Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz #71562240 #60434 üzenetére

    Az 1. felét hagyjuk is!

    minden alkatrész eleve hat negatívan (is) a hangminőségre [...] , hiszen a hasznos jel útjába kerül, tehát a funkciója mellett mellékhatásként akadályt képez
    Ez azért igaz, mert a jel változik, továbbá alakja számunkra ismeretlen. Viszont most tápegységekről beszélgetünk, ahol a feszültség állandó, vagyis nem változik és nem ismeretlen az alakja. Az áram változik, a táp minőségét viszont a feszültsége határozza meg. Vagyis a tápegység zaján kívül a kimeneti impedanciája az, ami számít, és ezen bizony nem rontanak a plusz alkatrészek, hanem éppen, hogy a jó táphoz néha igen sok és drága alkatrész kell.

    Manapság sokminden természetes valóságos tapasztalat számodra, amit korábban babonaságnak minősítettél.
    Rendben, belátom; a babonaság szót akkor cseréld kérlek túlegyszerűsítésre!
    (Pl. a tápkábelek közti minőségkülönbség lehet tapasztalatod, de a "minden alkatrész ront" aligha, hacsak nem próbáltál ki mindent.)

    A hifiben kénytelen az ember induktíve mérnökösködni, ha hangminőségtervezésről van szó, mert abban nem nagyon szokott működni a deduktív megközelítés
    Huhh, ilyet mondtam volna? :F Azt elismerem, hogy a jelenségek és a hallásunk mechnaizmusa is komplex, de azért nem teljesen úgy van, ahogy írod. Lineárisabb karakterisztikájú hangváltókondikkal, kisebb zajú és impedanciájú tápokkal, nagyobb mértékű visszacsatolással és ilyesmikkel kísérletezem, amik teljesen konvencionális utak a hangtechnikában/elektronikában. A többi jelenségnem is igyekszem az okát megtalálni, ld. a parazitajelenséges cikkemet mint törekvést. Nem csinálok ezotériát vagy érthetetlen "intuitív" művészetet a hifiből; az intuícióm alapja is a műszaki tudásanyag.

    Nem akarom ezzel tovább terhelni a topikot
    Semmi gond! Jogod van természetesen a véleményedhezt, csak jeleztem, hogy a szakirodalom és én (hogy ne "a szakma" nevében beszéljek :) ) sok metaforádról nem tud, nem érti azokat. :R

    blve: Ja, hogy a PC-t érted forrásnak!
    Az USB-host chip órajele és persze tápja számít sokat szerintem.
    Meg az USB-nél ott van a data pocket related jitter, amit a jobb host-ok szintén alacsonyan tartanak, de a jobb HUB-ok vagy izolátorok (pl. ADUM4160, ami olcsó-de-jó) szűrik is.
    Amúgy az USB tényleg nem audio-ra lett kitalálva, de sajna az SPDIF is hagy kívánnivalót maga után. Hallottam olyat is, aki PCI-os hangkártyáról lecsapolt I2S jelre esküszik.

    a dac pedig már nem tud javítani a rossz forráson
    Ez csak az analóg technikában igaz, digitálisban pont, hogy tud javítani! Mivel ott "csak" időzítésbeli hibák a jellemzőek (jitter, fáziszaj), és azokat lehet javítani újraórázással.

    az max. cd minőséget játszik le
    Drága dolog a CD-t jól lejátszani! :K

    CPT.Pirk: Hajrá! :) Gyengéje a kiemenőkondi...
    Ha kísérletezel, akkor miért egybecuccot készítesz?

    [ Szerkesztve ]

    Oh yeah!

Új hozzászólás Aktív témák