Hirdetés

Aktív témák

  • tjb007

    nagyúr

    válasz llaszlo #7779 üzenetére

    Ne haragudj te te írsz kapitális baromságot.
    72 óra a cseregarancia, az a 8 nap az elállási jog. A 72 óra lejárta után nem köteles garanciában kicserélni a telefont.
    A 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet mellékletében fel van sorolva, hogy mely termékekre van köztelező jótállás. A rendelet 7. § -ának értelmében:
    "Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza."

    Jótállásra, szavatosságra vonatkozó jogszabályok, rendeletek:
    151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
    Ptk.685.§ e, pont; 305.§-311/a-ig
    49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet.
    249/2004 (VIII:27.) Korm. rendelet.

    Távollévők között létrejött szerződést pedig a 17/1999. (II.5.) Kormányrendelet szabályozza, ebben található meg az elállási jog is:
    "4. § (1) A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat.

    (2) A fogyasztó az (1) bekezdés szerinti elállási jogát

    a) termék értékesítésére irányuló szerződés esetében a termék kézhezvételének napjától, ha eddig az időpontig nem kapta meg a 3. § szerinti írásbeli megerősítést, ennek kézhezvételétől számított nyolc munkanap elteltéig, legfeljebb azonban a termék kézhezvételének napjától számított három hónap elteltéig,

    b) szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződéskötés napjától, ha eddig az időpontig nem kapta meg a 3. § szerinti írásbeli megerősítést, ennek kézhezvételétől számított nyolc munkanap elteltéig, legfeljebb azonban a szerződéskötés napjától számított három hónap elteltéig

    gyakorolhatja.

    (3) Ha a 3. § szerinti írásbeli megerősítés kézhezvételére - a (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben - a termék kézhezvételének napjától, illetve - a (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben - a szerződéskötés napjától számított három hónapon belül kerül sor, ettől az időponttól számított nyolc munkanap elteltéig a fogyasztó akkor is elállhat, ha a termék kézhezvételétől, illetve a szerződéskötés napjától számított három hónapból kevesebb mint nyolc munkanap van hátra.

    (4) Írásban történő elállás esetén azt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a fogyasztó nyilatkozatát a határidő lejárta előtt elküldi.

    (5) A vállalkozás köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.

    (6) A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt a termék visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezenfelül egyéb költség nem terheli. A vállalkozás azonban követelheti a termék nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését."

    Aki nem ért hozzá az te vagy.
    Olvasgasd szépen át mindegyiket és ha megtaláltad a 8 napos cseregaranciáról szóló paragrafust akkor majd szólj.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák