szól az utolsó 2-300 hsz. mondjuk 22-ért én még semmilyen új Syno NAS-t nem láttam, egylemezest se.

(#15576) kaciokos: mondjuk ha mobilra streamelsz videót, akkor le tudja konvertálni, hogy beleférjen a rendelkezésre álló sávszélességbe, ha a lejátszó nem támogatja az adott formátumot, akkor át tudja transzkódolni megfelelőre. hálózaton belül, értelmes lejátszóval nincs rá szükség.

[ Szerkesztve ]

Nature will rise against you!

(#15579) citkar válasza giorgio (#15578) üzenetére


citkar
(őstag)

Na majd nézelődöm. Köszi az infót.

csoki ramm csoki rammm

(#15580) Pékmester


Pékmester
(lelkes újonc)

Sziasztok!
Kb 70-80 ezer forintot szánnék NAS-ra, de teljesen kezdő vagyok a témában. Fő felhasználás természetesen az adatmentés és hálózaton belüli megosztás, de fontos lenne a jól használható torrent kliens is.
Melyik gyártót ajánljátok?

(#15581) Rick4 válasza Pékmester (#15580) üzenetére


Rick4
(PH! nagyúr)

Az én favoritom a BMH, vagyis by my hand. A legjobb ár- érték aránnyal rendelkező megoldás. ;)

A probléma Te magad vagy: ebben az évben is mindent úgy csináltál mint eddig, mégis végig más eredményekben reménykedtél.

(#15582) MaCS_70 válasza Dave™ (#15568) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

De hát ezt mondom én is!
Mindegy, kerüljön csak a kezeim közé az atomos alaplap, majd jól beszámolok a dolgok menetéről! :K :K :K

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15583) kaciokos válasza giorgio (#15578) üzenetére


kaciokos
(senior tag)

Köszi, ma is tanultam valamit. :)

(#15584) Upo


Upo
(őstag)
LOGOUT blog

Ha nekem megfelel a microatx is, akkor milyen alaplap javasolt költséghatékony nas építéshez? Tápom, házam van, a hangja nem téma, a spájzban lesz a helye a lekvárokkal átellenben. :P
Azért 4 natív sata jó lenne. Integrált cpu-st érdemes venni vagy jobb áron van a foglalatos? Esetleg 1155 foglalatú Pentium G procit tudok felszabadítani, underclock/undervolt-al jó lehet az is.

Másik, hogy OMV-hoz elég lenne egy 8GB SSD?

Lenovo A850, Dogee DG150 eladó: http://hardverapro.hu/tag/upo vagy privátban

(#15585) Dave™ válasza MaCS_70 (#15582) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Te azt írtad először partícionálsz, de az nem jó, utólag kell :) Olvasd el mire válaszoltam, meg hogy mit és világos lesz minden. De ha meglesz a leírás ott megvan lépésről lépésre.

(#15586) MaCS_70 válasza Dave™ (#15585) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Így azt nem értem, hogy hogyan állítok be használatra egy még nem létező partíciót? Az én logikám szerint a partíciónak előbb kell léteznie, mint ahogy azt birtokba venném.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15587) Upo válasza MaCS_70 (#15586) üzenetére


Upo
(őstag)
LOGOUT blog

Pont ez a lényeg. Lefoglalja az egész helyet. Utána odamész, összezsugorítod a gyári partíciót egy kisebbre, és akkor marad üres hely, oda hozod létre a nem létező partíciódat. Előre hiába csinálsz bármit mert úgyis töröl mindent ami már rajta van.

Nem tudom mi van a leírásban, én pendrive-ról szoktam bootolni egy live lubuntu-t, gparteddel zsugorítom a partíciót, ha kész akkor az üres helyre lehet partíciót/partíciókat létrehozni.

[ Szerkesztve ]

Lenovo A850, Dogee DG150 eladó: http://hardverapro.hu/tag/upo vagy privátban

(#15588) giorgio válasza Upo (#15587) üzenetére


giorgio
(PH! addikt)
LOGOUT blog

szerintem ő is arra utalt, hogy install után, de még a többi lemez konfigurálása előtt csinálja meg.

Nature will rise against you!

(#15589) MaCS_70 válasza Upo (#15587) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Vesszek meg, ha értem...
Nyilván a rendszerpartíció zsugorítása után hozom létre az adatpartíciót -- de azt csak azután tudom használatba venni, hogy létrehoztam! Vagy valahogy be kell állítanom a lemezkezelésben egy még még nem létező partíció vélelmezetten majd a jövőben létrejövő adatait? Én a beállításokban csak már létező helyre látok beállítási lehetőséget...

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15590) Upo válasza MaCS_70 (#15589) üzenetére


Upo
(őstag)
LOGOUT blog

Ezért én azt fogom csinálni, hogy veszek egy kis ssd-t az aprón boot-nak, és gond letudva. Most is volt pl. egy 30GB Kingspec SSD 3000-ért a hardveraprón, még jegelve fent is van, 3-4e forintot nekem ez simán megér. De régebben is láttam 8-16-os ssd-ket 1-2 ezrekért. Ha meg van az alaplapon msata foglalat akkor fillérekért vannak régi eee netbookokból bontott 4-8-as ssd-k is.

Lenovo A850, Dogee DG150 eladó: http://hardverapro.hu/tag/upo vagy privátban

(#15591) MaCS_70 válasza Upo (#15590) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Ezek engem valahogy elkerülnek, pedig egy hónapja keresek ilyen pici SSD-t a HTPC-be.

Az OMV-s épített NAS-nál a viszont csak három SATA-portom van, ezért vagy USB-n, vagy osztottan particionált HDD-n lesz a rendszer. Majd kialakul, egyelőre nem szövögetek konkrét terveket, mivel nem ismerem a rendszert, sőt, még az igények sem teljesen tiszták, mivel a páromnál akár fél TB-nyi felesleges anyag is lappanghat, ami ezért már módosítja a felállást.
Egyelőre dömping van régi 3,5-es HDD-kből, ha ezek elkezdenek kihalni, és még él az épített NAS, akkor majd átgondolom.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15592) Upo válasza MaCS_70 (#15591) üzenetére


Upo
(őstag)
LOGOUT blog

Figyelgetni kell, erről beszéltem pl. ami már elkelt. Ha kevés a sata port akkor rá lehet dugni egy usb-sata átalakítóra, akkor egy wear leveling-et biztos tudó "pendrive" lesz belőle.

Lenovo A850, Dogee DG150 eladó: http://hardverapro.hu/tag/upo vagy privátban

(#15593) Upo válasza MaCS_70 (#15589) üzenetére


Upo
(őstag)
LOGOUT blog

Most direkt leszedtem az OMV iso-t, vmware player alatt adtam neki 8GB helyet, feltelepítettem. Utána bootoltam a virtuális gépen egy ubuntu-t, gparted-el levettem 4 gigásra a partíciót. Utána csináltam a maradékra egy 4 gigás másik ext4 partíciót. Reboot OMV, a Tárolás/Fájlrendszerek alatt ott az új sda3 partíció. Rányomtam hogy csatolás, és ott a tárhely. :F

Létrehoztam egy SMB megosztást, simán engedi kiválasztani az új kötetet.

[ Szerkesztve ]

Lenovo A850, Dogee DG150 eladó: http://hardverapro.hu/tag/upo vagy privátban

(#15594) Dave™ válasza MaCS_70 (#15589) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Igen.

1. Telepíted az OMV-t, ő létre fog hozni néhány partíciót magának és az egész diszket lefoglalja.
2. Bebootolsz gparteddel, itt össze kell zsugorítani egy partíciót, illetve a sorrendet is változtatni kell, mert valamelyik partíciónak a meghajtó végén kell lennie az OMV lelkivilágának megfelelő működéshez, végül az üres területre csinálsz egy új, eddig nem létező partíciót.
3. Bootolsz rendesen OMV-vel, itt a rendszer ugyanazt fogja látni sorrend/darabszám szempontból mint előbb, neki ez jó, azzal nem foglalkozik hogy összenyomtál egy partíciót meg csináltál egy újat.
4. Az új adat partíciódra létre fogsz tudni hozni egy filerendszert, mert itt már látszódni fog, és használatba is tudod venni.

Ha így értetted akkor ok, ez a menete.

(#15595) MaCS_70 válasza Dave™ (#15594) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Dave, Upo: Szerintem végig ugyanarról beszéltünk. :D :DD :D

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15596) Upo válasza Dave™ (#15594) üzenetére


Upo
(őstag)
LOGOUT blog

Én nem cseréltem semmi sorrendet.

Eredetileg volt:
sda1: ~8 gigás boot partíció
sda2: extended partíció
ezen belül sda5: logikai meghajtó, a swap partíció ~400MB

Az sda1 van az elejétől, az sda2(sda5) a végén. Particionálás után az sda1 és a swap között lett üres hely, még a gparted-el csináltam rá egy ext4 partíciót, ezt elnevezte sda3-nak.
Nem kellett semmi sorrenddel variálni, simán bebootolt. Nem tudom melyik verzió, a ma délben letöltött current amd64 iso-t telepítettem. Mondjuk a boot partíció így is maradt az elején, a swap meg a végén, az új adatpartíció meg közöttük.

Lenovo A850, Dogee DG150 eladó: http://hardverapro.hu/tag/upo vagy privátban

(#15597) Dave™ válasza Upo (#15596) üzenetére


Dave™
(PH! kedvence)

Igen, emlékeim szerint a swapnak kell a végén lenni, de amikor én csináltam nem ott volt a gparted átméretezés után, ezért is tért ki rá a leírás, hogy azt át kell mozgatni a meghajtó végére. De ez régebben volt, azóta változhatott, vagy másként jutottunk el ugyanoda.

(#15598) hackeeeee


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Ó, most vettem észre, hogy pont ma megjelent a qnap nas-okra a 4.2-es firmware. :) Ha minden jól megy, akkor a hét végére végre megérkezik a TS-120.

Véleményem szubjektív.

(#15599) b.lajos


b.lajos
(kvázi-tag)

Sziasztok!

Nas vásárlását tervezem, laikusként elsőre egy kész "dobozt" keresek és bármennyit keresek, kutatok valahogy mindig a DS215J marad célpontnak. Fő profil a fájl megosztás lenne, viszont az itt olvasottak alapján a Digi 200-as net sok lesz neki.Igazából a sávszélességet kell szabályozni, vagy a kapcsolatok számát?
Bocs ha láma a kérdés, de egyelőre gyakorlati tapasztalatom csak az olvasásból áll :)
Kösz előre is!

(#15600) hackeeeee


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.. Agyalok rajta, hogy lehet csinálnék majd VPN-t, ha már van.. Bár amire Én használni fogom a nas-t, nem feltétlen lesz rá szükség.

QPhoto-val szinkronizálnék majd telóról képeket, plusz médiaszerver. plusz saját itthoni mappák mentése, hogy meglegyenek.

Szóval, ebben az esetben ezt Nekem úgy kellene csinálnom, hogy létre kellene hoznom a router-emen egy Open VPN szervert, úgy, hogy beállítok egy dyndns-t a router-en (ugye, hogy ahhoz csatlakozzon a nas)?

Asus AC56U routerem van.

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív.

(#15601) ht42 válasza hackeeeee (#15600) üzenetére


ht42
(tag)

Így van.

(#15602) hackeeeee válasza ht42 (#15601) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Okaj, köszönöm! :)

Ebben az esetben kell külön valamit babrálni az openVPN beállításaival, vagy jó ha úgymond standard-on van, vagyis azon a beállításon, amit a router beállít magának?

Véleményem szubjektív.

(#15603) ht42 válasza hackeeeee (#15602) üzenetére


ht42
(tag)

Én nem babráltam semmit, csak engedélyeztem a routerben, Samba támogatás ON, csináltam egy usert, oszt kész.
A kliens számítógépen PPTP VPN kapcsolatot kell létrehozni.

(#15604) kaciokos válasza b.lajos (#15599) üzenetére


kaciokos
(senior tag)

File megosztás alatt torrentre gondolsz? Szerintem ki kéne tudnia használni a 200-as Digit, bár ez csak az én véleményem, nincs DS215j tapasztalatom (de remélem, nemsokára lesz :) ).

(#15605) giorgio válasza b.lajos (#15599) üzenetére


giorgio
(PH! addikt)
LOGOUT blog

az aktív kapcsolatok számát kell korlátozni alapvetően, nem a sávszélesség sok neki, hanem az ezzel járó rengeteg kapcsolat kezelése.

Nature will rise against you!

(#15606) hackeeeee válasza ht42 (#15603) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Én OpenVPN-re gondoltam, ha megcsinálom majd.

Véleményem szubjektív.

(#15607) ht42 válasza hackeeeee (#15606) üzenetére


ht42
(tag)

Nem a nevéről van szó, hanem a típusáról...

(#15608) hackeeeee válasza ht42 (#15607) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Gondoltam, hogy arra gondolsz, de a router-ben létre tudok hozni PPTP szervert, és Open VPN szervert.

Ha Open VPN szervert csinálok, akkor is PPTP-vel kell csatlakoznom PC-vel?

Bocsesz, de nem foglalkoztam még ezzel.

Véleményem szubjektív.

(#15609) ht42 válasza hackeeeee (#15608) üzenetére


ht42
(tag)

Nem, akkor telepítened kell a kliensre az OpenVPN-t. Másik protokoll.
Az én routerem csak a PPTP-t ismeri, valamiért feltételeztem, hogy a tiéd is... :F
Az OpenVPN biztonságosabb, viszont a PPTP-t egyszerűbb beállítani, meg benne van a vinfosban. De ez a biztonság-dolog kicsit túl van lihegve szerintem, ha az NSA el akar kapni, akkor nem a VPN-en keresztül kap el.

[ Szerkesztve ]

(#15610) hackeeeee válasza ht42 (#15609) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Úgy gondoltam, hogy ha már lesz rá lehetőség, lehet kipróbálom majd.

Persze eleve, amire Én használom majd a nas-t, nem is lesz annyira fontos elvárás a VPN, de ha már adott a lehetőség, lehet kipróbálom majd.

Köszi! :R

Véleményem szubjektív.

(#15611) lajos75 válasza kaciokos (#15604) üzenetére


lajos75
(tag)

Csak a 100-ast tudja kihajtani, de már akkor is el izzad. :)

(#15612) MaCS_70 válasza Upo (#15596) üzenetére


MaCS_70
(őstag)

Na, én is kipróbáltam. Feltettem az OMV-t, és a lemezbeállítás előtt összenyomorítottam a rendszerpartíciót és a közte és a SWAP-partíció között felszabadult helyre létrehoztam egy EXT4-es elsődleges partíciót.
Az OMV-vel ezt simán használatba tudtam vetetni -- csak még ez az egész OMV nagyon kínai nekem, már ami a lemezbeállításon felüli szolgáltatásokat illeti.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15613) hackeeeee


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Ami már biztos, hogy a Qphoto kuka.. Elkezdtem vele feltölteni a multimédia mappába, és léynegében semmit sem láttam qfile alatt..

Véleményem szubjektív.

(#15614) kaciokos válasza lajos75 (#15611) üzenetére


kaciokos
(senior tag)

Ne má'! Jelenleg egy TPLink WDR3600-os routeren fut a torrentem, és kb. 25 Mb/s-ot az is bír, ezek szerint annyival nem jobb a DS215j?

(#15615) hackeeeee válasza kaciokos (#15614) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Ahogy elnéztem, a TS-120 is úgy ~4-5MB/s-t bír, többet nem. Ebben ugye 1 mag 1,6GHz.

Szerintem ennyit bírnia kellene a DS215j-nek is.

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív.

(#15616) kabar válasza hackeeeee (#15615) üzenetére


kabar
(fanatikus tag)

Én ezt egyszerűen nem értem. A DS213+ ban ugyan két mag van, de a 100Mb/s-es net teljes kihajtásánál sem nagyon megy 30-40% fölé, és azért más is fut rajta. Nem kétkedésként mondom, csak úgy elmélkedésként.

[ Szerkesztve ]

Sex is like a bridge game. If you have a good hand, no partners are needed.

(#15617) kaciokos válasza hackeeeee (#15615) üzenetére


kaciokos
(senior tag)

A DS215j-ben is két mag van, bár csak 800 MHz-en futnak.

link

Szerk.: Mondjuk jobban belegondolva nem a sávszélesség, hanem inkább a nyitott kapcsolatok száma a döntő.

[ Szerkesztve ]

(#15618) Rick4 válasza kabar (#15616) üzenetére


Rick4
(PH! nagyúr)

a + és a j változat ugyanazon év, akár ugyanazon számozásának két véglete. Teljesen más kategória a két eszköz teljesítményben, és persze árban is. A j-s változatoknál egy jobbféle mobiltelefon is gyorsabb.

A probléma Te magad vagy: ebben az évben is mindent úgy csináltál mint eddig, mégis végig más eredményekben reménykedtél.

(#15619) hackeeeee válasza kabar (#15616) üzenetére


hackeeeee
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Most gigabiten másolok a TS-120-ra, átlagosan ~40MB/s-sel megy.

Gondolom hiába a két mag, ha régi a soc. Ennél sem vártam sokkal többet, ez már Nekem bőven jó.

~25k volt a NAS. Szerintem ennyit megért. :)

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív.

(#15620) ReSeTer


ReSeTer
(fanatikus tag)

Helló!
Teljesen érdeklődés szintjén szeretnék tőletek kérdezni valamit:
Kiemelt hozzászólásból kiindulva gondolom azt, hogy akkor lehetséges az, hogy építsek egy NAS-t amit lehet használni médialejátszóként is?
Na most a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy miben kell különböznie egy ilyen nas+médialejátszó alkatrészeinek egy sima nas-hoz képest?

Ha jól értelmezem, egy nas építés annyiból áll, hogy:

mini itx ház
mini itx alaplap
mondjuk egy haswell celeron proci
4gb ram
egy táp
mondjuk 2 merevlemez
valamilyen os ami erre jó

Ha médialejátszásra is akarom használni, akkor miben fog különbözni ettől?

Igények:
NAS funkciók (adatmegosztás helyi hálózaton routeren keresztül) fájlok másolása átlag sebességen (semmi extra igény)
torrent kliens
médialejátszás (legfőképp videó)
Kisebb fogyasztás egy átlagos pc-hez képest

Nem akarok játszani rajta.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2015 PROHARDVER Informatikai Kft.