Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    válasz Dare2Live #1089 üzenetére

    Miért milyen legyen egy magamfajta (a naivitás mondjuk kissé erős volt, azért próbálok erősen a ráció felé hajazni...)? Neveltetésemnél fogva nem lehetek pacifista (háborúellenes). Azt meghagyom Gandhinak, Teréz anyunak (meg a "lámáknak"). Meg Krisztusnak is, keresse csak tovább a mennyország kapujának a kulcsát. A HEL-nek meg végképp. Erőszakellenes az igen, vagyok, de következetesen, nem elfogultan. Példának említhetném a lopást, betörést és a makarenkói pofon esetét... Krisztust egyébként nagyon nem kéne várni, de Mohamed visszatérhetne már, pofán vagdosni a fundamentalistákat.

    Mi lett volna a Szaddám-féle Irakkal a légtérzárlat és az OIF nélkül?
    Diktatúra. De gondolom, talán még ma is élne Szaddám Huszein? :P (vagy nem?)
    Verné a tamtamot, hogy a piszkosmocskos nyugat kihagyta a szaknévsorból.
    Politikai ellenzékét továbbra is terrorizálná, az államapparátus továbbra is mindent megtenne, hogy a hatalmát semmilyen polgári kezdeményezés ne veszélyeztesse (és titkosszolgálati úton se lehessek kinyírni), a "demokratikus" választásokat meghamisítanák, ahogy az lenni is szokott. Ugye, a naaagy példakép, Ioszif Visszarionovics Sztálin nyomdokain... Északon a kurdok, délen a siíta "honfitársak". A nyugatot pedig végképp be nem engedné (talán csak a franciákat?). Jókat röhögne, hogy idestova 18 éve szivatja az ENSZ-t, a UNSCOM-et (1998-ban kirugdalta őket), a UNMOVIC-t, az IAEA-t, a NATO-t stb. Az, hogy támogatná-e a nemzetközi terrorizmust, jó kérdés? Mivel előbbi fenn áll, azaz a Nyugat kizárása, így annak nem is lehet rálátása az alapvetően a Nyugatot veszélyeztető iszlamistákra az országban. Azaz olyan kiképzőtáborokat fabrikálhat, olyan anyagokkal készíttetheti fel őket, ahogy csak akarja. Az már más tészta, hogy a fundamentalistáknak az ő, Husszeines Baath-féle iszlámja, ami az országban teng-leng is egy merő métely, félig-meddig ellenség ez is nekik. Kérdés, mennyire lenne ellenség nekik a Baath-Irak egy Nyugattal szembeni harc mellett. Tehát lenne egy macska-egér harc, egy biztos iraki területi háttérrel. Szaddám 1937-ben született, mondjuk élni fog 2020-ig, amikor aztán meghó 83 éves korában. Addig meg majdcsak ujjaikra tekerik a nyugatiak a világot, természetesen Irakon kívül. Persze az ENSZ által - tettei méltó jutalmáért - "baráti kézből" nyújtott gazdasági szankciókba aztán végleg kakukkolna az ország: se kaja, se gyogyószer, se vegyszer, se fegyver. Tovább roggyan a haderő, a GCC meg továbbra sem ad neki anyagi támogatást (amit szerinte jogosan követelt mindíg is), sőt szopatja az olajár libikókáztatásával... Aztán ha már kihullik az összes foga is drága oroszlánunknak, vajon mit is csinálhatna...?
    Rádbízom.
    Irodalomnak ajánlom:
    John Keegan: Az iraki háború. Európa Kiadó, 2004
    Bob Woodward: A támadás terve. Geopen Kiadó, 2004.

    Voltam-e Afganisztánban?
    Persze hogy voltam már Afganisztánban, a múlt hét közepén jöttem haza onnan. Nem értem miért kérdezed, mikor együtt voltunk ott?! Igazán megtörölhetted volna néha a heművegedet attól a kecsketrutyis portól, ami szállingózott naphosszat, láttad volna Te is. Még jó hogy hazajöttünk, menni kéne kicsit (ideg)szanatóriumba... :P
    Ez [link] pl. egy teljesen remek domborzati rajz.
    Mellesleg láttam róla valag fényképet és ösmerem a klímáját (nagyjából). Hogy lehetne bármit is termelni azokon a hegyvidéki területeken, ha egy deka kutat nem bírnak fúrni, mert nincs mivel? (ásott kúttal operálni kissé érdekes művelet...)
    Kedves, "nagyra tartott" tálib vezetők miért nem inkább erre, az általuk uralt területek logisztikai fejlesztésébe ölnek pénzt, mint fegyverekre? A törzseik megosztására, nem a nemzeti egységre uszítanak? (nem ismerős "az ideál" idehaza...?)
    No meg a vallási agybetegségeik kő-kövön való véghezvitelére.
    Tud valaki olyan infót, hogy mit építettek a tálib-éra alatt Afganisztánban?
    Mert rombolni azt szerettek, de nagyon... (tipikus épiparos hozzállás, tetű "ájszef" meggátolta őket abban, hogy elkezdjék az építést, mi...) Világorokségi, országbecsű dolgok eltüntetése örökre? Mnekazt! "Bálványimádás!", mondják.

    Azt hiszed, hogyha így lenne, azaz a tálibok is fejlesztettek volna dögivel, támogatná bárki is az ISAF-et? Eleve létre sem jön és oda se mentek/-ünk volna... (bár ez a "valós nemzetközi terrorizmus", meg a veszélye ifj. Bush-történet nem éppen egzakt fogalom)
    Az meg, hogy az ISAF az elkülönített zsozsót mire költi...? Hát nem mindíg arra, amire íppeg szüksége lenne a jónépnek.
    Viszont ez egy jópofa dolog: kabulis rendezési terv 2005 májusából
    Kabul - City of Light Development
    Egyetlen reménye az országnak az ISAF. Ez kétségtelen (szerintem). A jelenlétük miatt fejlesztik a tőkések az országot (természetesen haszonra "áhítva"). Ha kivonulnak idő előtt, az afgani az egekbe inflálódik, gyakorlatilag államcsőd és káosz. Narkó, mocsár, semmi más. Meg élő "Toyota-múzeum". És aztán megint lehet visszamenni lepofozni a tálibokat, vagy aki éppen akkor ott lesz. Igazából ennek az egésznek vajmi kevés reménye van, hogy jobbra fordulhat a sorsuk mostanság, ha nem tesznek érte. Egyértelműen oktatással (azaz az afgán nemzet legtöbbje felfogja, hogy van érteme, hogy ott vannak a nyugatiak) lehet fejleszteni, de ez piszkos sok idő. Talán 2020-2030 körülre lehet valami foganatja ennek a mai agymenésnek.

    Egyébként te nem szeretnéd látni közelebbről Afganisztánt úgy, hogy piszkosbikafas*a utak vannak mindenhol, az afgán értelemből csak úgy pattan ki a szikra, kismillió afgán szabadalom világszerte, úgy mint pölö - hogyan lehet hegyvidéki területen is belterjes mezőgazdaságot folytatni (a NASA legalább tudna honnan újítani a Hold betelepítéséhez, de persze előtte engedélyt kérnek a néhai III. Birodalomtól, hogy "Szabad-e?", mer' ugye egyesek szerint az övék legalább fele...); tervszerű erdőgazdálkodás; földikukucok turbópárosításával, gilisztanemesítésével (pl. lesz afgán földigiliszta, mint új kukuccsalád: lumbricidae afganistanus (gyantusus)) megeszi a földet és extrahumuszt kakil ki... Ami jószágokat aztán exportálnak hegyekben, mint a műtrágya megváltója. Van itt ám innováció!
    Vagy bányatavakban pisztrángokat, meg tükörpontyokat tenyészteni zsákszámra Debrecenből csárterrepülőjáratok mennének Pol-i-Khumriba... ha már úgy is az MH 5. Bocskai a törzsdandár, mondjuk 2020-ban meg Kósa Lajost nevezik ki ottani polgármesternek. CBA-bevásárlóközpontok nyílnak az afgán városokban gombamód, a Szolnokon gyártott "debreceni" párost meg eszik majd mint a bolond, Ráma margarinnal kanyarintva... (esetleg még a "brátvúrsztot") Most komolyan, szerintem frankó lenne.
    Természetesen bányatavakat csak ott lehet csinálni, ahol nem fakanállal bányásznak... Platina, gyémánt, csak hogy mik lehetnének ott a föld mélyében... Geológiajártasság ide, hogy na, vajon lehet-e ott? A színesfémeket direkt nem írom.

    Csak a puszta informálódás végett:
    Afghanistan Geological Survey
    Mining in Afghanistan - nincs kedvem lefordítani. Aki akarja, elolvassa.

    A vietnamiak meg tőlem ehetnek annyit rizset, amennyit csak akarnak, ha csak az kell nekik. A lényeg: blődség egy magasabb termelési kultúrát csak azért kiebrudalni, mert "nem nemzeti". Természetesen nem 1956-ban vagyunk. Az adott terület maximális hasznosíthatósága miatt fejleszteni kell!

    [ Szerkesztve ]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák