Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vartanus

    őstag

    válasz PROTRON #7713 üzenetére

    Igen mivel nekem egyelőre csak szabadidős elfoglatság/érdeklődés a villamosság ezért lehet nem tudom minden esetben egzakt módon megfogalmazni a dolgokat.

    Ahogy írtad, ahhoz hasonló kép alakult ki bennem, ahogy alábbi kép is mutatja:

    Nyílván a célom/unk a leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldást megtalálni. Új árkot ásni (és ezzel a szépen rendezett kertet újra szétrobbantani,) a műhely belső csempézést is egy részen szétverni, hiszen akkor az új földkábelt be kell húzni, sok idő - energia (ezekből szenvedünk mi is leginkább hiányt) és pénz lenne.
    Emiatt szeretnék egy olyan megoldást ami a jelenlegi infrastruktúra minimális fejlesztésével megoldható. Mivel lemértem, hogy a jelnelgi cső 19,8mm befogadó képességű ezért néztem ehhez való megoldást.

    Szívem szerint fognám az 5x16mm2 NAYY kábelt és azt húznám be a két épület közé. Az a kalkulátor szerint 32A-ig elég is lenne erre a 40-42m távra, 1,5% feszültségeséssel méretezve.
    Gondolom ha Partner Cable kalkulátor is mért világítási/általános hálózatra 1,5%-ot ad mint választási lehetőség nekünk is elég lesz. A jelenlegi 30éves rendszer szerintem még a 1,5,et sem tartja de mióta itt élünk tán 2x volt szemmel alog látható villogás az izzóknál. Akkor is csak mert ismi komoly hegesztője feszegette a hálózatunk A-os határait.

    De nem fér el mert az a nyavalyás kábel 22-25mm külső átmérővel bír. ÉS innen jött az ötlet. Hogy akkor lenne 4x16, de ez is 21mm, viszont a 4x16 légkábel már elmegy a 18,8mm külsöjével és az Online vill webshop szerint vezethető az is földben, de még vízben is a nagyon ellenálló PE külső szigetelés miatt.(Logikusan is hangzik, hogy egy légkábelnek jobban kell bírnia strapát ezért mechanikai hatásokkal szemben ellenállób). Valamint a jelenlegi 5x6mm2 MT kábelnél biztos nagyságrendekkel jobb bármely paraméterében, valamit szemetelenül olcsó.

    És itt jött a kérdés ez megoldható-e mennyire szabványos?

    A melléképülletre mikor felkerült a PV string létrehoztunk egy szabványos PE föédelést, hisz a rendszer villámvédelméhez előírás.Tehát leütésre került egy 2m hosszú kereszt szonda a maga 2m 10mm-es ankerjával, majd arról a kötésdobozon keresztül egy 10mm2 zöld-sárga vezetékkel fölálltunk (többes szám azért mert érdeklödés okán segítettem a szerelőnek) a PE sínig. Majd a megfelelő műszerrel ki is mértük hogy a szabványnak megfelelő határon belül van a földelési potenciál. Tehát ezek alapján a melléképület most sokkal jobb érintésvédelmi szempontból mint a lakóházunk. Mikor megcsináltatjuk a ház hasonló minőségű érintésvédelmét, akkor előáll a áz általad is felhozott felállás, ami hasonló az általad példaként felhozott mérőhely telekhatáron, elosztói pont attól X m távolságra min 4x10-es kábelen.
    Ha ez így a két épületünk közt működőképes lehetne akkor minden gond könnyen megoldható lenne.
    Egyébként most szabványos keretekről beszélünk, de gondolom a hálózat enegedélyes szakiját baromira nem fogja izgatni hogy a saját mért hálózatunkon mi hogy, meg mennyire szabványosan van megoldva, az már úgymond a mi gondunk, felelősségünk.

    Ahogy irtad korábban is sok helyen nem figyelnek dolgokra, amik annak ellenére évtizedekig jól szolgálnak. Nálunk is 3 éve gondtalanul megy a KPE-ben az a kb 41m hosszú 5x6 MT, annak ellenére hogy mint kiderült számomra ez baromira nem szabványos megoldás, bár max eddig csak 14-15A terhelést kapott, de azt viszont elmúlt 2 évben sokszor, 1db LED izzó sem pislogott még a melléképülletben a 6-ból.

    Ha ezek után azt mondjátok mégis maradjak 5 eres kábelnél elfogadom, csak akkor max lehet lejebb adok az igényből és megelégszünk azzal ha "csak" 3x20A lesz a melléképületben.

    Viszont ettől nyílván égetőbb gond a lakóházunk villamossági szempontból. És itt nem csak az érintésvédelem hiánya/PEN szétválasztása a gond. Pl erős a gyanúm hogy a kiemelt fogyasztók: elektromos sütő, mosgató- és mosógép sem feltétlen a nekik kellő keresztmetszetű táplálást kapják. Ezt lehet ellenőrzni valahogyan? (Tudom hívjak szakit, majd kell is, de mint sokszor írtam eléggé érdekel a téma, így én is megnézegetném magnak ha lehet, anélkül hogy magam vagy mást veszélyeztetném.) Illetve mi a módszer a már bentlévő vezetékek max terhelhetőségének megállapítására?(A tervezett elektromos bojler és/vagy kazán miatt kérdem.)

    Szumma szummárum, én nagyob sokat tanultam a sok épitő és nekem új infókkal teli hozzászólásaitokból, amit ezúton hálásan köszönök mindenkinek :R :R :R Ezért szeretem ezt a PH! lapcsaládos fórum közeget, az eltelet sok év alatt rengeteg önzetlen segítőkész embert ismertem meg akiktől millókat érő tudásokat és fogásokat tanulhattam, köszönöm! :R :C :K :K

    < AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >

Új hozzászólás Aktív témák