- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Psych0
őstag
Jó hogy ide találtam, mert ma egy vita során megfogalmazódott bennem egy kérdés, amire nem tudtak érdemben válaszolni. Tessék
Mi alapján hoznak fel a keresztények idézeteket a bibliából? Ha arról nem tudjuk ki írta, ráadásul a legrégebbi fennmaradt példány is több, mit 400 évvel a sztorija után íródott.
Nekem ettől az egészről olyan érzésem van, mintha valaki a Wikipédiáról idézne a doktorijába. Természetesen abban az esetben rögtön kivágnák az embert, pedig még az is lehet, hogy az idézet tartalmilag pontos és le is lehet ellenőrizni kísérlettel. A biblia esetében pedig még az ellenőrzés is ki van lőve és még mindig ott van az a 400 év. Tegyük fel, hogy az Igazságos Mátyás királyunkról 500 éve szájról szájra terjedő kutyavásáros sztorit most leírom és azt mondom a jövőnek, hogy ez tény. Vajon elfogadnák?
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
Psych0
őstag
válasz hallari #12242 üzenetére
Azért ez elég necces így, mert, az irodalmi, vagy bármely képzőművészeti alkotások értékénél indifferens, hogy ki alkotta, mígnem a biblia azért nem több egy halom tekercsnél, mert elvileg a szerzőjének a kezét "isten mozgatta", vagy legalábbis saját szemével látta az állítólagos csodákat. Ráadásul a bibliára hivatkozva isten nevében nemkevés embert öltek meg az évezredek folyamán, ami nem mondható el a Rómeó és Júlia című könyvről. Tehát én úgy látom, hogy a művészeti alkotásokról nem tudjuk biztosan, hogy ki alkotta, de igazából tökmindegy, a bibliáról szintén nem tudjuk, pedig az lenne az alapja az egésznek.
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
Psych0
őstag
válasz hallari #12251 üzenetére
Biztos nagyon érdekelte a honfoglaló magyarokat is az oroszlánok elé vetett keresztények ellen elkövetett igazságtalanság, amikor minden vasárnap kötelező volt mindenkinek végigülni egy többórás latin misét, amit természetesen senki sem értett, különben addig ostorozzák, amíg hamburgerhús lesz a háta...
[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
válasz hallari #12262 üzenetére
"A Biblia szempontjából nyilván elítélendő az erőszakos "térítés", én magam sosem tettem ilyet, és nem is bátorítottam erre senkit."
Akkor mivel magyarázod, hogy az újszülöttek 95%-át megkeresztelik ma Magyarországon? Mi ez, ha nem erőszakos térítés, hiszen a gyerek nem tud ellenkezni.
-
Psych0
őstag
2011-et írunk...
-
Psych0
őstag
kár, hogy a fórum nemtudja a "popcornevés közben a kabarén röhögő" smileyt
-
Psych0
őstag
válasz ErosenZold #12438 üzenetére
Azért nem teljesen feleslegesek a vallások.
Mivel az emberek eredendően kegyetlenek és önzőek, emellett 80% buta is, ezért kell valami, ami korlátok közé szorítja az egyén ösztöneit és erre a tízparancsolat nagyon is jó, mert egyszerű. Ha megszeged ráb_szol, mert nagyon fog fájni nagyon sokáig, ergó nem éri meg. Plusz, ha hülyeség is de valami reményt ad arra, hogy nincs minden veszve a halál után, nem tanultál feleslegesen, nem éltél feleslegesen. Azok az emberek, akik nem hisznek a túlvilágban sokkal könnyebben esnek depresszióba az élet értelmén gondolkodva, mint, akik beveszik a regionális bullshitet. Mindenekfelett pedig egy szervezett vallás a legjobb módja a nép irányítására, kordában tartására.Gondolom, nyersnek, sőt, bicskanyitogatónak hangzik ez sok hívőnek, de ha rendesen átolvassátok a hozzászólást, akkor láthatjátok, hogy nem ítélem el a "hitet", viszont a "vallást" azt lenézem. Amúgy lehet, hogy én is hiszek valamiben, de még nem tudom, viszont az biztos, hogy az összes mai szervezett vallást nevetségesnek tartom minden szektájával együtt.
-
Psych0
őstag
Amúgy mit szóltok a népszámlálással kapcsolatos gáz dolgokhoz?
Elsőkörben, Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?
valami, nem tartozik, ateista.
Nekem pl kettőt lett volna kedvem beikszelni, ráadásul a véleményem szerint az ateista és a nem vallásos szinonimák, de én úgy érzem, hogy azt erőltetik, hogy aki ateista annak az a vallása, hogy "nincs isten", nem pedig csak simán lesz_rja. Gondolom ezt a húzást azért játszották be, hogy a diagramokon minél nagyobb csík legyen a vallásosoknak, és látszólag minél rövidebb a nem hívőknek.Másodiknak, meg a tenyérbemászó reklámkampány, hogy "merd bevallani, hogy xxx vagy"
valószínűleg egy anonim kérdőívnél nagyon sok félnivalója van a polgárnak, főleg, hogy az ország legnagyobb felekezetéről van szó. Vajon fejkvótát kapnak az egyházak az emberek után? Nekem ez eléggé úgy tűnik, hogy az embereknek kvázi eszébe juttatják, "hogy be kéne írni a "xxx-t", hamár csecsemőként összefröcsköltek", noha azóta csak egyszer volt templomban, mikor az öccsét is "beavatták", mer ez a szokás. Tehát valójában kampányoltak azoknak a szavazataiért, akik igazából nem is vallásosak, de gyerekként ráerőszakolták a felekezetet, és emellett reménykedtek, hogy a szavazók nem olvassák el az érzi magát kitételt."As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
Psych0
őstag
válasz Peethy #12452 üzenetére
Azért merész a demokrácia kialakulását a kereszténységhez kapcsolni, mert
1. A demokrácia ~500 évvel a kereszténység előtt alakult ki
2. A kereszténység tulképp egy monarchiát hirdet. Gondolom hallottál arról, hogy Jézus a zsidók királya volt nem pedig a miniszterelnöke. A keresztény egyház szerkezetileg egy határokon átívelő királyság volt "van", ugyanúgy(és ugyanannyi) adót szedtek, mint a király, ugyanolyan módszerekkel, és sose hallottam még népszavazásról, hogy eldöntsék ki lesz a pápa. Jó mondjuk a fejesek egymás közt döntik el ki lesz az, de ez ugyanígy volt pl a kommunizmusban is.Ráadásul a demokrácia egy rohadtul nem igazságos és még kevésbé hatékony szerveződési forma, ezért kétlem, hogy "isten" is ezt használná
Ja és attól, hogy mindenki egyenlő, az nem egyenlő a demokráciával, pl. a kommunizmusban egyenlőbbek az emberek.
[ Szerkesztve ]
-
-
Psych0
őstag
válasz Peethy #12460 üzenetére
"e a demokrácia nagyonis működőképes"
én meg ezzel vitatkoznék.
a működőképesség definícióját nem tisztáztuk, ezért elbeszélünk egymás mellett. Szerintem amerika egy rohadt nagy tumor a föld arcán, mert mindenki jól él benne, viszont a jó életét az elnyomott országok szenvedésével éri el, mert nagy hasznot lehet elérni, ha nike cipőt 100 dollárért adják el, pedig kínában gyártják és kb 5 dollárra jön ki nekik darabja. Ugyanez a kávéval. Ezek csak példák, minden így működik. Megtehetik, hogy leigáznak egy országot, mert nem akarják a saját olajukat használni. Az arroganciájuk elképesztő. Nem értem, hogy aki két hsz-el korábban még jézust írt, hogy hozhatja fel amerikát pozitív példának, hiszen a világon a legtöbb pénzt fordítanak fegyverkezésre(ami gyilkolásra való), és az első fagy második legnagyobb környezetkárosítók...[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
válasz Peethy #12468 üzenetére
Bocs, de nem tudok nem történelmi kontextusban beszélni, mert a te bibliaalapú meggyőződésed a hiten alapul, ami nem vitaalap, nem tudok érvelni ellene, te nem tudsz mellette érvelni nekem. Ezt megértem .
Amúgy pár éve elég sokat gondolkodtam azon, hogy hogy lehetne a föld pusztítását, és az emberiség 80% éhezését megoldani, és arra jutottam, hogy egy olyan, az egész földre kiterjedő totális diktatúra kell, aminek a feje felül van emelkedve az az egyéni, családi, nemzeti, vallási érdekein, tehát nem ember. Gondolom neked isten itt jön képbe, de mivel abban egyikünk sem kételkedik, hogy isten 2000 éve ide se nézett, ezért kénytelenek leszünk egy központi computert alkotni, amiben egyes szempontok, mind a köz, mind az egyén, mind a bolygó nézetében különböző (okosok által kiszámolt) súllyal vannak szerepeltetve, és maga a gép a költségminimalizáláson dolgozik valós időben.
ez elég eretnek hsz a vallás topicban, de tulképp a te túlvilági rendszered evilági megvalósítható változata.
-
Psych0
őstag
-
Psych0
őstag
válasz morhange #12474 üzenetére
csak a földnek lehet, már most késő, mígnem az általános intelligencia még évszázadokig nem lesz, főleg ahogy az utóbbi 20 évben alakult az elsődleges nézetformáló dolog, a média...
-
Psych0
őstag
válasz D1Rect #12532 üzenetére
nem leoltani az ötletem...
"Ha így lenne, nem éreznél semmit, ha szenvedni látsz egy másik embert."
ebből megköszönném, ha elmondanád, hogy jön ki a lélek létezése, mert akárhogy gondolkodok, mindig csak az jön ki, hogy az ember nem több egy állatnál...
-
Psych0
őstag
válasz morhange #12530 üzenetére
Azért ez az idézett történet eléggé sántít, mert nagyon egyszerűen Einstein nyakába borítható az érvelése (Lehet nem is ült le a tanár? Lehet ő vágta ki a suliból? ). Majd holnap leírom mert ma már nincs kedvem.
-
Psych0
őstag
Ez a topic jobb, mint a Jósi barát.
Azért figyelmeztetek, mindenkit, hogy az internetes fórumokon van egy szokás, melyszerint, ha valaki érvként megemlíti Hitlert, vagy a nácikat, akkor törvényszerűen elvesztette a vitát.
-
Psych0
őstag
-
Psych0
őstag
válasz lao ce #12624 üzenetére
Persze, ha azt hisszük, hogy a villámlás egy ránk dühös isten miatt van, akkor kevésbé megyünk ki a barlangból, hogy agyonb_sszon a villám, így kiszelektálódott a hitetlen.
-
Psych0
őstag
Az ember evolúcióját már 200 éve megállítottuk az orvostudománnyal, jelenleg csak korcsosul az emberiség, hiszen mindenféle ember szaporodik.
Ez a spiritualitás evolúciós előny, meg kb. ugyanolyan, mint a pókoktól/kígyóktól való félelem, ami szintén az evolúcióval alakult ki. A civilizált világban semmi haszna sincs, de amikor az ember még nem volt több, mint egy felegyenesedett majom, akkor nagyobb esélye volt a szexre, ha nem marta halálra egy vipera, mert oda se ment.
"ha az evolúció tényleg létező dolog"
nem bizonyításra váró elmélet, hanem bizonyított tény. A kvantummechanikában bezzeg nem kételkedtek, pedig az emberi agy el sem tudja képzelni az ott lezajló folyamatokat, csak matemetikailag tudja kezelni, mégis működik, mégis képes vagy írkálni a számítógépedbe. Akkor miért olyan nehéz felfogni, hogy akinek előnye van bármilyen téren, annak nagyobb az esélye a túlélésre, tehát a szexre, így az ő tulajdonságait fogja örökölni az utód.
-
Psych0
őstag
válasz morhange #12648 üzenetére
Igazad van. Többezer lelet van, ami igazolja az evolúciót, de egyértelműen csak végtelen számú lelet bizonyítaná, másrészről viszont van egy könyv, ami állítja többek közt az ellentétét.
[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
válasz morhange #12652 üzenetére
"Sebesség 217 km/s a Tejútrendszer középpontjához képest, 20 km/s a szomszédos csillagokhoz képest. Akkor a fénysebesség mihez képest fénysebesség? A Föld körül keringett a Nap egészen Galileiig, aki új viszonyítási alapot adott. Lehet, hogy egy bolygóhoz képest a Föld fénysebességgel távolodik, akkor tessék, máris elértük a fénysebességet, lehet meg is haladtuk azt."
LoooooL!
Ülj le, egyes!"Einsteint elmélete a fénysebességről, az is megdőlt állítólag"
Ezt meg milyen alapon?
-
Psych0
őstag
-
Psych0
őstag
-
Psych0
őstag
Oldalakat idézel egy kétes eredetű könyvből. Szóval neked sincs saját gondolatod?
Szerintem jó oldal, görbe tükröt állít a vallások elé. Főleg az amerikai problémákkal foglalkozik. Ha kell linkelhetek naponta képeket."As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
Psych0
őstag
Semmi kritika nem volt, nem tudom miért kellett letámadnod. Megosztottam egy oldalt, ami tetszik és nincs máshol helye a fórumon. Nem kell megsértődni És tényleg szórakoztató az itt levő vitákat olvasni. Bocsánat, hogy jól esik.
-
Psych0
őstag
-
Psych0
őstag
"Egy ateista oldalnak az ateizmussal kellene foglalkoznia"
Hülyeség, ez egy ateista humorlap, ami ateisták számára vicces dolgokat közöl. Miért probléma, hogy a vallásokban, az egyházakban vagy a hívőkben levő bullshit vicces egy nem vallásos csoportnak?
-
Psych0
őstag
gen 2:17
De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert amely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.gen 3
5
Hanem tudja az Isten, hogy amely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói.
6
És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hogy kedves a szemnek, és kivánatos az a fa a bölcseségért: szakaszta azért annak gyümölcséből, és evék, és ada vele levő férjének is, és az is evék.Érdemben ennyi a tudás fája. jó/gonosz. Valójában moralitást adott.
16
Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad.
17
Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.
18
Töviset és bogácskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek fűvét.
19
Orcád verítékével egyed a te kenyeredet, míglen visszatérsz a földbe, mert abból vétettél: mert por vagy te s ismét porrá leszesz.Ez meg a bünti. Nők: ninfomán rabszolgák. Férfi dolgozzon, amíg meg nem hal.
22
És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakasszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:Érdekes, hogy a lopott moralitással az ember egy szintre került az istenekkel(helló többesszám), gyorsan zavarjuk el mielőtt eszik az életfáról, nehogy örökké éljen(ezekszerint az édenkertben is meghalt volna ha nem találja meg az életfát).
Kérdés: ha az ember alapértelmezetten nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, mert még nem evett a szóban forgó fáról, miért várja el az isten, hogy tudja Éva, hogy rossz dolog ellenszegülni apucival?
Miután megették a gyümit és (saját bevallása szerint) egy szintre kerültek apuval(ergo felnőtt a gyermek) apu elkergette őket, de még meg is átkozta azokat. Nekem ez elég kicsinyesnek tűnik, én szégyellném magam, ha így viselkednék a gyerekemmel.
Érdekesség: A genezisben a kígyó, csak egy kígyó, sehol sincs utalás, hogy a sátán lenne.
Én azok közé tartozom, akik felnőttként, a Biblia olvasása után vetették el a vallásokat(mindet), noha a családom hívő.
Szerk: látom, amíg irtam addig továbbgördült a téma nvm.
[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
(#18836) Huma egész jól megválaszolta. Zsidó vicceket sem a zsinagógában hallasz, szőkenőset sem a szoliban. Ha valaki meg görcsösen ragaszkodik valami banális dologhoz, az meg vicces.
-
Psych0
őstag
"mi van, ha az az 1 közülük a sátán...?
(a többes szám pedig isten és az angyalai)"Angyalokról alig van szó a genezisben, az első említés angyalról a gen 16:7-ben van, addira meg már városok vannak a világon, tehát az elképzelés, hogy az édenkertben angyalok voltak, elég megalapozatlan.
Sátánról Mózes még csak említést sem tesz. Először a krónikák könyvében bukkan fel a semmiből.
Persze ha tévedek linkelj sort, ami alátámasztja az állításod."és sztem az sem ilyen egyértelmű, hogy a jó és rossz tudásának fájáról való evéssel moralitásra tettek szert"
Igazad van mert az erkölcstelen ember is tudja, hogy rosszat cselekszik, csak leszarja.
"ha én azt mondom a 3 éves kislányomnak, hogy ne"
Ez annyiban sántít, hogy a 3 éves kislányod már tudja, hogy ellenszegülni a parancsodnak rossz, (mint ahogy az anyósod is). Az adott pillanatban Éva nem tudta hogy rossz ellenszegülni istennek, mert a jó/rossz fogalmát sem tudta. Így újra megkérdezem, milyen alapon várja el isten Évától, hogy ne cselekedjen az utasítása ellen, amikor az még azt sem tudja, hogy ha szót fogad az jó, ha nem az rossz?"nem ez van odaírva
hanem csak hogy immár ők is tudójává váltak a jónak és rossznak"
Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván.
Now the man has become like one of us, having knowledge of good and evil
Ok-okozat: jót és gonoszt tudván olyanná lett, mint mi közülünk egy.
Tehát attól lett olyan mint isten(és titkos társai), hogy tudójává váltak a jónak és rossznak.
és ha ez letisztult, majd azután lehet elmélkedni azon...
jó hozzáállás, gyakran kapom ezt, nemkicsit ellenszenves.így elsőre az lenne a kérdésem, hogy 1 (beszélő) kígyónak mi lenne abban a büntetés, hogy hason kell csúsznia a föld porában?
az, hogy a mítoszban beszélt a kígyó, az nem azt jelenti, hogy ő sátán. Ez fanfiction. Ilyen hozzáállással azt is beleképzelhetném a sztoriba, hogy a sátán eljátssza istent, és isten próbál nekik segíteni kígyószerepben.Szerintem ha valaki ilyen belemagyarázott, odakpzelt dolgokkal próbálja a Bibliát emészthetővé tenni, az csalás. Ha abból indulunk, ki, hogy a Biblia önmagában isten szava és isteni sugallatra íródott, akkor az emberi hozzáadott tartalom torzítja, hamisítja azt.
-
Psych0
őstag
"én csak azt állítottam, hogy EGY angyal biztosan volt a kertben
(mégpedig a később sátán néven elhíresült, első a leendő bukottak közül)"
fanfiction, sehol sincs leírva, hogy az angyalok léteztek a teremtéskor. Sátán fogalma meg még bőven az angyalok után "keletkezett"móz1 6:4
Az óriások valának a földön abban az időben, sőt még azután is, mikor az Isten fiai bémenének az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szűlének nékik. Ezek ama hatalmasok, kik eleitől fogva híres-neves emberek voltak.
Mondhatnám erre azt is, hogy ez egy egyértelmű koppintás a görög mitológiából, meg azt is, hogy isten fiai csak akkor angyalok, ha olyan kedved van és úgy értelmezed, vagy inkonzisztens a sztori. Én az elsőre tippelek.te egységes egésznek tekinted a bibliát
max egy ember irományait lehet. KB mint a Star Wars könyvek, egy ember konzisztensen ír, de írók között tele van elentmondással, amit a rajongók a saját képzeletükben simán el tudnak mosni(persze ők tudják, hogy mese az egész, még ha tényként írják is bele a könyvbe, hogy "réges rég egy messzi....").ha belenyúlsz a konnektorba akkor is elkerülhetetlenül megbasz az áram, ha te ezt nem tudod előre
azért mert ez 1 magasabb rendű szabályszerűség annál, mint hogy elmondták-e ezt neked előtte, vagy sem
Ezzel azt mondod, hogy az eredendő bűn elkerülhetetlen volt, mert a feltételek így voltak elrendelve. Ez sem fejt túl jó képet apusról...sztem az a bizonyos "egy" nem akármelyik közülük,
erre jó a biblia és a szar fordításai, hogy bemagyarázzunk vele valamit, és annak az ellenkezőjét is.
Amikor a kígyó azt mondta: gen 3:5 your eyes shall be opened: and ye shall be as gods, knowing good and evil.
Ebből nem következik, hogy több isten van.
amikor isten azt mondja: man hath become as one of us, to know good and evil
Ebből az következik, hogy van sátán."As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
Psych0
őstag
"ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között"
Amit írtál, nem tudom miért de a kígyónak mondta:
14
És monda az Úr Isten a kígyónak: Mivelhogy ezt cselekedted, átkozott légy minden barom és minden mezei vad között; hasadon járj, és port egyél életed minden napjaiban.
15
És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod.
16
Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad.[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
"Minek megy valaki húsboltba, ha somlói galuskát akar enni."
Mert a húsbolt a romlott húst a cukrászda elé önti (vallásos politikusok, vallási alapon hoznak törvényeket, vallási fanatikus terroristák random gyilkolnak embereket stbstbstb).
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó DELL Latitude 5490 (i5-8350U, 16GB RAM, 256GB M.2 SSD,14" 1920x1080 FHD,) számlával és garival
- HP Probook 430 G6 i5-8265U / 8GB DDR4 / 256GB m.2 SSD 14" laptop jó akkuval
- Raidmax Drakon 709 (DK709) Gamer szék.
- ÚJSZERŰ GARANCIÁLIS Microsoft Surface Pro 9 + Signature Type Cover + Slim Pen
- Eladó Lenovo ThinkPad X13 YOGA (i5-10310U, 16GB RAM, 512GB SSD, 13.3" FHD IPS) számlával és garival
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest