Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lallern

    csendes tag

    Sziasztok!
    Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni, mielőtt egy szaki 30ehuf-ért azt mondja, hogy az egész bojlert cserélni kell.. és 150-ért megcsinálja...

    Hétvégén áramszünetre ébredtem felújított polgári lakásba, lakás kb 80% újra lett kábelezve, Schinder AVK és kb minden konnektor külön kis megszakító.
    Az éjszaka során az AVK leoldott, ami sose fordult eddig elő (kivéve ha konnektort raktam fel, stb és fázis-nullát összezártam).
    Régi 80-as hajdu villanybojlert használok, kb 3-4 éve volt utoljára takarítva és anód cserélve benne. Villás dugóval van a hálózatra csatlakoztatva, elvileg jelölve hogy melyik a fázis oldal (tudom hogy a fix bekötés jobb, de ha x napig nem vagyok otthon egyszerűbb konnektoros megoldással leválasztani a hálózatról).

    Fi relét addig nem tudtam visszakapcsolni, míg a bojler kismegszakítóját le nem kapcsoltam.
    Ezután a konnektort másik fogyasztóval teszteltem, nem oldott le a FI relé.
    Következő lépésben a bojler villás dugóját bedugtam és megint leoldott, próbáltam úgy, hogy a termosztátot a minimálisra tekerem, de így is egyből oldott a FI relé, ami nekem fura, mert ha "szivárog" fázis, akkor kikapcsolt állapotban hova megy... (fűtőszál talán ok így?)
    Próbából megfordítottam a dugaljt az aljzatban és minden rendben lett, bekapcsolt, nem veri le az AVK-t, környező fémtárgyakon a fázis ceruza nem mutat semmit.
    Illetve egy 16A-as smart socket (blitzwolf) van még rádugva, ami teljesen normális fogyasztást mutat...

    Még nem volt időm szétszedni a bojlert, de ilyen esetben lehet hogy eddig volt fordítva és az egyik kábel szigetelése megadta magát? Vagy mi lehet még a probléma forrása?

Új hozzászólás Aktív témák