Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -=MrLF=-

    senior tag

    [link]

    7. Szállítórepülők
    A forgószárnyasok mellett új merevszárnyú repülőgépeket is beszerez a Honvédség, összesen 8 ilyen eszközzel bővül majd a légierő. Három közepes csapatszállító, két könnyű szállító repülőgép és három kimondottan nehéz, katonai eszközök szállítására alkalmas repülőgép beszerzéséről döntöttek, a gépek egy része már megérkezett Magyarországra. Két Airbus A319-es állomásozik már itthon, amelyhez hamarosan egy harmadik csatlakozik majd, emellett két Dassault Falcon 7X-esünk is van, bár az egyik hivatalosan még nem csatlakozott a légierő kötelékéhez és polgári lajstromjelet kapott. Arról egyelőre még nincs információ, hogy a nehéz technikai eszközök szállítására alkalmas rámpás gépek milyen típusúak lesznek majd.

    8. 2015M egyenruhacsalád
    2016 elején mutatták be az új magyar gyakorló egyenruhacsaládot, a 2015M-met, ami mind mintájában, mind pedig szabásában újítást jelent a rendszerváltás óta rendszerben lévő, kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokon átesett "bocihoz" képest. Az egyenruha számos megoldást kölcsönöz nyugati "vetélytársaitól;" míg szabásában az amerikai ACU-ból merít ihletet, mintáját tekintve leginkább a számos országban rendszerben lévő multicamre hasonlít. Az amerikai patrol cap helyett - ahogy az már hagyomány - továbbra is inkább a bocskai sapkát hordják majd az egyenruhához a honvédeink.

    9.Cseh tervezésű kézifegyverek
    Tavaly márciusban derült fény arra, hogy a HM Arzenál Zrt. szerződést kötött a cseh Ceská Zbrojovka fegyvergyárral arról, hogy hazánkban is gyártani fogják a legmodernebb cseh kézifegyvereket, a CZ BREN 2 gépkarabélyt, a Scorpion EVO 3-as géppisztolyt és a CZ P-07 és P-09-es pisztolyt. A fegyverek egy része exportra megy, de a Honvédség és a rendőrség által használatos, főleg régi FÉG-es kézifegyvereket is ezekre cserélik majd.
    Az első cseh-magyar fegyvereket a katonai rendészek vehették át tavaly decemberben a Petőfi Laktanyában, de hamarosan minden katonai alakulatot ilyenekkel szerelnek fel.

    10.Carl Gustaf tankelhárítók
    Bár hivatalos bejelentés továbbra sincs róla, január elején Böröndi Gábor altábornagy egy interjúban ismertette, hogy Carl Gustaf hátrasiklás nélküli, páncéltörő lövegeket szerez be a Honvédség, melyekkel vélhetően a jelenleg használt RPG-7-es rakétagránátvetőket cserélnék.
    A Carl Gustaf tankelhárító egy 84 milliméteres hordozható, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg, négy alváltozata ismert M1-től M4-ig, ezekből egyelőre még nem tudni, melyiket kapják meg katonáink (valószínűleg az M4-esről van szó). Egy Carl Gustaf páncéltörő körülbelül 700-1000 méteres lőtávval rendelkezik, 400 méterről képes hatékonyan megsemmisíteni páncélozott célpontokat, 400-500 milliméternyi páncélzatot tud átütni attól függően, milyen töltetet használ a kezelő, de alkalmas fedezékek és élőerő megsemmisítésére is. Bár a fegyverrendszert számos ország használja és több háborút is megjárt, legmodernebb változatát, az M4-et eddig még csak a szlovák haderő rendszeresítette.

    protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

Új hozzászólás Aktív témák