Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz peti_k #8977 üzenetére

    Lehet hogy korábban bizonyos esetekben tényleg Neked kellett kifizetned a csatlakozó vezetékezés költségét.

    De jelenlegi állás szerint, amennyiben a nyomvonalat előre kialakítod és az 30-(bizonyos esetekben) 40 m alatti, akkor tuti a szolgáltató hozza a kábelt/légvezetéket és behúzzák, kivéve ha speckó kialakításra van szükséged (pl a Terveződ előírja az árnyékolt rézkábelt, azt a szolgáltató nem fog hozni, csak standard alu földkábel - légvezetéket hoznak).

    Persze feltétel hogy előzetesen biztosítsd a munkavégzés feltételeit, pl légvezeték esetén ki van építve a tetőtartó, onnan a védőcsövezés belevezetve a mérőhelyig, fel van állványozva, stb...pl jelenleg a mérőhelyi munkát végző alvállalkozók egy részének ki van adva, hogy telken belül, 2 m magasság fölött csak állványon dolgozhatnak, vagy kosaras emelővel. Nem dolgozhatnak elvileg simán alu létráról, akkor sem ha reg szerelő gond nélkül megcsinálni, csak neki hivatalosan tilos.
    Na most ezeket 1 mérőhely miatt nem fognak neked odahozni, neked kell biztosítani.

    Másik eshetőség hogy reggel 8-kor odajönnek, odaadják a légvezetéket a reg szerelődnek és mondják hogy délutánig építse ki, aztán visszajönnek bekötni. :D Ez hivatalosan szabálysértés, de senkinek sem érdeke feljelenteni őket.

    Földkábel esetén Neked kötelességed a kerítés alatt áttörni és onnantól kezdve a telken belül a védőcsövezést kiépíttettni, hogy nekik csak behúzni kelljen.

    Egységárban a szolgáltató esetén is ki kell fizetni, de jóval olcsóbban csinálja meg mint a versenypiaci villanyászok.
    15 [m] teljes kábel hosszig ingyen, felette méterenként 5k huf. Ennyiért a földmunkát se csinálja meg neked senki, nem hogy anyaggal együtt a kábelt.

    De hihető hogy egy időben a kábel anyagot a tulajdonosnak kellett intéznie és fektetnie, mert rengeteg olyan családi házas helyszínünk van mostanság agglomerációban, hogy az ELMŰ tervezést kér 3x32A alatti összesített teljesítmény esetén is, mert adatbázisuk szerint a kábelt anno nem Ők telepítették.
    Ilyenkor igazából csak a kábel nyomvonala érdekli őket, hogy az betartja-e a szabványokat, de csak mérnök kamarai tervező által aláírt doksi esetén adják meg az engedélyt a bővítésre, pl 1x16---> 1x32 esetén is.
    Ez ilyenkor nálunk egységáras, mert a helyszíni bejárással együtt azért fél-1 nap is elmehet, amíg a tervező nem tud a nagyobb tervekkel foglalkozni.
    Persze ilyenkor a tervbe bele kell írni hogy melyik mérőhely típus lett kiválasztva, meg a mért oldali vezetékezést is le kell írni.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák