Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz Dalai Láma #8612 üzenetére

    Túl pökhendien szeretted volna lecsapni a magas labdát. Sajnos luftot ütöttél :t
    Szerintem csak túl egyszerűen fogalmaztam. Nagyjából hasonlóra gondoltam, mint amit te hosszabban leírtál. Ha a szabad akaratunk ellenére is teret engedünk az ösztöneinknek, na azt nevezték el bűnnek. Mert ugye az ember nem az állatoktól származik, tehát nem lehet ösztönöknek nevezni őket. Az eredendő bűn fogalmát pedig teljesen jól fel lehet fűzni erre a gondolatra.

    A tudomány nem mond semmit sem arról, hogy céllal, vagy anélkül történnek-e a dolgok.
    Egyrészt nem igazán sikerült eddig semmiféle célszerűséget felfedezni a körülöttünk lévő világban. Másrészt a tudomány egyik feltételezése, hogy a körülöttünk lévő világ törvények szerint működik. Ha elfogadod, hogy létezik egy természet fölött álló entitás, aki aktívan beleavatkozik a világunkba (ez a teista felfogás), akkor ez a feltételezés nem igaz, tehát a tudomány értelmét veszti. (És ezt elvi szinten értsd, nem pedig praktikus szempontokból)

    Azért ismerek olyat is, aki a tudományt felhasználva próbálja kijelenteni, hogy Isten nem létezik.
    Azt már elmondtuk párszor, hogy valaminek a nemlétezését nem lehet bizonyítani. Gondolom hasonlóra gondolsz, mint Richard Dawkins, aki az egyik könyvében végigvette az Isten létezését alátámasztó bizonyítékokat és mindegyiket darabjaira szedte. A konklúzió, hogy semmiféle objektív bizonyítékkal nem rendelkezünk Isten létezésére, de ennél sokkal többet nem állít.

    Azt látom, hogy te mindenáron keresed az ellentéteket, hogy az egyik biztosan kizárja a másikat.
    Nem keresem az ellentéteket, hanem beléjük botlok :) .

    Gondolni gondolhatod, és lehet saját véleményed, elképzelésed, de az nagyon nem ugyanaz, mint biztosnak lenni valamiben (tudományos bizonyítékok alapján).
    A tudomány azt állítja, hogy az ember állati eredetű. A keresztény vallás azt állítja, hogy az ember az állatvilág fölött áll, kitüntetett szerepben van az élőlények között. Szerintem ez a két elgondolás ellentétben áll egymással, szerintem ez nem egy túlzottan szubjektív kijelentés.

Új hozzászólás Aktív témák