Hirdetés

Coup, az elektromos robogómegosztó szolgáltatás

Berlinben március óta elektromos robogót vehet kölcsön magának bárki némi aprópénzért cserébe. A fejlesztésben magyarok is részt vettek.

Járműmegosztás

Rövid távra, gyorsan, hatékonyan, városon belül évtizedeken át a tömegközlekedést használtuk. És használjuk ma is, amikor épp kinyílik az orosz metró ajtaja és kiesik a magyar fejlesztésű busz kereke. Mert városon belül, ha nem kell szállítsunk különösebben nagy cuccokat, akkor meglehetősen felesleges autóval mozogni, dugó van, nehéz parkolóhelyet találni, azok rendre fizetősek egyébként is, sokan nem azért tömegközlekednek, mert nem engedhetik meg maguknak a kocsit, hanem mert egyszerűen nem praktikus.


[+]

Tömegközlekedni viszont más aspektusból meglehetősen kényelmetlen (kerestem egy finom kifejezést). Késik a viszonylat, nem is arra megy, lassú, büdös, sokan vannak rajta és igazodni kell hozzá. Időben és útvonal szempontjából is. A kerékpározás egyre népszerűbb, de ott azért dolgozni is kell a haladáshoz, öltönyben és nyakkendőben nem kimondottan életszerű és sebesség tekintetében sem okvetlenül versenyképes. A technológia fejlődése azonban életre hívott egy új megközelítést, amire a sharing economy szakszóval hivatkozunk, nem kell, hogy saját tulajdonunkban legyen az eszköz, amire szükségünk van, hanem csak arra az időre kölcsönözzük ki magunknak, amíg használjuk.


[+]

A Coup pont ezt valósítja meg Berlinben, méghozzá elektromos robogók segítségével. Hasonló szolgáltatás Budapesten is működik, mi is kipróbáltuk a GreenGo nevű megoldást, a berlini rendszer azonban sok szempontból modernebb, mint a hazai megoldás, rögtön onnan kezdve, hogy a regisztráció teljesen online módon történik, egyetlen okostelefon elég hozzá.

A Coupot a Bosch hozta tető alá, márciusban indult a szolgáltatás és az első visszajelzések roppant pozitívak, noha a szolgáltatás jelenleg elsősorban a tágan vett belvárosra koncentrálódik. Ki lehet motorozni a zónából, de csak akkor tudjuk lezárni a bérlési folyamatot, ha a zónán belül tesszük le a járművet. Nem kicsi egyébként az ellátott terület, 83 négyzetkilométert ölel fel. Viszonyításképpen: Budapest teljes területe 525 négyzetkilométer, a berlini zóna kábé akkora, mint a magyar főváros I., II. és III. kerülete összesen. Ezt eleinte 200 robogóval fedték le, úgy tudni, hogy már jóval több e-scooter áll a lakosok rendelkezésére. És nem csak a helyiek használhatják a szolgáltatást, hanem a turisták is, így esett, hogy kipróbálhattuk mi is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés