Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Kukcaman #16747 üzenetére

    Szerintem ebbe a videóba nézz bele, biztosan sokkal több is, mint amire szükséged van, de a lényeg 2:32-nél jön, ez a Vectorscope használata a bőrtónusok beállításához. Ezen van egy skin tone indikátor (mindegy milyen szoftvert használsz), így mindegy milyen monitoron dolgozol, ezt biztosan be tudod jól állítani.

    Hogy hol kell lennie a szaturációnak, arra nincs szabály. A színcsatornák ne clippeljenek és igazából ezen kívül a saját kreativitásodra van bízva, csak egy dolog számít: A bőrtónusok legyenek a helyükön.

    Vond pedig jól mondja: Ebben a műfajban már minimumnak számít egy ~100% sRGB/Rec.709 monitor, normálisan kalibrálva, ezek ráadásul ma már egészen olcsón is beszerezhetők (bőven 100 ezer pénz alatt, persze az egyéb minőségi jellemzőket, mint homogentiás és hasonlók ne firtassunk, tesztekből általában kiderül, meg kell nézni). Sok laptop is tudja ezt ma már (persze nem a játszós-fészbúkozós gépek).

    Színek/kijelzők:

    Az egyes eszközök között meg mindig meglesz a szopás azzal, hogy nem ugyanazokat a színeket látod, te sRGB környezetben megcsinálod az anyagot, ami aztán lehet, hogy egy DCI-P3, Display-P3, Rec.2020 vagy bármilyen egyéb környezetben meg baromira máshogy fog kinézni, de ez fordítva is igaz lehet. Még abban sincs egységesség az egyes rendszerek/eszközök/szoftverek gyártói között, hogyan kell a színterek közötti átjárást biztosítani, figyelembe vegye-e az eszköz a forrás színteret, vagy eldobja, mit kezd majd vele, mivel ha egy az egyben átviszed az RGB értékeket, akkor elszabadul a pokol, de lehet ezeket konvertálni is, na de itt is van relatív és abszolút colorimetric, perceptuális váltás, feketepont kompenzáció és így tovább. És akkor itt nem egy vadnyugatról beszélünk, hanem szabványos és kalibrált eszközökről, csak éppen az egymás közötti átjárás nincs jól kitalálva. Ehhez képest már csak egészen hangyafasznyi probléma, amikor az sRGB monitoron elkészített anyag egy Rec.709 HDTV (gyakorlatilag ugyanaz a színtér) képernyőjén a gyárilag eltekert fehérpont miatt kicsit melegebb/hűvösebb hatású lesz.

    Amíg nincs konkrét cél a kimenetre (pl: megrendelő kéri, hogy Rec.709-re készüljön el), addig ezzel halál felesleges foglalkozni. Nincs egy színtér mind felett, amire ha kigyurmázod az anyagot, akkor minden kijelzőn aránylag egyformán fog mutatni. De ha főleg Youtube a cél, akkor sRGB/Rec.709, vagy újabban egyre jobban szaporodnak a DCI-P3 (és az azon alapuló, de sRGB fehérpontot és gammát alkalmazó Display-P3) színteret megjeleníteni képes eszközök, hála az Apple-nek és egyre több Androidos gyártónak, ennek jó esélye van arra, hogy az sRGB-től átvegye a kvázi netes szabvány szerepet.

Új hozzászólás Aktív témák