Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz bkercso #60430 üzenetére

    "A fázis az egyenirányításkor elveszik, így ez max. a kétféle bedugás elnevezésére lehet hasznos, hogy emlegetjük.
    Ha a hálózat nem szimmetrikus, akkor van egy DC-komponense"

    Elbeszélés egymás mellett. Előre felhívtam a figyelmet: "fázis", "szimmetrikus"... - vagyis idézőjel, mert metaforák. Ne "szimpla" mérnökként, az eredeti tankönyvi mérnöki értelmében reagálj a fogalomra, ha nem úgy használom, hanem metaforaként - adott metaforákat, mint mondtam azért használtunk, hogy SZEMLÉLTESSÜNK egyelőre nem értett, nem magyarázott, de tapasztalt jelenséget. Te most ugyanolyan gondolatmódokkal próbálod megmagyarázni a jelenség okait, amilyen gondolatmódokkal régebben lehetetlennek minősítetted a jelenség létezhetőségét. (A hifimérnöknek érdemes többet lebegtetni, mint egyéb mérnöknek.)

    "Az olyan általánosításokra, hogy a szűrési alkatrészek rontják a hangminőséget, nem is szívesen válaszolok. Csak kötelességből küzdök néha az ilyen konyhatudomány ellen. Fülem nekem is van, hallgatózom is eleget. :)
    A passzív szűrés növeli a táp kimeneti impedanciáját, ami valóban negatív dolog, de egy jó aktív szűrővel ez elkerülhető, sőt még javítható is."

    Elbeszélés egymás mellett. Hogy minden alkatrész eleve hat negatívan (is) a hangminőségre, nagyjából olyan alapvetés, mint a descartes-i cogito-posztulátum. Elkerülhetetlen, hogy hat negatívan, hiszen a hasznos jel útjába kerül, tehát a funkciója mellett mellékhatásként akadályt képez, torzulásokat kelt... - elkerülhetetlenül. Ennek a folyamatnak például szűrők esetében az impedancia esetleges változása vagy nemváltozása legfeljebb egy lehetséges részeleme. Aktív szűrő "aktívan" ront-javít a hangminőségen - mindennek van (nemkívánt) mellékhatása. Alkatrészek arra vannak, hogy kényszerűen tegyünk belőlük a készülékbe, hogy elvégezzenek bizonyos kényszerű feladatokat, de kényszerű vagy választott létük óhatatlanul ront (is) a hangminőségen, mellékhatásai révén - elkerülhetetlenül. Minden alkatrész, a szűrők különösen, az aktív szűrők is - természetesen. (A nem rontó alkatrész a nem létező alkatrész, azaz, az élő hangszeres játék, hehe.)

    "feltehetően kóboráramként szaladgál. Annak most nézz utána..."

    Ne vicceljünk már. Nem most jöttem a hathúszassal. Negyven év óta jövök.

    "Dehogyis [húzd meg ereszd meg a zajszűrés]! pl. Minden nagyobb félvezetőgyártó sokat írt és ír a problémáról. Talán az első tápegységes címlapos cikkem végén és az első kommentek között linkeltem az oldalaikat. Olvasni és építeni kell, ezt nem lehet megspórolni, ha valódi tudást szeretnél ezotéria helyett!"

    Lásd fent (egymás mellett, hathúszas...).

    "Én is szubjektív lény vagyok..."

    Én nagyon NEM. Amennyire csak tudományos módszertanilag és intelligenciailag lehetséges, én NEM.

    "...babonaságot..."

    Mint múltkor is (illetve már többször is) beszéltük, te úton vagy, kb. félúton a "mérnök" és a "hifi mérnök" között. Ezt az utat sok "mérnök" bejárta már, sok pedig el se indul rajta. Manapság sokminden természetes valóságos tapasztalat számodra, amit korábban babonaságnak minősítettél. És még sokminden lesz, amit most babonaságnak minősítesz, néhány év múlva ellenben természetes valóságos tapasztalat lesz számodra (is) - ha nem állsz meg az úton. Jelenleg "félúton" vagy. A babonaság az, ha a tankönyvi tételeket nem úgy kezeli az ember, mint a tudomány MAI ÁLLÁSA szerinti MODELLT. A hifiben kénytelen az ember induktíve mérnökösködni, ha hangminőségtervezésről van szó, mert abban nem nagyon szokott működni a deduktív megközelítés - amint egyre többször magad is TAPASZTALOD, és még jónéhányszor fogod tapasztalni, mert egyre többször induktíve fejlesztesz olyan jelenségek mentén, amelyeket korábbi deduktív hozzáállással lehetetlennek minősítettél.

    Amellett, hogy túlbeszéltük, megint párhuzamosan egymás mellett elbeszélünk - mint általában szoktunk, ha hifi elméleti kérdésekről beszélgetünk. Nem akarom ezzel tovább terhelni a topikot, úgyhogy ha válaszolsz még, szívesen elolvasom, de további viszontválasz már nem lesz, elnézést. :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák