Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    válasz Tarka #1157 üzenetére

    Volna egy kérdésem a szerződéses katonai szolgálatról, pontosabban véleményeket várnék, esetleg tapasztalatból származó tényeket. Amit a honvedelem.hu-n, a HM honlapján és a "Hogyan lehetek szerződéses katona?" kiadványból el lehetett olvasni ezzel kapcsolatban, azt már végignéztem.
    Közgazdasági, egyetemi végzettséggel és 2 középfokú, szakmai nyelvvizsgával rendelkezem. Ez jelenthet-e a valóságban, hosszabb távon valamiféle előremeneteli lehetőséget szerződéses katonaként? Az rendben van, hogy az első években nyilván nem különösebben, de mondjuk 5-10 éves távlatban? Nem célom, hogy holnapután százados legyek, vagy valamilyen komolyabb munkát végezhessek, de mégse a szakaszvezetői illetményből szeretnék 10 év múlva is megélni és irodában sem szeretnék meghízni.

    "Kicsit" megkésve bár, de válaszolok, hátha másnak is hasznos lehet.
    Elöljáróban megemlíteném, hogy szerződéses katonának lenni (legalábbis tiszti beosztásban) nem olyan egyszerű manapság (főleg a fővárosban - vidéken persze más lehet a helyzet). Annyi ember végez a Zrínyin évente, hogy nekik sem mind tudnak beosztást biztosítani, és elvileg ők a kedvezményezettek egy üres beosztás feltöltésekor. A legnagyobb esélye annak van, aki olyan beosztásra jelentkezik, amit értelemszerűen nem tanítanak katonai felsőoktatási intézményben, de a seregnek (is) szüksége van ilyen képzettséggel rendelkező emberekre (elsősorban orvosokra és jogászokra gondolok).
    A konkrét kérdésre válaszolva. Felsőfokú végzettséggel, tiszti beosztásra (is) esélyes az ember (mondjuk szvsz közgáz egyetemmel, inkább HM háttérintézményben (pénzügy, személyügy), ismeretséggel rendelkező ember a sanszos). Nyelvpótlékot fizetnek, minden katonának, ha a nyelvtudása egy bizonyos körből kerül ki (ógörög gondolom nem játszik). Vannak kiemelt nyelvek (pl. angol), amire többet fizetnek, mint a nem kiemelt kategóriára. Pl. angol középfokú C-re 23.850,- bruttót fizetnek, alapfokúra szűk 6K, míg felsőfokúra majdnem 40K bruttót.
    Aki nem katonai felsőoktatási intézményből (és nem 20 éves korában) lesz tiszt, az jellemzően nem hadnagyként kezdi. Ezzel kapcsolatban mindig más a személyügy állásfoglalása, de általában lemodellezik, hogy milyen rendfokozata lenne az illetőnek, ha katonai suliba járt volna. Nálunk 3 ember öltözött be néhány éve (mind közalkalmazott volt korábban), 28, 33 és 38 évesen (egy jogász, egy informatikus, és egy gazdasági végzettségű emberke). A 28 éves főhadnagy lett, a másik két ember pedig százados.
    A fizetés több részből tevődik össze. A legnagyobb rész a beosztási illetmény, ezt követi az ún. illetménykiegészítés és a hondvédelmi pótlék. Az illetménykieg. elvileg a beosztási illetmény 50, 35 vagy 20%-a (legmagasabb a HM és háttérintézményeiben). Egy századosi fizetés példaképpen: bruttó (szűk) 200K + illkieg + 31.800,- + egyebek (nyelvpótlék, szolgálati pótlék, veszélyességi pótlékok stb.). Úgy 300-350K bruttó között, a fentiek függvényében.

    [ Szerkesztve ]

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák